Gooise Meren

Gemeente
Gooise Meren
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

Gooise Meren

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Gooise Meren.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gooise Meren.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gooise Meren.

Terug naar boven

Status

- Gooise Meren is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek.

- De gemeente Gooise Meren is in 2016 ontstaan uit fusie van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Bussum en Naarden liggen in 't Gooi. Muiden ligt in de Vechtstreek. 't Gooi samen met het Noord-Hollandse deel van de Vechtstreek wordt ook als regio Gooi en Vechtstreek beschouwd. Vandaar dat de nieuwe gemeente Gooise Meren daar het beste onder kan worden geschaard.

- De gemeente Gooise Meren omvat de steden Muiden en Naarden, de dorpen Bussum en Muiderberg, buurtschappen Bikbergen (deels), Hakkelaarsbrug en Valkeveen en het forteiland Pampus.

- De hoofplaats van de gemeente Gooise Meren is Bussum.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Gooise Meren.

Terug naar boven

Naam

Naamgevingsproces en naamkeuze
Uit 389 door inwoners ingediende namen selecteerde een door de 3 gemeenten ingestelde commissie er 3 waaruit de raden konden kiezen, in volgorde van haar voorkeur: 1. Gooise Meren, 2. Naardingerland, 3. Naarden-Bussum. De raden hebben conform de voorkeur van de commissie besloten. Ieder van deze namen heeft zo zijn voors en tegens. Zie daarvoor verder de pagina Bezwaren op Wikipedia. Overigens als gemeenten het eventueel niet eens worden over de naam van een fusiegemeente, wordt het volgens de wet de naam van de grootste fusiepartner (in dit geval zou dat dus Bussum zijn geweest).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Gooise Meren heeft ca. 25.000 huizen met ca. 56.500 inwoners (zijnde ca. 33.000 inwoners vanuit de voormalige gemeente Bussum, ca. 17.000 vanuit Naarden en ca. 6.000 vanuit Muiden).

Terug naar boven

Geschiedenis

Nadere informatie over het totstandkomingsproces van de gemeente Gooise Meren (en voorgaande plannen, met name om te komen tot een fusie van de genoemde gemeenten plus Weesp) vind je op de pagina Gooise Meren op Wikipedia.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Gooise Meren.

 

Reactie toevoegen