Geverik

Plaats
Dorp
Beek
Westelijke MijnstreekHeuvelland
Limburg

geverik_boerenhoffeesten.jpg

De Boerenhoffeesten in Geverik zijn eens in de 4 jaar en de laatste keer was 2015 dus voor de volgende keer nog even geduld a.u.b....

De Boerenhoffeesten in Geverik zijn eens in de 4 jaar en de laatste keer was 2015 dus voor de volgende keer nog even geduld a.u.b....

Geverik plaatsnaambord HF [640x480].jpg

Geverik, een dorp met een kern en officiële blauwe plaatsnaamborden. Toch kennen TNT Post en gemeente deze plaats niet als "woonplaats".

Geverik, een dorp met een kern en officiële blauwe plaatsnaamborden. Toch kennen TNT Post en gemeente deze plaats niet als "woonplaats".

Geverik

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Geverik.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Geverik.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Geverik.

Terug naar boven

Status

- Geverik is een dorp in de provincie Limburg, in de regio´s Westelijke Mijnstreek en Heuvelland, gemeente Beek.

- Onder het dorp Geverik valt ook de buurtschap Kelmond.

- Het dorp Geverik heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Geverik daarom 'in' Beek.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Geverik.

Oudere vermeldingen
1458 Geverick, 1603 Giuerick, 1660 Geveryck.

Naamsverklaring
Ontstaan uit Gabriacum* ‘toebehorend aan de persoon Gabrus’. Archeologische opgravingen in het nabijgelegen Houthem hebben aardewerk aan het licht gebracht waarop de persoonsnaam Gabrus is vermeld.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Geverik ligt Z van Beek, N van Maastricht-Aachen Airport en grenst in het W aan de A2. Door het dorp loopt de Keutelbeek, die ontspringt in het nabijgelegen Kelmonderbos.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Geverik 48 huizen met 281 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de kern Geverik ca. 170 huizen met ca. 440 inwoners (plus ca. 160 van de buurtschap Kelmond maakt totaal 600).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geverik heeft 20 rijksmonumenten, waarvan er 16 alleen al betrekking hebben op huize Genbroek.

- In 1861 bouwt de Geveriker gemeenschap de neogotische Mariakapel (uiterlijk een kerk maar formeel kennelijk een kapel), die de bewoners de (destijds) lange weg naar de hoofdparochiekerk van Beek bespaarde. De kapel is in 1988-1990 geheel gerestaureerd.

- Huize Genbroek (vanuit Geverik richting Beek aan uw rechterhand) is in 1656 gebouwd als boerderij rond een binnenhof. Pas twee eeuwen later is de hoeve tot een statig herenhuis omgebouwd. Het heeft segmentboogvensters in Naams steen. Op het huis staat een dakruiter met twee poorten voorzien van sluitstenen uit 1656. Landgoed en heemhuis Genbroek (met een oppervlakte van 18,5 hectare) zijn in 1991 aangekocht door de gemeente Beek. Het is een beschermd natuurgebied. Het landgoed is in 1994 opgeknapt en in de oorspronkelijke Engelse landschapsstijl teruggebracht. Het park is vrij toegankelijk. Het grootste deel van het landgoed is in beheer bij Natuurmonumenten. Ten noorden van Huize Genbroek staat een voormalige watermolen. Het herenhuis en de voormalige watermolen zijn verbouwd tot appartementen.

- De Geverikhof of Hoeve Corten (adres?) is een hoeve met herenhuis. De jaartalankers boven de poort (1782) zijn misleidend. Zij hebben alleen betrekking op het bouwjaar van de poorttussenbouw. Wij mogen namelijk aannemen dat deze hoeve al vóór 1663 heeft bestaan, omdat zij in een document uit dat jaar al wordt genoemd.

- De sluitsteen boven de al wat scheefgezakte mergelstenen poort van een hoeve aan de Veenweg 9 vermeldt het jaartal 1686. Afgezien van de oude, behouden gebleven voorgevel, is het woonhuis in 1947 bij een ingrijpende verbouwing goeddeels vernieuwd. Verder nog diverse oude hoeven en vakwerkhuizen.

- Marmeren / hardstenen sculptuur ‘Samenklank’ (Jo Peters, 1997) in het plantsoen aan de Kapelstraat.

Terug naar boven

Evenementen

- Boerenhoffeesten Geverik (weekend in juni) is een vierjaarlijks dorpsfeest met tal van foklore en optredens op de pittoreske carréboerderij Geverikerhof. De laatse keer was in 2015, dus voor de volgende keer moet u nog even geduld hebben...

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Geverik.

Terug naar boven

Trivia

- Het Geverik Laagpakket is weliswaar kennelijk naar het dorp Geverik genoemd, maar is onderdeel van de Epen Formatie, een van de 2 schaliegasformaties in ons land. Het Geverik Laagpakket blijkt in grote delen van ons land voor te komen. Voor nadere informatie zie de pagina's Schaliegas en Schaliegas in Nederland.

 

Reactie toevoegen