Groeneweg

Plaats
Buurtschap
Rotterdam
Zuid-Holland

Groeneweg

Terug naar boven

Status

- Groeneweg is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam. T/m 1990 gemeente Zevenhuizen. In 1991 over naar gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, in 1995 middels grenscorrectie over naar gemeente Rotterdam, in verband met de ontwikkeling van de Rotterdamse Vinex-locatie Nesselande.

- De buurtschap Groeneweg valt, ook voor de postadressen, onder de stad Rotterdam.

- Buurtschap Groeneweg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1639 Groenwech.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging aan de gelijknamige weg. Een groeneweg was de benaming voor een onverharde weg, die, tengevolge van gering of verminderd gebruik, buiten het wagenspoor onregelmatig met gras was begroeid en daardoor een groene indruk maakte.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Groeneweg ligt rond de gelijknamige weg, in het uiterste NO van het stadsgebied van Rotterdam, ZZO van het dorp Zevenhuizen, NW van het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel, OZO van het dorp Bergschenhoek, ZO van het dorp Bleiswijk, ZW van het dorp Waddinxveen en de stad Gouda en W van het dorp Moordrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Groeneweg omvat ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Groenewegbrug, vernoemd naar de ernaast gelegen Groeneweg, is een ophaalbrug over de ringvaart van de Zuidplaspolder. De brug verbindt de Rotterdamse wijk Nesselande aan de westkant met de gemeente Zuidplas aan de oostkant. In 2010* en 2011 is de Groenewegbrug in opdracht van Gemeentewerken Rotterdam gerenoveerd. Op 27 maart 2012 maakte Omroep Zuidplas bekend dat de politiek in Zuidplas unaniem had ingestemd met een voorstel van tolheffing voor het gebruik van de Groenewegbrug. Dit bleek een 1 aprilgrap. Het bericht luidde als volgt:
* Dit betrof renovatie hameistijlen en balans, vernieuwen van het val en ombouw aandrijving van elektrisch naar hydraulisch, door constructiebedrijf Hillebrand.

"De gemeente Zuidplas gaat vanaf volgende week tol heffen bij de Groenewegbrug richting Nesselande. Naast het dichten van een financieel gat wordt op deze manier een verkeersprobleem opgelost. De politiek in Zuidplas heeft afgelopen dinsdag 27 maart een voorstel dat de tolheffing mogelijk maakt unaniem aangenomen. De tol opbrengsten worden geschat op zes ton per jaar. In de ochtendspits gaat het verkeer vanuit Nesselande 2 euro betalen voor het gebruik van de Groenewegbrug. In de avondspits moet het verkeer de wijk in hetzelfde bedrag betalen. Aanstaande zondag wordt de apparatuur aangebracht om de tolheffing mogelijk te maken. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen worden de werkzaamheden in de vroege morgen uitgevoerd. Sinds de bouw van de wijk Nesselande is de hoeveelheid verkeer enorm toegenomen op het grondgebied van Zuidplas. Bij de rotonde in de N219 richting de Rotterdamse wijk staan dagelijks files. Tot op de dag van vandaag komen de provincie en Rotterdam er niet uit wat er moet gebeuren om de files op te lossen. Het college en de raad in Zuidplas zijn het nu unaniem eens dat het tijd wordt om het file probleem op de N219 eigenhandig op te lossen."

Terug naar boven

Links

- Sport: - "Op 28 mei 1929 werd in de buurtschap, in Café De Hoop, een voetbalclub opgericht die de naam V.V. Groeneweg kreeg. In een periode van ruim twintig jaar werd op een gehuurd stukje weiland op bescheiden niveau gespeeld, al promoveerde het eerste elftal in 1948 door kampioen te worden naar de eerste klasse van de Goudse Voetbal Bond. Vlak daarna, in 1950, verhuisde de club op initiatief van de gemeente Zevenhuizen naar het dorp zelf."

Reacties

(1)

Bij onderzoek naar mijn stamboom kom ik aan vaderszijde de naam (van de) Groeneweg tegen. Rond 1622 (?) trouwt Ocker Jansz met Joosje Gerritsdochter Verbeeck. Hun oudste zoon Jan Ockerzn, overleden op 29-04-1720 te Zevenhuizen voert als eerste de achternaam (van de) Groeneweg. Zeker drie generaties leven vervolgens in Zevenhuizen. Hun nazaat Teuntje Groeneweg (Reeuwijk 1830-Rotterdam 1907) huwt met Ezechiel Jongkoen, wat de voorouder is van mijn oma Jongkoen.

Reactie toevoegen