Gorishoek

Plaats
Buurtschap
Tholen
Zeeland

Gorishoek

Terug naar boven

Status

- Gorishoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, gemeente Tholen, in de bestuurlijke regio West-Brabant. T/m 30-6-1971 gemeente Scherpenisse.

- De buurtschap Gorishoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Scherpenisse.

- In de Topografische atlas Zeeland (1) komt deze naam niet meer voor als buurtschap, alleen nog als veldnaam. Het is inderdaad twijfelachtig of je deze locatie vandaag de dag redelijkerwijs nog als buurtschap kunt beschouwen, of alleen nog als een 'lokaal streekje'. Vermoedelijk liggen ter plekke alleen nog enkele bungalowparken. Toch is het als plaatsnaam nog in gebruik, bijvoorbeeld voor het veerpontje Yerseke-Gorishoek (onder de link vind je de meer dan 600 jaar lange geschiedenis van deze veerverbinding, beschreven door Jan Griep uit Katwijk aan Zee).

Terug naar boven

Ligging

Gorishoek ligt ZW van Scherpenisse, rond de Gorishoeksedijk, in het Z grenzend aan de Oosterschelde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Gorishoek 3 huizen met 13 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Gorishoek viel vroeger onder de heerlijkheid Westkerke (tegenwoordig is dat een O gelegen buur-buurtschap).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het toekomstige vakantiepark Wulpdal - genoemd naar een gelijknamige hoeve ter plekke - bij Gorishoek, wordt opgezet als een historisch stadje met straten en pleinen. Het is de bedoeling dat er zo'n 200 vakantiewoningen komen. Wulpdal zal worden vormgegeven naar het idee van Esonstad aan het Lauwersmeer in Friesland. Dat park, onderdeel van Landal GreenParks, is opgezet als een historisch stadje met aan elkaar gebouwde woningen aan straten en pleinen.

Naar verwachting zal het nog 'even' duren voor de bouw van het vakantiepark begint. Allerlei procedures moeten nog worden doorlopen, te beginnen met een Milieueffectrapportage (MER). Die moet aantonen wat de effecten van het park op natuur en milieu zijn. De uitbreiding van vakantiepark De Pluimpot wordt daarin ook meteen meegenomen. Die camping ligt pal naast de locatie waar Wulpdal straks moet komen. Het gebied gaat de komende jaren sowieso flink op de schop, want als het aan de gemeente ligt komt er ook nog een jachthaven bij Gorishoek. Aan de noordkant van het gebied, in de Geertruidapolder, komt een nieuwe woonwijk voor Sint-Maartensdijk.

- Brasserie De Zeester is doende met de realisatie van een nieuw complex op haar locatie. Bijzonder is dat daarbij een 'vuurtoren' wordt gerealiseerd, genaamd Het Baken (met daarin appartementen), als herinnering aan het verleden: vroeger was hier ook een vuurtoren, voor het scheepvaartverkeer van en naar de stad Tholen. De gemeente Tholen wil op dit complex permanente bewoning toestaan. De PvdA-fractie van de provincie Zeeland vindt dat geen goed plan; wonen doe je in een stad of dorp, maar niet op een vakantiepark, zo stelt zij. Dat zou afbreuk doen aan de recreatieve aard van de locatie.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Na enkele jaren uit de vaart te zijn geweest, is het fiets- en voetveer tussen Yerseke en Gorishoek in 2013 overgenomen door Erica en Hans Voorthuyzen, met de ms. Sunbear. Dat is een opsteker voor het fietstoerisme op Zuid-Beveland en Tholen, want in dat seizoen maakten gelijk al 3325 mensen gebruik van de veerdienst. Dat is bijna een vertienvoudiging ten opzichte van 2012. Toen waren er namelijk maar 385 (volwassen) passagiers. Een van de redenen van de forse toename in het aantal passagiers is de uitbreiding van de vaarroute naar Wemeldinge. Het pontje vaart overigens alleen in de maanden juli en augustus.

- Op deze locatie is een populaire duikplek (lees wel de waarschuwingen, dat de stroming verradelijk kan zijn en dat je moet opletten niet in de vaargeul terecht te komen), o.a. omdat er één of meer scheepswrakken liggen in de Oosterschelde nabij Gorishoek.

Reacties

(2)

Ik vraag me dan af als ik dit lees of dit een buurtschap of een streek is.

Ik vraag me dat ook af. Omdat ik dus niet zeker weet of er nog gewoond wordt of alleen nog gerecreëerd. Hoe dan ook vindt men het in ieder geval nog een plaatsnaam. Ik heb de formulering bij Status nog iets aangepast.

Reactie toevoegen