Grijpskerke

Plaats
Dorp
Veere
Walcheren
Zeeland

grijpskerke_muziekfestival_hrieps_2017_uitverkocht.jpg

Muziekfestival Hrieps (de naam van het dorp in het Zeeuws) in Grijpskerke was er in 2017 voor de 23e keer en voor het eerst in de geschiedenis was het helemaal uitverkocht. Terecht was men daar trots op. Vandaar dat we deze banner op hun site aantroffen.

Muziekfestival Hrieps (de naam van het dorp in het Zeeuws) in Grijpskerke was er in 2017 voor de 23e keer en voor het eerst in de geschiedenis was het helemaal uitverkocht. Terecht was men daar trots op. Vandaar dat we deze banner op hun site aantroffen.

DK_20110718_2301_Woonhuis_Grijpskerke.jpg

Grijpskerke, straatbeeld, 2011

Grijpskerke, straatbeeld, 2011

DK_20110718_2286_Munnikenhof_campeer_boerderij_Grijpskerke.jpg

Grijpskerke, Munnikenhof, tegenwoordig kampeerboerderij

Grijpskerke, Munnikenhof, tegenwoordig kampeerboerderij

gemeente_grijpskerke_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Grijpskerke anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Grijpskerke anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Grijpskerke

Terug naar boven

Status

- Grijpskerke is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1966. Per 1-7-1966 over naar gemeente Mariekerke, in 1997 over naar gemeente Veere.

- Onder het dorp Grijpskerke vallen ook de buurtschappen Buttinge, Hoogelande, Molembaix en Poppendamme.

- Wapen van de voormalige gemeente Grijpskerke.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Hrieps(kerke) / Grieps(kerke).

Oudere vermeldingen
1181-1210 kopie 1181-1210 Gripeskirca, 1235 kopie 1322 Gripeskerke, 1342 Grijpskerke.

Naamsverklaring
Samenstelling van de persoonsnaam Gripe en het Oudnederlandse kirca 'kerk' (met de i mogelijk van de latere kopiist).(1)

Bijnaam
't Geitedurp. Vroeger had de geitenfokkerij hier enige betekenis.

Terug naar boven

Ligging

Grijpskerke ligt NW van Middelburg, ZO van Domburg, ZW van Serooskerke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Grijpskerke 97 huizen met 680 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 54/408 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Poppendamme 8/51, Buttinge 19/129, Zandvoort 8/45 en Hoogelande 8/47. Tegenwoordig heeft het dorp (inclusief de buurtschappen) ca. 550 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Grijpskerke is historisch gezien bekend vanwege dichter/jurist/politicus Jacob Cats, die hier een klein kasteeltje even buiten het dorp heeft bewoond.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grijpskerke heeft 11 rijksmonumenten.

- Reeds in 1190 wordt Grijpskerke vermeld als zelfstandige parochie, met Sint-Michaël als patroonheilige. Het oudste deel van de huidige Hervormde (PKN) Michaëlskerk (Kerkring 26) dateert uit het begin van de 14e eeuw en betreft de zuidbeuk. De noordbeuk is 15e-eeuws. In 1770 is de kerk in westelijke richting met een travee uitgebreid. Ook het klokkentorentje en het portaal zijn toen aangebracht. Het betreft een tweebeukige bakstenen kerk. Beide beuken zijn voorzien van een hoge kap. Tussen beide kappen is een open houten klokkentorentje geplaatst. De preekstoel stamt uit de tweede helft van de 17e eeuw. Het orgel dateert uit 1984 en is vervaardigd door de Utrechtse firma Fama & Raadgever.

- Bij de vorming van de federatieve Samen op Weg gemeente Grijpskerke in 2000 is de naam ‘Opstandingskerk’ verbonden met de huidige Gereformeerde (PKN) kerk op Jacob Catsstraat 7. Dit gebouw is sinds 1967 in gebruik en staat op de plaats waar aan het einde van de 19e eeuw de eerste Gereformeerde Kerk is gebouwd, aan het toen zo genoemde Booneswegje. Deze kerk is wegens bouwvalligheid halverwege de jaren zestig gesloopt en vervangen door de huidige Opstandingskerk. Een van de blikvangers in de kerkzaal van de Opstandingskerk is het raam in de oostgevel. Dit venster is gemaakt van verschillende lagen gekleurd glas, naast, op en over elkaar gelijmd. Het is gemaakt door de Fa. Prins Glas in Vlissingen en geschonken door een groep oud-gemeenteleden. Bij de bouw van de huidige kerk is besloten het Van den Bijlaardt-orgel (1906) uit de oude Gereformeerde Kerk zoveel mogelijk te gebruiken bij de bouw van een nieuw orgel.

