Gersloot

Plaats
Dorp
Heerenveen
Fryslân

gersloot_streekein_festival_2017.jpg

In een weekend begin november is het altijd 'iets' minder rustig dan gebruikelijk in het dorpje Gersloot bij Heerenveen. Dan is er namelijk het Streekein Festival, met drie avonden lang livemuziek.

In een weekend begin november is het altijd 'iets' minder rustig dan gebruikelijk in het dorpje Gersloot bij Heerenveen. Dan is er namelijk het Streekein Festival, met drie avonden lang livemuziek.

gersloot_collage.jpg

Gersloot, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Gersloot, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Gersloot..JPG

Daar hebben we Gersloot

Daar hebben we Gersloot

Gersloot. (2).JPG

Zou dit de Gersloot zijn?

Zou dit de Gersloot zijn?

Gersloot. (3).JPG

Het is daar wel mooi in Gersloot

Het is daar wel mooi in Gersloot

gersloot_basisschool_kopie.jpg

Basisschool d'Aldewei in Gersloot is in 2014 gefuseerd met basisschool De Streek in buurdorp Tjalleberd tot de nieuwe basisschool De Nijewei. Die gaat verder in het pand in Tjalleberd. Het pand in Gersloot is verkocht en herbestemd tot woning.

Basisschool d'Aldewei in Gersloot is in 2014 gefuseerd met basisschool De Streek in buurdorp Tjalleberd tot de nieuwe basisschool De Nijewei. Die gaat verder in het pand in Tjalleberd. Het pand in Gersloot is verkocht en herbestemd tot woning.

Gersloot

Terug naar boven

Status

- Gersloot is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Heerenveen. T/m 30-6-1934 gemeente Aengwirden.

- Voor de postadressen valt onder het dorp ook het buurdorp Gersloot-Polder.

- Gersloot heeft een dorpswapen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Gersleat.

Oudere vermeldingen
1281 Gerslach lees: Gerslath, 1315 Gerslote, 1481 Ghersletera foegheden, 1505 Geersloet.

Naamsverklaring
Gersloot is een samenstelling van geer 'wigvormig, spits toelopend stuk land' en sloot 'gegraven lang en smal water dat tot afscheiding of voor afwatering dient'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt NO van Heerenveen, aan het O eind van het dorpenlint aan de Aengwirderweg. Ook de bebouwing aan het W deel van de Z hieraan grenzende Hegedyk - die buiten de bebouwde kom van het dorp ligt, en daarom vanuit Luxwoude met een wit plaatsnaambord wordt aangegeven - valt hier nog onder (de bebouwing aan het O deel van deze weg valt onder het dorp Luxwoude). Het is het meest oostelijk gelegen dorp van de 4 Aengwirden-dorpen. Het N buitengebied van het dorp beschouwt zich als apart dorp Gersloot-Polder, met een eigen Plaatselijk Belang.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp 26 huizen met 146 inwoners. Tegenwoordig heeft wat in de praktijk tot dit dorp gerekend wordt circa 40 huizen met ruim 100 inwoners. Voor de postadressen valt ook buurdorp Gersloot-Polder, met circa 70 huizen en circa 180 inwoners, onder dit dorp. Het 'postale dorp' heeft in totaal dus ca. 110 huizen met ca. 280 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Gersloot wordt vandaag de dag nog altijd als dorp beschouwd, maar heeft al bijna twee eeuwen geen kerk meer: de laatste kerk, die rond 1735 is gebouwd ter vervanging van een eerdere, bouwvallig geworden kerk, is in 1834 afgebroken. De kerk stond op de begraafplaats, die er nog wel is. Op de begraafplaats staat een klokkenstoel.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De basisscholen d'Aldewei in Gersloot (Aengwirderweg 433) en De Streek in buurdorp Tjalleberd werden beide te klein qua aantal leerlingen om nog zelfstandig te kunnen voortbestaan. Daarom zijn ze na afloop van schooljaar 2013-2014 gefuseerd tot een nieuwe school met een nieuwe naam: De Nijewei, wat symbool staat voor de nieuwe weg die met de nieuwe school is ingeslagen. Die school, met ca. 60 leerlingen in 4 combinatieklassen, is verder gegaan in het gebouw van de school van Tjalleberd (die was daar qua huisvesting het meest geschikt voor omdat dat het grootste pand is van de twee). Het pand in Gersloot is in september 2015 verkocht aan Ruth Bakker en Gert-Jan Meulman, die het hebben verbouwd en herbestemd tot woning. Gelukkig hebben ze in april 2017 de fraaie letters van de naam van de school en het logo weer weten te bemachtigen en weer aan de gevel bevestigd, ter herinnering aan de vroegere functie van het pand. Onder de link doen ze in tekst en beeld verslag van de verbouwing. Anno eind 2019 zijn ze er al 4 jaar 'zoet' mee en zo te zien nadert het project nu zijn voltooiing... De school in Tjalleberd is overigens in 2016 wederom gefuseerd. Zie verder aldaar.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het dorp heeft 3 rijksmonumenten: het Tripgemaal met machinistenwoning aan de Hooivaartsweg (die onder Gersloot-Polder vallen en daarom aldaar worden beschreven), en de klokkenstoel op de begraafplaats. In 2005 is de klokkenstoel gerestaureerd. Bij de viering van de afronding daarvan mocht iedereen die dat wilde even klokkenluiden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij cultuurhistorieliefhebbers is Gersloot bekend vanwege de rijksmonumentale klokkenstoel, bij festivalgangers uit de regio en zelfs bij vriendengroepen uit Utrecht en Den Haag, die al vanaf het begin trouwe bezoekers zIjn, is het kleine dorp al jaren een begrip vanwege het Streekein Festival (1e weekend van november, in 2020 voor de 21e keer). Het Streekein Festival is 3 avonden lang feest met live bands, artiesten en DJ's. Voor jubileumeditie 2019 hebben ze extra groot uitgepakt (en daar ook jaren voor gespaard) om van deze editie het feest der feesten te maken, met bands als Di-Rect, Jannes, De Suskes, de Alpenzusjes, Status Quo Back to Back, CCR tribute band Ramble Tamble, Plork en de Aannemers en Gaatze. Al vanaf het begin is er op de zaterdagmiddag een speciale middag voor kinderen, die gratis aan allerlei activiteiten kunnen meedoen. Voor de ca. 200 kinderen uit de wijde omgeving die hier aan deelnemen is er een luchtkussen, kunnen ze zich laten schminken, kan er geknutseld worden en zijn onder andere poffertjes te krijgen. Ook krijgt elk kind een presentje mee naar huis. De moeders van de kinderen organiseren alles zelf.

