Gerverscop

Plaats
Buurtschap
Woerden
Groene Hart
Utrecht

gerverscop_gemaal_kopie.jpg

De buurtschap Gerverscop heeft 2 rijksmonumenten: het voormalige gemaal met de bijbehorende machinistenwoning, beide uit 1907.

De buurtschap Gerverscop heeft 2 rijksmonumenten: het voormalige gemaal met de bijbehorende machinistenwoning, beide uit 1907.

gerverscop_gemeentekaart_kopie.jpg

De gemeente Gerverscop zoals die van 1818 tot 1857 bestaan heeft.

De gemeente Gerverscop zoals die van 1818 tot 1857 bestaan heeft.

Gerverscop

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gerverscop.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gerverscop.

Terug naar boven

Status

- Gerverscop is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de regio Groene Hart, gemeente Woerden. T/m 1817 gemeente Harmelen. In 1818 afgesplitst tot een zelfstandige gemeente, per 8-9-1857 weer opgegaan in de gemeente Harmelen, in 2001 over naar gemeente Woerden.

- De gemeente Gerverscop had geen eigen wapen.

- De buurtschap Gerverscop valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Harmelen.

Terug naar boven

Naam

Gemeentenaam
De gemeente werd ook wel 'Gerverskop en Breudijk' genoemd.

Oudere vermeldingen
Gerverskop, 1280-1287 Gherverscoep, 1296-1307 Gerverscoip, 1314 Gherverscoip,

Naamsverklaring
Betekent cope 'gekocht land' (vergelijk Teckop) van de persoon Gerver (waarschijnlijk ontstaan uit Gerfred of Gerenfred, vergelijk Wervershoof).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gerverscop ligt rond de gelijknamige weg (NNW van Harmelen), voor zover gelegen aan het lange rechte deel van deze weg. De panden aan het begin van de weg, gezien vanuit het dorp Harmelen, vallen onder de buurtschap Indijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Gerverscop 23 huizen met 171 inwoners, verdeeld in de gelijknamige buurtschap 16/126 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Breudijk 7/45. Tegenwoordig heeft de buurtschap Gerverscop ca. 30 huizen - doorgaans boerderijen - met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de buurtschap Gerverscop plus beschrijving van de monumentale boerderijen e.a. objecten.

- Geschiedenis van het waterschap Gerverscop. De eerste vermelding van een watermolen alhier is in 1503. In 1907 wordt deze Gerverscopper Molen afgebroken en vervangen door een stoomgemaal. In 1931 wordt deze omgebouwd tot elektrisch gemaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gerverscop heeft 2 rijksmonumenten. Het betreft het voormalige dieselgemaal met bijbehorende machinistenwoning op huisnr. 5, beide uit 1907. Het gemaal is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een eenvoudig gemaal naar ontwerp van E.G. Wentink met bijbehorende machinerieën van de firma Pannevis. Tevens van waterstaatkundig belang vanwege de machinerieën, alsmede van situationele waarde in relatie tot de machinistenwoning.

- Verder omvat de buurtschap nog een aantal monumentale boerderijen, die onder de link onder het kopje Geschiedenis nader worden beschreven.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de buurtschap bevindt zich een picknickbank met een informatiepaneel, waar je in tekst en beeld nadere informatie vindt over de geschiedenis en actuele ontwikkelingen in het landschap van deze buurtschap. Onder de link is het informatiepaneel ook online te bekijken.

Reactie toevoegen