Gooise Meren

Gemeente
Gooise Meren
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

Gooise Meren

Terug naar boven

Status

- Gooise Meren is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek.

- De gemeente Gooise Meren is in 2016 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Bussum en Naarden liggen in 't Gooi. Muiden ligt in de Vechtstreek. 't Gooi samen met het Noord-Hollandse deel van de Vechtstreek wordt ook als regio Gooi en Vechtstreek beschouwd. Vandaar dat de nieuwe gemeente daar volgens ons het beste onder kan worden geschaard.

- De gemeente Gooise Meren omvat de steden Muiden en Naarden, de dorpen Bussum en Muiderberg, de buurtschappen Bikbergen (deels), Hakkelaarsbrug en Valkeveen, en het forteiland Pampus. Bij elkaar zijn dit 2 steden, 2 dorpen, 3 buurtschappen en een eiland.

- De hoofplaats van de gemeente Gooise Meren is Bussum.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Gooise Meren.

Terug naar boven

Naam

Naamgevingsproces en naamkeuze
Uit 389 door inwoners ingediende namen selecteerde een door de 3 gemeenten ingestelde commissie er 3 waaruit de raden konden kiezen, in volgorde van haar voorkeur: 1. Gooise Meren, 2. Naardingerland, 3. Naarden-Bussum. De raden hebben conform de voorkeur van de commissie besloten. Ieder van deze namen heeft zo zijn voors en tegens. Zie daarvoor verder de pagina Bezwaren op Wikipedia. Overigens als gemeenten het eventueel niet eens worden over de naam van een fusiegemeente, wordt het volgens de wet de naam van de grootste fusiepartner (in dit geval zou dat dus Bussum zijn geweest).

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Gooise Meren grenst in het NW aan Amsterdam, Diemen en het Knooppunt Diemen (A1/A9; het knooppunt ligt voor een deel ook binnen de gemeente), in het N aan het IJmeer (een deel van dit meer ligt binnen de gemeente), het Gooimeer (ook dit meer ligt deels binnen de gemeente), de provincie Flevoland en Almere, in het O aan Huizen, in het ZO aan Hilversum en in het ZW aan de Hilversumse wijk Hilversumse Meent, Weesp en nog net aan Driemond, en ligt O en ZO van Duivendrecht, NO en O van Abcoude, NNW, N en O van Ankeveen, N en NW van 's-Graveland, W en NW van Blaricum en NW van Laren en het Knooppunt Eemnes (A1/A27). Centraal door de gemeente loopt de A1, van NW naar ZO; ongeveer halverwege ligt het Knooppunt Muiderberg (A1/A6), waar de A6 aftakt richting het NO, naar Flevoland en Almere. De gemeente ligt in het ZO van de provincie Noord-Holland, de hoofdplaats Bussum ligt ZO in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Gooise Meren heeft ca. 25.000 huizen met ca. 56.500 inwoners (zijnde ca. 33.000 inwoners vanuit de voormalige gemeente Bussum, ca. 17.000 vanuit Naarden en ca. 6.000 vanuit Muiden).

Terug naar boven

Geschiedenis

Nadere informatie over het totstandkomingsproces van deze gemeente (en voorgaande plannen, met name om te komen tot een fusie van de genoemde gemeenten plus Weesp) vind je op de pagina Gooise Meren op Wikipedia.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Gluren bij de Buren (op een zondag in februari) is hét woonkamerfestival, waarbij woonkamers in verschillende gemeenten - anno 2017 waren dat er 7, waaronder ook Gooise Meren - worden omgetoverd tot een tijdelijk podium met een zeer intiem karakter. Iedereen kan genieten van diverse optredens van lokale talenten, van singer-songwriters met een gouden strot, tot theatermakers die je verrassen, tot koren die je omverblazen. Elke artiest speelt 3x een optreden van 30 minuten en alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken. Kijk op de site waar bij jou in de buurt 'gegluurd' kan worden. Beleef het karakter van jouw stad / gemeente, de gastvrijheid van de bewoners en ontmoet als bezoeker talentvolle lokale muzikanten.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Gooise Meren. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemers Vereniging Gooise Meren (OVGM) is een belangenvereniging voor MKB-ers, ZZP'ers, ZP'ers, winkeliers en horecaondernemers in deze gemeente. De OVGM biedt haar leden een netwerk waarin ondernemers elkaar kunnen ontmoeten, elkaar kunnen inspireren, maar waar ook gezelligheid is. De OVGM behartigt de belangen van ondernemers in deze gemeente op gemeentelijk, regionaal en provinciaal niveau. De OVGM heeft goede contacten met Ondernemers Vereniging Naarden Vesting en werkt nauw samen met de FIN Bedrijvenvereniging, want: Succesvol ondernemen doe je samen!

De FIN* Bedrijvenvereniging Gooise Meren is een bedrijvenvereniging voor alle ondernemers in deze gemeente, niet zijnde detailhandel. Voor deze laatste groep ondernemers bestaan separate belangenbehartigers waarmee de FIN goede banden onderhoudt. De FIN is een actieve vereniging die zich al sinds 1960, als gesprekspartner voor de lokale en provinciale overheid en Kamer van Koophandel, sterk maakt voor de collectieve en individuele belangen van haar leden. Daarnaast promoot de FIN in het bijzonder de onderlinge contacten tussen de ruim 150 leden die vaak leiden tot het wederzijds gunnen van business. De FIN is een bedrijvenvereniging: een bundeling van krachten van individuele ondernemers met gezamenlijke belangen. Een collectiviteit die in de afgelopen jaren al bijzonder succesvol is geweest.
* Oorspronkelijk stond dit voor: Fabrikantenvereniging Industrieterrein Naarden.

Reactie toevoegen