Groenendijk ZH

Plaats
Alphen aan den Rijn
Zuid-Holland

groenendijk zh plaatsnaambord.jpg

Groenendijk wordt doorgaans als buurtschap betiteld en de witte borden suggereren dat het 'in' Hazerswoude-Rijndijk ligt, maar Groenendijk is een heus dorp, met o.a. kerk, molen, watertoren en voormalige kleiwarenfabriek uit 1675.

Groenendijk wordt doorgaans als buurtschap betiteld en de witte borden suggereren dat het 'in' Hazerswoude-Rijndijk ligt, maar Groenendijk is een heus dorp, met o.a. kerk, molen, watertoren en voormalige kleiwarenfabriek uit 1675.

Groenendijk ZH

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Groenendijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Groenendijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Groenendijk.

Terug naar boven

Status

- Groenendijk is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn. T/m 1990 gemeente Hazerswoude. In 1991 over naar gemeente Rijnwoude, in 2014 over naar gemeente Alphen aan den Rijn.

- Het dorp Groenendijk heeft geen eigen postcode en postale plaatsnaam, voor de postadressen ligt Groenendijk 'in' Hazerswoude-Rijndijk.

- Groenendijk wordt vaak als buurtschap betiteld, maar wij vinden de status 'dorp' legitiem, omdat de plaats een kerk en een zekere mate van kern heeft.

- Groenendijk heeft formeel geen eigen bebouwde kom; het heeft witte plaatsnaamborden onder blauwe plaatsnaamborden (komborden) Hazerswoude-Rijndijk, en maakt daarmee formeel deel uit van de bebouwde kom van dat dorp. Dat is echter arbitrair; men had er net zo legitiem voor kunnen kiezen om Groenendijk een eigen bebouwde kom te geven en tot apart dorp te benoemen. De witte borden suggereren nu dat Groenendijk als wijk 'in' Hazerswoude-Rijndijk ligt, en dat is niet zo; Groenendijk grenst wel aan dat dorp, maar ligt er niet in.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Samenstelling van dijk 'dijk, waterkering langs een water' en groen 'begroeid'. In poldergebieden meestal een aanduiding voor een begroeide binnendijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

Groenendijk ligt ZO van Leiden en Leiderdorp, tussen Zoeterwoude-Rijndijk in het W en Hazerswoude-Rijndijk in het O, in de Polder Groenendijk*, en grenst in het N aan de Oude Rijn en in het Z aan de spoorlijn en de N11 Leiden-Bodegraven. Vanuit Groenendijk loopt de Hoogeveensche Vaart naar de buurtschap Bent W van Hazerswoude-Dorp.
* Van 1971 t/m 1978 was er in deze omgeving ook sprake van een Waterschap Polder Groenendijk, die naast de gelijknamige polder nog enkele omliggende polders omvatte.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt Groenendijk niet apart vermeld en zit zij vermoedelijk bij Hazerswoude-Rijndijk inbegrepen.

- Omdat dat ook vandaag de dag het geval is, hebben wij het huidige aantal huizen en inwoners van Groenendijk nog niet kunnen achterhalen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Groenendijk wordt een dorp in 1855 door de bouw in dat jaar van de HH Michael en Bernarduskerk, doorgaans kortweg Bernarduskerk genoemd en ook wel bekend als Scheepjeskerk. De Bernarduskerk met pastorie zijn in 2013 benoemd tot gemeentelijk monument, tot vreugde van de inwoners. Het Bisschoppelijk Bouwbureau had bedenkingen geuit i.v.m. de onderhoudskosten. De kerk maakt tegenwoordig deel uit van de parochie Heilige Thomas.

- Groenendijkse Molen.

- De opvallende en qua architectuur unieke watertoren van Groenendijk uit 1915 is na een complexe verbouwing sinds 2003 in gebruik als kantoor van Hoogvliet Beheer.

- De voormalige kleiwarenfabriek Nieuw Werklust (Rijndijk 14-18) is van start gegaan in 1675 en gestopt in 2001. Op het fabrieksterrein van 3,4 hectare staan nog 37 panden, die merendeels tot rijksmonument zijn benoemd. Dat geldt ook voor de bij het complex behorende arbeiderswoningen op Rijndijk 20-28. Het complex is in matige staat. Naar een herbestemming wordt nog gezocht.

 

Reactie toevoegen