Goudswaard

Plaats
Dorp
Korendijk
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

ZH gemeente Goudswaard in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Goudswaard in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Goudswaard in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Goudswaard

Terug naar boven

Status

- Goudswaard is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard, gemeente Korendijk. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983.

- Wapen van de voormalige gemeente Goudswaard.

- Onder het dorp Goudswaard valt ook een deel van de buurtschap Nieuwendijk en de buurtschap Oudendijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Goudswaard ligt aan het Haringvliet en in het NW aan het water het Spui. Een W gedeelte van het eiland Tiengemeten, iets minder dan de helft van het eiland, is ook onderdeel van het dorpsgebied van Goudswaard. Het dorp ligt verder NNO van het dorp Stad aan 't Haringvliet, NO van de dorpen Sommelsdijk en Middelharnis, ZO van de dorpen Zuidland en Oudenhoorn en de stad Hellevoetsluis, Z van het dorp Simonshaven, ZW van het dorp Hekelingen en de stad Spijkenisse, WZW van de dorpen Nieuw-Beijerland en Oud-Beijerland, W van het dorp Piershil en NW van het dorp Zuid-Beijerland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente 'Goudswaard, gezegd Korendijk', zoals de gemeente dan heet in de Volkstelling, 116 huizen met 778 inwoners, verdeeld in het dorp Goudswaard 73/497 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Nieuwendijk 17/111 en Oudendijk 26/170. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 1.900 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Goudswaard heeft 26 rijksmonumenten.

- Korenmolen Windlust.

- Gevelstenen in Goudswaard.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Gouwaert. - School met de Bijbel.

- Muziek: - Muziekvereniging Volharding Korendijk is opgericht in 1900. De vereniging omvat de onderdelen fanfare, dumband, dweilband De Piepers, en een blokfluitgroep om de jeugd te laten kennismaken met muziek. Na het voltooien van deze opleiding kunnen de leerlingen de overstap maken naar een blaas- of slaginstrument. De vereniging verzorgt eigen muziekopleidingen in de kernen Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland.

- Sport: - s.v. Goudswaardse Boys (voetbal).

Reactie toevoegen