- 't Welvaaren van Grijpskerke (Molenstraat 8) is een voormalige korenmolen. De huidige molen is in 1801 gebouwd nadat een voorganger, een standerdmolen, was omgewaaid. Bij een storm in 1945 verloor de molen zijn wiekenkruis. De molen is daarna verder onttakeld, waarna slechts een stenen molenromp overbleef. De romp is rond 1982 ingericht als woning. In 1997 is de molen van een kap en nieuwe roeden voorzien. Door de aangebouwde woning en het ontbreken van een bovenwiel kan de molen niet draaien. Het is een gemeentelijk monument.

- 't Munnikenhof (Jacob Catsweg 2) is het overblijfsel van een in de 17e eeuw tot buitenplaats verbouwde laatmiddeleeuwse uithof van de Middelburgse abdij. Het na de sloop van de hoofdvleugel in ca. 1860 overgebleven gedeelte dat gespaard bleef als jachthuis omvat de in de 17e eeuw aangebouwde vleugel voorzien van een gevel van breuksteen, aan de rechterzijde geflankeerd door de (verminkte) trap-uitzicht-toren. 17e-eeuwse fragmenten, o.a. gebeeldhouwde balkkoppen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "Vrijwilligers uit Grijpskerke organiseren zelf, soms in samenwerking met andere organisaties, door het jaar heen allerlei - vaak wekelijkse - activiteiten. De activiteitengroepen nodigen je van harte uit om eens kennis te komen maken!"

- Middelburg en Vlissingen hebben hun City Trail, Grijpskerke had in 2018 (op een zaterdag begin maart) zijn Village Trail, genaamd de Geitencross (site anno voorjaar 2019 tijdelijk offline, zie hier de Facebookpagina van het evenement): een wandel- of trimtocht van 5 of 10 kilometer dwars door het dorp, de natuur en enkele bedrijven. Er was geen tijdsregistratie, dus geen wedstrijdelement, maar door het verrassende parcours was het een uitdagende trimloop voor zowel de geoefende loper als recreant, voor jong en ouder. Het was niet verplicht om de gehele afstand hard te lopen. Er kon ook worden ingeschreven als wandelaar. Dankzij tientallen sponsoren die de kosten van de dag als zodanig bekostigden, kwamen de inschrijfgelden geheel ten goede aan het goede doel (HomeRide team Stars in Heaven). De 1e editie was een groot succes. Ze sluiten anno begin 2019 niet uit dat er t.z.t. een volgende editie komt, later in 2019 of in 2020, maar dat is dus nog niet zeker.

- Muziekfestival Hrieps (op een zaterdag in april, in 2020 voor de 26e keer) is naar eigen zeggen "het grootste feesttentenfeest van Zeeland".

- De Bazaar (op een zaterdag eind augustus, in 2020 voor de 42e keer) is in 1978 op poten gezet om geld op te halen voor de restauratie van de kerk in Grijpskerke. Sindsdien vindt het elk jaar plaats. Het evenement is inmiddels een begrip op Walcheren. De Bazaar bestaat uit een rommelmarkt waar tweedehands meubels, servies, boeken, kleding, speelgoed, huishoudelijke artikelen, cd’s, ijzerwaren en andere spullen worden verkocht. Ook is er genoeg te eten en drinken. Daarnaast zijn er tal van activiteiten. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld spelletjes en zij kunnen worden geschminkt, op een pony rijden en ringsteken. De opbrengst gaat jaarlijks naar een of meer goede doelen die de levensomstandigheden van mensen beogen te verbeteren. Organisaties kunnen een verzoek om financiële ondersteuning indienen. Een belangrijke voorwaarde is dat ze dan helpen bij het organiseren van de Bazaar. De goede doelen van editie 2019 bijvoorbeeld waren de Bergpadschool in het dorp, die het geld heeft gebruikt om een speelhuisje op het schoolplein te vervangen, en Stichting Support Casper, die prof. dr. Casper van Eijck van het Erasmus MC ondersteunt in zijn baanbrekende onderzoek naar oplossingen in de strijd tegen alvleesklierkanker.

- De Grijpskerkse Ringrijders Vereniging organiseert wedstrijden Ringrijden op een vrijdag in juni en een zaterdag in september, en Sjeesjesrijden op een zaterdag in juli.

- Sfeervolle Kerstmarkt op 14 december 2019 vanaf 10.00 uur in Dorpshuis Nimmerdor.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuin 't Geiteweitje.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Grijpskerke, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grijpskerke (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Grijpskerke.

- Nieuws: - Nieuws uit Grijpskerke op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Nimmerdor.

