Goënga

Plaats
Dorp
Súdwest-Fryslân
Fryslân

goenga_collage.jpg

Goënga, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Goënga, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

goenga_1.jpg

De Midlânsdyk tussen Spears en Goënga

De Midlânsdyk tussen Spears en Goënga

goenga_2.jpg

Goënga bereikt

Goënga bereikt

goenga_4.jpg

Goënga, 't Pôllehout

Goënga, 't Pôllehout

goenga_3.jpg

Het kerkje van Goënga

Het kerkje van Goënga

Goënga

Terug naar boven

Status

- Goënga is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wymbritseradiel.

- Onder het dorp Goënga valt ook 1 pand van de buurtschap Spears.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Goaiïngea.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Goënga ligt NO van het dorp Loënga en de stad Sneek, ZO van het dorp Scharnegoutum, ZW van het dorp Gauw, WNW van het dorp Terherne, NW van de Snitser Mar, en N van het dorp Offingawier.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Goënga 25 huizen met 183 inwoners. Tegenwoorrdig heeft het dorp ca. 100 huizen met ca. 240 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Goënga.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Goënga heeft 4 rijksmonumenten.

- De bebouwing aan de Hege Wier, It Pôllehout, een gedeelte van de Aldfeartsdyk en het ruime zicht vanaf It Pôllehout is een beschermd dorpsgezicht.

- De Hervormde (PKN) kerk (Hege Wier 28) uit 1758 is een driezijdig gesloten zaalkerk, die in 1787 is voorzien van een geveltoren met ingesnoerde spits. De klok dateert uit 1342 en is gegoten door Stephanus. De preekstoel (1759) met Lodewijk XV-details is vervaardigd door Mathijs Gorp. Het orgel uit 1900 is gemaakt door Bakker & Timmenga. PKN-gemeente De Lege Geaen heeft het kerkje eind 2014 verkocht aan de door de inwoners opgerichte Stichting Kerkgebouw Goënga.

Sindsdien is er veel onderhouds- en renovatiewerk verricht. De renovatie is in 2019 gereedgekomen. In 2017 wordt een scheur ontdekt in de hoogbejaarde bronzen klok uit 1342. Sindsdien was luiden verboden, om verdere schade te voorkomen. Klokkengieterij Royal Eijsbouts in Asten heeft de klok gerestaureerd. In mei 2019 is de klok met een kraan weer naar zijn plek hoog in de toren gebracht. Met uitvaarten en op de vaste, dagelijkse momenten (om acht, twaalf en vier uur), rolt het klokgelui nu weer over Goënga. Ook een deel van het houtwerk in de toren was er slecht aan toe.

Het monumentale uurwerk van de klok is gereviseerd bij een firma in Lierop en is gelijk geëlektrificeerd. Met royale bijdragen van de provincie Fryslân, de gemeente Súdwest-Fryslân en fondsen is de grote renovatieklus, die ongeveer 150.000 euro heeft gekost, geklaard. De klok werd de afgelopen jaren erg gemist, vooral bij de begrafenissen. Voor alle mensen die in de voorbije jaren gestorven en begraven zijn in Goënga, en voor wie de kerk de klok niet heeft kunnen luiden, hebben de beheerders daarom een alternatief bedacht voor alsnog een waardig afscheid van hun dorpsgenoten. Op een dag ergens in de loop van 2019 zullen vrijwilligers de klok uitgebreid laten beieren en tegelijkertijd de namen van alle in de afgelopen jaren overledenen opnoemen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondagmiddag eind september (in 2020 voor de 20 keer) is er van 15.30-17.00 uur een Boekenruil in het kerkje. De kerkbanken zijn dan gevuld met een gevarieerd aanbod aan nette recente leesboeken voor jong en ouder. Door het ruilprincipe verandert het aanbod iedere keer. Het principe is simpel: je neemt een paar door jou gelezen boeken mee en kijkt of er in de kerkbanken een paar mooie ‘nieuwe’ boeken liggen. Wanneer je een mooi boek hebt gevonden, kun je dat pakken en er een door jou meegenomen boek voor terugleggen. Gratis toegang. Een vrijwillige bijdrage voor Stichting Kerkgebouw Goënga wordt wel gewaardeerd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Voor inwoners en bezoekers van Goënga ligt in de mededelingenkast voor het dorpshuis een map, samengesteld en gemaakt door Cees Veenstra, met beschrijving van een rondwandeling en foto's van het dorp.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Goënga, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Goënga.

- Dorpshuis: - "Dorpshuis De Kosterij is gebouwd in 1996 en wordt geheel door vrijwilligers gerund. De naam is afgeleid van de vroegere bestemming van het pand: gedeeltelijk kosterswoning en gedeeltelijk consistorie. Het pand is voor 1 gulden overgenomen van de kerk in Goënga. De totale verbouwkosten bedroegen fl 325.000,- . De gemeente Wymbritseradiel was de grootste geldschieter, daarnaast ook de Provincie Fryslân en het Julianafonds. Dankzij de zelfwerkzaamheid van de inwoners, onder leiding van bouwpastoor Jan Buter en werkverdeler Cees Veenstra, was er geen schuld meer toen het dorpshuis klaar was. In 2010 heeft ingrijpend onderhoud plaatsgevonden en uitbreiding met meer bergruimte. Het dorpshuis is open tijdens de verenigingsavonden van darters, vrouwenvereniging en biljarters. Verder tijdens activiteiten en op verzoek van inwoners die het dorpshuis kunnen gebruiken voor hun feestjes. Het dorpshuis bevat 2 zalen die afzonderlijk of in combinatie gehuurd kunnen worden. In dorpshuis De Kosterij wordt de bardienst verzorgd door vrijwilligers uit het dorp. In tweetallen ben je een week lang verantwoordelijk voor de bardienst en schoonmaak bij activiteiten in het dorpshuis. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom."

- Sport: - Kaatsvereniging De Lege Geaën in Goënga is een actieve en bloeiende vereniging. De vele vrijwilligers, leden en niet-leden, maken de vele activiteiten van de club mogelijk. Op dinsdagavond is er competitiekaatsen voor dames en heren. Op woensdag heeft de jeugd haar competitie en trainingen. Daarnaast organiseert de vereniging wedstrijden voor leden, federatiewedstrijden en KNKB-wedstrijden.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Goënga kerk.

Reactie toevoegen