Gorishoek

Plaats
Buurtschap
Tholen
Zeeland

Gorishoek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Gorishoek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gorishoek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gorishoek.

Terug naar boven

Status

- Gorishoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, gemeente Tholen, in de bestuurlijke regio West-Brabant. T/m 30-6-1971 gemeente Scherpenisse.

- De buurtschap Gorishoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Scherpenisse.

- In de Topografische atlas Zeeland (1) komt Gorishoek niet meer voor als buurtschap, alleen nog als veldnaam. Het is inderdaad twijfelachtig of je Gorishoek vandaag de dag redelijkerwijs nog als buurtschap kunt beschouwen, of alleen nog als een 'lokaal streekje'. Vermoedelijk liggen ter plekke alleen nog enkele bungalowparken. Toch is het als plaatsnaam nog in gebruik, bijvoorbeeld voor het veerpontje Yerseke-Gorishoek (onder de link vindt u de meer dan 600 jaar lange geschiedenis van deze veerverbinding).

Terug naar boven

Ligging

Gorishoek ligt ZW van Scherpenisse, rond de Gorishoeksedijk, in het Z grenzend aan de Oosterschelde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had Gorishoek 3 huizen met 13 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Gorishoek viel vroeger onder de heerlijkheid Westkerke (tegenwoordig een buurtschap O van Gorishoek).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Vakantiepark Wulpdal en jachthaven bij Gorishoek
Het toekomstige vakantiepark Wulpdal - genoemd naar een gelijknamige hoeve ter plekke - bij Gorishoek, wordt opgezet als een historisch stadje met straten en pleinen. Het is de bedoeling dat er zo'n 200 vakantiewoningen komen. Wulpdal zal worden vormgegeven naar het idee van Esonstad aan het Lauwersmeer in Friesland. Dat park, onderdeel van Landal GreenParks, is opgezet als een historisch stadje met aan elkaar gebouwde woningen aan straten en pleinen. Naar verwachting zal het nog enkele jaren duren voor de bouw van het vakantiepark begint. Allerlei procedures moeten nog worden doorlopen, te beginnen met een Milieueffectrapportage (MER). Die moet aantonen wat de effecten van het park op natuur en milieu zijn. De uitbreiding van vakantiepark De Pluimpot wordt daarin ook meteen meegenomen. Die camping ligt pal naast de locatie waar Wulpdal straks moet komen. Het gebied gaat de komende jaren sowieso flink op de schop, want als het aan de gemeente ligt komt er ook nog een jachthaven bij Gorishoek. Aan de noordkant van het gebied, in de Geertruidapolder, komt een nieuwe woonwijk voor Sint-Maartensdijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Brasserie De Zeester heeft in 2014 een nieuw pand gebouwd. Bijzonder is dat daarbij een 'vuurtoren' is gerealiseerd, genaamd Het Baken (met daarin appartementen), als herinnering aan het verleden: vroeger was hier ook een vuurtoren, voor het scheepvaartverkeer van en naar de stad Tholen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Gorishoek is een populaire duikplek (lees wel de waarschuwingen, dat de stroming verradelijk kan zijn en dat je moet opletten niet in de vaargeul terecht te komen), o.a. omdat er één of meer scheepswrakken liggen in de Oosterschelde nabij Gorishoek.

Reacties

(2)

Ik vraag me dan af als ik dit lees of dit een buurtschap of een streek is.

Ik vraag me dat ook af. Omdat ik dus niet zeker weet of er nog gewoond wordt of alleen nog gerecreëerd. Hoe dan ook vindt men het in ieder geval nog een plaatsnaam. Ik heb de formulering bij Status nog iets aangepast.

Reactie toevoegen