- Onderwijs en kinderopvang: - De Bergpadschool stemt zijn onderwijs af op de theorie van werken met Meervoudige Intelligenties. Ze hanteren daarbij de volgende uitgangspunten: iedere leerling is een uniek mens; iedere leerling heeft een uniek profiel aan intelligenties; iedere leerling kan leren en verdient de kans om optimaal te leren; koester en stimuleer de intellectuele, sociale en persoonlijke ontwikkeling van iedere leerling.

- "Bij peutergroep ‘t Hummelhoekje is je zoon of dochter welkom vanaf 2 jaar tot 4 jaar. Je treft peutergroep ‘t Hummelhoekje samen met BSO Speelkamer in basisschool de Bergpadschool. Opvang en onderwijs onder één dak dus. Dat is vertrouwd voor kinderen en praktisch voor ouders. We nodigen je, samen met je kind, van harte uit om bij ons de sfeer te komen proeven."

- "Bij mij, gastouder Maaike Vlaming, draaien de kinderen gezellig mee in ons gezin. De kinderen gaan elke dag mee naar school om de grotere kinderen op te halen of weg te brengen. Eventueel gaan we nog een boodschap doen in de supermarkt hier vlakbij en ook de speeltuin bezoeken we regelmatig. Dingen die ik belangrijk vind zijn: een huiselijke sfeer; rust en regelmaat; gezelligheid; dat de kinderen in een stabiel gezin worden opgevangen; dat de kinderen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn; kinderen leren respect voor elkaar en elkaars spullen te hebben; gezonde voeding (zoveel mogelijk biologisch, zonder kunstmatige toevoegingen en zonder geraffineerde suikers). We eten elke dag vers zelfgebakken brood; iedere dag even lekker naar buiten; dagelijks leuke activiteiten ondernemen, zoals knutselen, boekjes lezen, naar de speeltuin, koekjes/cake bakken, eitjes rapen bij de kippen of fruit en groenten oogsten in onze moestuin en daarna opeten natuurlijk. Samen spelen vind ik ook belangrijk. Wanneer de kinderen heerlijk aan het spelen zijn, zal ik die dag misschien iets minder activiteiten aanbieden. Halen en brengen naar de peutergroep of de school in Grijpskerke is geen probleem."

- Jeugd: - Jeugdnatuurclub De Vleermuis is opgericht in 2002 en is er voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. De club vindt elke dinsdag plaats (m.u.v. de schoolvakanties) van 18.30 tot 19.30 uur in het dorpshuis. Zij doen daar diverse activiteiten zoals knutselen, nestkasten maken, natuuronderzoekjes enz. De club is opgericht door Peter, die voorheen ruim 20 jaar les heeft gegeven bij Jeugdnatuurclub The Blue Birds in Utrecht-Lunetten. Na zijn verhuizing in 2000 naar Zeeland begon hij dit toch te missen. Daarom is hij in 2002 in Grijpskerke Jeugdnatuurclub De Vleermuis begonnen.

- Sport: - Opgericht als Sportvereniging Grijpskerke, is de naam bij het samengaan met Meliskerke in 1967 veranderd in SV Duo. Je kunt er terecht voor gym (al vanaf 2 jaar), turnen, aerobics en streetdance.

- Zorg: - Woonzorgcomplex Nimmerdor in Grijpskerke (Bakkersland 27) is in 2012 gereed gekomen. Het complex omvat 23 huur- en 7 koopwoningen, een dorpszaal, gym- annex theaterzaal, jeugdhonk en 4 commerciële ruimten. Bijzonder zijn de innovatieve energiezuinige constructies en het PassiefBouwen-concept. Samen met de overige huizen in de straat Bakkersland presenteert deze straat zich als 'eerste energieneutrale straat in Nederland'. Woonzorgcomplex Nimmerdor is volledig gebouwd volgens de principes van de Passiefhuis methode, waar de energievraag geminimaliseerd is en toch gebruik wordt gemaakt van bekende bouwmethoden, om het proces soepel te laten verlopen. Het volledige complex is uitgevoerd volgens het passiefhuisconcept. Dat betekent dat er gestuurd is op een sterke beperking van het energiegebruik en er gebruik is gemaakt van duurzame energievoorzieningen zoals zonnepanelen. Door zongerichte oriëntatie maakt het complex optimaal gebruik van daglicht en zonnewarmte. Een ander belangrijk element is het binnenhouden van de warmte door buitengewoon goede isolatie, kierdichte gevels en het vermijden van koudebruggen, zodat warmte binnen blijft. Vraaggestuurde ventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat. En warmteterugwinning uit de afgevoerde lucht draagt bij aan de verwarming van ruimtes.

Reactie toevoegen