Groenlandsekade

Plaats
Buurtschap
De Ronde Venen
Utrecht

Groenlandsekade

Terug naar boven

Status

- Groenlandsekade is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. T/m 1840 gemeente Vinkeveen, in 1841 over naar gemeente Vinkeveen en Waverveen, in 1989 over naar gemeente De Ronde Venen.

- De buurtschap Groenlandsekade valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vinkeveen.

- De buurtschap Groenlandsekade heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Voor de postadressen en in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) wordt de straatnaam gespeld als Groenlandse kade; in de atlassen én op de straatnaambordjes staat de naam echter gespeld als Groenlandsekade - aaneengeschreven dus. Wij stellen daarom voor om voor de plaatsnaam deze laatste spelling aan te houden en gaan er dus van uit dat de spelling in de BAG een 'tikfoutje' is (zoals men tegenwoordig helaas steeds vaker de neiging heeft om langere woorden die uit meer elementen bestaan, los te schrijven in plaats van aan elkaar, kennelijk veronderstellende "dat dat wel goed zal zijn"....

Oudere vermeldingen
1839-1859 'De Vinkenkade of Groenland', 1865 'Vinkenkade of Groenland', 1874 Groenlandsche kade.

Naamsverklaring
Betekent de poldernaam Groenland en kade 'oeverwal, lage, smalle, aarden dijk'. Verband met groenland 'grasland, weiland' is niet waarschijnlijk, omdat deze soortnaam vrijwel alleen in het noorden en oosten van Nederland voorkomt. Vermoedelijk gaat het ook niet om een vernoeming naar het arctische Groenland, maar is de poldernaam terug te voeren op de molennaam Groene Molen, zoals in de omgeving ook de molen- en poldernaam Roodemolen en Roode Polder voorkwamen. De toevoeging -kade is mogelijk ontstaan in aanleuning aan de naastgelegen buurtschap Vinkenkade.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Groenlandsekade ligt rond de gelijknamige weg en direct W van de A2. De buurtschap ligt aan de Vinkeveense Plassen en NO van het dorp Vinkeveen, ZW van het dorp Baambrugge, Z van het dorp Abcoude, O en ONO van het dorp Waverveen, N van het dorp Nieuwer Ter Aa en NW van het dorp Loenersloot.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Groenlandsekade omvat ca. 75 huizen, ca. 15 woonschepen en ca. 65 vakantieaccommodaties, met ca. 225 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wie van de A2 richting Vinkeveen rijdt, ziet vanaf de afrit een groot kunstwerk met blokken. Het is niet iedereen meteen duidelijk wat het kunstwerk toont: het verbeeldt twee stieren in een weiland. Het kunstwerk van 10 bij 3 meter uit 1959 dreigde verloren te gaan bij de sloop van het verouderde elektriciteitsstation. Gelukkig hebben eigenaar Stedin, de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut en gemeente Ronde Venen een oplossing gevonden waarbij het aan de Groenlandsekade gelegen kunstwerk behouden blijft. 'De Twee Stieren' is een werk van Adriaan van der Weijden (1910-1971). Het is een van de weinige werken die nog over zijn van deze kunstenaar, die vooral in steden werkte. Wethouder Becker, verantwoordelijk voor kunst en cultuurhistorie, is tevreden dat dit werk op deze locatie kan blijven. “Dit kunstwerk is niet alleen bijzonder mooi, het heeft ook een sterke relatie met het agrarisch karakter van onze gemeente. Ik ben blij dat wij met Heemschut en Stedin een oplossing hebben gevonden.”

Voor de energietransitie en de eisen van de huidige tijd, is het vervangen van het elektriciteitsstation noodzakelijk. Wens van gemeente Ronde Venen en de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut was dat bij de sloop het kunstwerk behouden zou blijven. Om de waarde te benadrukken, schreef de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut een rapport over het kunstwerk (2018). Stedin onderzocht vervolgens drie scenario’s. De beste oplossing blijkt om het kunstwerk los te zagen en op een sokkel te plaatsen. Hierdoor blijft het beeld behouden op de originele locatie en is het vanaf 2020 beter zichtbaar vanaf de Groenlandsekade. Benaissa el Hammadi, directeur asset management Stedin, is tevreden met deze manier van werken: “Met de invoering van de Omgevingswet wordt overleg met stakeholders een voorwaarde bij ontwikkelingen. Stedin wil zoveel mogelijk hierop voorsorteren zodat er gedragen keuzes gemaakt worden. De samenwerking rond ‘De Twee Stieren’ is een voorbeeld van deze manier van werken.” (bron: Heemschut)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Groenlandsekade, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen