Goingarijp

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

Goingarijp

Terug naar boven

Status

- Goingarijp is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Doniawerstal. In 1984 over naar gemeente Skarsterlân, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

- De kleine dorpen Akmarijp, Goingarijp en Terkaple werken op veel gebiedern samen en delen veel voorzieningen. Je kunt ze dan ook als een 'drielingdorp' beschouwen.

- Onder het dorp Goingarijp valt ook de buurtschap Ballingbuer.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Goaiïngaryp.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Goingarijp ligt W van het dorp Terkaple en de A32, NW van het dorp Akmarijp, NNW van de dorpen Snikzwaag en Joure, N van het dorp Broek, NO van de A7, O van het meer Goingarijpsterpoelen en het dorp Uitwellingerga, OZO van het dorp Oppenhuizen, ZO van het Sneekermeer, de dorpen Offingawier, Loënga, Goënga, Scharnegoutum, Gauw en Sibrandabuorren en de stad Sneek, ZZO van de dorpen Tersoal en Poppenwier, Z van het dorp Terherne en ZW van het meer Terkaplesterpoelen en de dorpen Jirnsum, Akkrum en Nes.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Goingarijp 16 huizen met 86 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 105 huizen met ca. 260 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Goingarijp heeft 2 rijksmonumenten.

- Windmotor Goïngarijp.

- Gevelstenen in Goingarijp.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Een elektrisch bediend kabelveerpontje vaart vanaf restaurant De Klokkenstoel over de Lykvaart naar de jachthaven van Goingarijp. Aan de andere oever begint een schelpenpad dat uitkomt bij een ander pontje in de buurt, namelijk het veerpontje naar zeilboerderij Rufus.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Goingarijp.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Goingarijp is opgericht in 1917 en heeft dus in 2017 het 100-jarig bestaan gevierd.

- Sport: - IJsclub Goinga is opgericht in 1912. Je zou denken dat de club naar het dorp is genoemd, maar dat is niet het geval. De ijsclub is vernoemd naar meester Goinga, die bij de oprichting de spil was waar alles om draaide.

Reactie toevoegen