Hoe is het eigenlijk begonnen? Een groep vrienden was vroeger veel te vinden bij concerten van de toenmalige boerenrockband Jovink en de Voederbietels. Ze raakten een keer aan de praat en de band liet weten best wel een keer in Gersloot te willen optreden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe organiseer je zoiets? Ze gingen met een man of acht aan de slag en vroegen tips aan festivals in de omgeving zoals het Flaeijelfeest in Nieuwehorne. Ook gaven Jovink en de Voederbietels zelf tips. De 1e editie in 2000 zou een feest van 1 dag worden. Maar al dat werk met zo'n knoeperd van een tent van 45 meter opbouwen, inrichten en weer afbreken voor 1 dag is toch een beetje zonde. Waarom niet gelijk een heel weekend van drie dagen? En zo geschiedde. Alleen voor de derde dag hadden ze aanvankelijk geen programma. Toen hebben op die dag mensen uit het dorp opgetreden. Daarnaast konden allerlei spelletjes worden gedaan. Tegenwoordig doen ze het met een (verwarmde!) tent van maar liefst 80 meter, waar ze ca. 3.500 festivalgangers in kunnen herbergen. Er is destijds voor november gekozen omdat Jovink en de Voederbietels toen beschikbaar was. De band heeft hier vervolgens ca. 10 jaar lang opgetreden.

Het Streekein Festival geniet gastvrijheid op het erf van de familie Woudstra aan de hoek van de Aengwirderweg en de Tijnjeweg en Oudeweg in Gersloot. Vroeger waren de organisatoren daar vaak a aan het crossen met auto's en motoren. Op het verzoek van de heren om er ook het Streekein Festival te mogen houden, reageerden de familie positief, mits de organisatie de troep na afloop zelf maar weer zou opruimen. En ook daar: zo geschiedde. De opbrengsten worden telkens gebruikt om het evenement nog verder te verbeteren. Zo zijn door de jaren heen inmiddels bijna alle benodigde materialen aangeschaft, zodat de organisatie nu nagenoeg zelfvoorzienend is. Het bestuur wordt geassisteerd door ca. 150 vrijwilligers, die er voor zorgdragen dat het weekend op rolletjes verloopt én dat het terrein er het hele weekend piekfijn uitziet. Zo wordt er telkens tot aan de ingang van de tent een toegangspad aangelegd, zodat je niet met je voeten in de modder hoeft te lopen. Daarnaast zijn er genoeg wc’s én zien die er - net als het hele festivalterrein - drie dagen lang keurig verzorgd uit.

"Aan alle feestgangers van het Streekein Festival in Gersloot. Al jaren organiseert het bestuur samen met veel vrijwilligers het Streekein Festival. Elk jaar een groot feest met veel lol en plezier. Ook dit jaar gaan we er weer voor! Door wetgeving van de overheid zijn we echter genoodzaakt zeer strikt te zijn op het rookverbod in de tent! Bij een overtreding moeten wij een forse boete betalen. Dit zou op den duur de doodsteek van een mooi feest kunnen zijn. Wij vragen als bestuur dan ook met grote klem: ga niet in de tent staan roken! Daarom: een echte vent rookt buiten in de tent; een echte vrouw rookt buiten in de kou; en ben je geen van beide, sta dan toch aan hun zijde!" Voor een indruk van dit evenement zie de Aftermovie Streekein Festival 2018.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportages van Gersloot, door weblogger Afanja.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Gersloot.

Reactie toevoegen