Gooium

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

Gooium

Terug naar boven

Status

- Gooium is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wûnseradiel.

- De buurtschap Gooium valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Wons, deels onder het dorp Zurich (zie verder bij Ligging).

- De buurtschap Gooium heeft geen plaatsnaamborden, je kunt daarom slechts aan de straatnamen Gooyumerlaan / Gooyumerweg herkennen dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Goaium.

Oudere vermeldingen
Gojum, 1840 (1) Gooijum.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Gooium ligt NW van Wons, ZO van Zurich, rond de weg die - curieus aspect 1 - zowel Gooyumerlaan als Gooyumerweg heet. De Gooyumerlaan (met huisnrs. 1-3 en 2-8) valt onder het dorp Wons en zal daarom het Z deel betreffen, de Gooyumerweg (met huisnrs. 2 en 23-29) valt onder het dorp Zurich en zal daarom het N deel betreffen. Wij vermoeden althans dat de grens tussen beide dorpsgebieden hier kennelijk midden door deze weg loopt. Curieus aspect 2 is de spelling van deze weg/laan: immers de Nederlandse spelling is Gooium en de Friese spelling is Goaium, en de weg/laan suggereert dat de buurtschap Gooyum zou heten en dat is zowel in het Nederlands als in het Fries dus niet het geval...

- Net als de genoemde weg, maar niet parallel daaraan, loopt diagonaal NW-ZO van Zurich naar Wons de Gooiumervaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Gooium alleen vermeld onder Wons en wel met 2 huizen en 14 inwoners. Tegenwoordig omvat de langgerekte (de genoemde weg is ca. 2,5 km lang) maar dunbevolkte buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen