Giesbeek

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Giesbeek

Terug naar boven

Status

- Giesbeek is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 2004 gemeente Angerlo.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Giesbeek ligt aan het water Rhederlaag en ligt verder ZO van de A348 en het dorp Rheden, Z van de rivier de IJssel en het dorp De Steeg, ZW van de dorpen Ellecom, Olburgen, Dieren, Spankeren en Leuvenheim en de stad Doesburg, WZW van de dorpen Angerlo, Voor-Drempt, Achter-Drempt, Hoog-Keppel, Laag Keppel en Hummelo, NW van de dorpen Nieuw Wehl, Wehl, Loil, Didam en Nieuw-Dijk, N van de stad Zevenaar en het dorp Oud-Zevenaar, NO van de dorpen Lathum, Duiven, Groessen, Loo en Westervoort, O van het dorp Velp en de stad Arnhem en OZO van het dorp Rozendaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Giesbeek 50 huizen met 399 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.125 huizen met ca. 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Giesbeek heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Hoop.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival Giesbeach (op een zaterdag in juni).

Terug naar boven

Links

- Kulturhus: - Kulturhus is een uit Scandinavië 'overgewaaid' begrip en sinds begin 21e eeuw ook in ons land aan het inburgeren. Het staat voor een veelzijdig gemeenschapscentrum waarbij de gebruikers meer delen dan alleen de voordeur. Vergaande samenwerking tussen deelnemers is de sleutel naar een goed Kulturhus. Het Kulturhus is belangrijk voor levendige dorpskernen. Het in 2004 gerealiseerde Kulturhus De Brede Blik in Giesbeek is het eerste Kulturhus in de provincie Gelderland, waar een samenhangend aanbod wordt verzorgd op het gebied van (basis)onderwijs, welzijn, zorg, cultuur en kinderopvang. Het Kulturhus als kloppend hart van Giesbeek. Zowel de accommodaties als de kennis van de diverse organisaties versterken elkaar.

- Onderwijs: - Paulusschool.

- Muziek: - Fanfarekorps St. Gregorius Giesbeek. - Drum- en Showfanfare Red & Black. - "Natte Kletz is een op zichzelf staande club muzikale dwazen uit alle lagen van de bevolking, wij proberen een beetje muziek te maken met een biertje op z'n tijd en vooral veel plezier te hebben." Aldus het dweilorkest op hun site. Ze spelen bij gelegenheden zoals feesten, bruiloften, braderieën en markten.

Reactie toevoegen