Gietelo

Plaats
Buurtschap
Voorst
Veluwe
Gelderland

Gietelo

Terug naar boven

Status

- Gietelo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst.

- De buurtschap Gietelo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Voorst.

- De buurtschap Gietelo heeft geen plaatsnaamborden, en er is ook geen gelijknamige straatnaam (wat bij veel buurtschappen wél het geval is), dus je kunt ter plekke nergens aan zien dat je de buurschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Gietel.

Oudere vermeldingen
Gietel, 1840 'Gieteld of Gieteloo'.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gietelo ligt N van Voorst, Z van Bussloo, rond de Oude Deventerweg, Deventerweg en Rijksstraatweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Gietelo 73 huizen met 323 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op landgoed De Poll bevindt zich o.a. de ruïne van kasteel De Nijenbeek. De Nijenbeek is een relatief jonge ruïne. Op 12 april 1945 beschoten de geallieerden de burcht vanaf Gorssel met granaten en tanks, om de Duitsers die in het bouwwerk zaten te verdrijven. Toen dit gelukt was, trokken de geallieerden de rivier over om hun opmars ter bevrijding van Nederland voort te zetten. Ze lieten de burcht grotendeels verwoest achter.

De huidige ruïne is in de 13e eeuw gebouwd als donjon (verdedigingsburcht). Van de 16e eeuw tot de 19e eeuw werd erin gewoond. De Nijenbeek bestond toen uit een kasteel met voorburcht. In 2016 is de ruïne 'geconsolideerd', d.w.z. in de huidige staat geconserveerd. De ruïne zelf is vanwege zijn slechte staat niet toegankelijk voor het publiek, evenals het achterliggende natuurgebied. Maar bij de ruïne kun je ruimschoots genieten van het prachtige IJssellandschap. Aan de doorleefde, door oorlogen en weersinvloeden aangetaste toren is de rijke historie van het gebouw af te lezen. Heemschut pleit ervoor om de ruïne wel periodiek, bijv. 1x per maand, open te stellen voor publiek.

- Bij de ruïne staat de dikste peppel van Nederland: Nijenbeekse Peppel genoemd. Het is de dikste peppel van Nederland, al zijn er enkele concurrenten die hem op de hielen zitten. Hoewel de kroon door stormen is gehavend, is de enorme stam nog volledig gaaf en de boom zeer vitaal. De omtrek is ca. 7,84 meter en neemt jaarlijks nog licht toe. Daarmee behoort deze populier al tot de dikste bomen van ons land. Als hij gezond blijft doorgroeien, dan is hij over 20 jaar misschien de dikste éénstammige loofboom van Nederland, hoogstens nog overtroffen door enkele mammoetbomen. De boom staat in de IJsseluiterwaarden die bij hoge IJsselstanden onderlopen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het bijna 900 ha grote landgoed De Poll, met Huis De Poll of Huis te Gietelo, gelegen in de driehoek Wilp / Voorst / Klarenbeek, is opengesteld voor wandelaars, uitgezonderd het huis en naaste omgeving. Eigenares barones Van Lynden wil op het landgoed maximaal 7 nieuwe bouwkavels op basis van erfpacht uitgeven. De opbrengst wil ze gebruiken voor de restauratie van 7 monumentale boerderijen en het verbouwen van 5 andere. De 5 boerderijen die worden verbouwd moeten een woon- of woonwerkfunctie krijgen. Dat staat in het rapport 'Landgoed De Poll te Gietelo / Voorst, ontwikkelen voor behoud' (2013). Het plan behelst verder het opknappen van de 8,8 kilometer aan meidoornhagen en het verbeteren van het netwerk van wandelpaden.

- In 2016 is Huis Sonneberg op het voorterrein van ruïne De Nijenbeek herbouwd. In het huis is een informatiepunt en een educatieve ruimte voor leerlingen van basisscholen gerealiseerd.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto´s en ansichtkaarten van Gietelo op Facebook.

Reactie toevoegen