Gemert-Bakel

Gemeente
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

gemert-bakel_toer_de_boer.jpg

Tijdens de Toer de Boer Gemert-Bakel (op een zondag begin juni) kun je 'een kijkje in de keuken' nemen bij een aantal agrarische bedrijven van uiteenlopende aard in deze gemeente.

Tijdens de Toer de Boer Gemert-Bakel (op een zondag begin juni) kun je 'een kijkje in de keuken' nemen bij een aantal agrarische bedrijven van uiteenlopende aard in deze gemeente.

Gemert-Bakel

Terug naar boven

Status

- Gemert-Bakel is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland.

- De gemeente Gemert-Bakel is in 1997 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Gemert en "Bakel en Milheeze".

- De gemeente Gemert-Bakel omvat de dorpen Bakel, De Mortel, De Rips, Elsendorp, Gemert, Handel en Milheeze, en de buurtschappen Bakelsebrug, Bankert (deels), Benthem, Boekent, De Biezen (deels), De Wind, Deelse Kampen, Doonheide, Esdonk (grotendeels), Esp, Geneneind, Grotel (grotendeels), Heidveld, Hilakker, Hoeven, Hoogen-Aarle, Kaweide (deels), Kivitsbraak, Klef, Koks (grotendeels), Kuundert, Mathijseind, Milschot, Molenhof (deels), Muizenhol, Neerstraat, Nuijeneind, Overschot, Pandelaarse Kampen, Ravensgat, Ren, Rootvlaas, Schouw (deels), Schutsboom, Speurgt, Tereyken, Ven, Verreheide, Vossenberg, Wolfsbosch, Zaarvlaas en Zand. In totaal zijn dit 7 dorpen en 42 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Gemert-Bakel.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Gemert-Bakel.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Gemert-Bakel grenst in het W aan Aarle-Rixtel, 'Beek en Donk' en Boerdonk, in het NW aan Erp, in het N aan Boekel en Venhorst, in het NO aan Landhorst en Westerbeek, in het O aan de provincie Limburg en Vredepeel, in het ZO aan Ysselsteyn, in het ZO aan Deurne en in het ZW aan Helmond, en ligt ZO van Veghel en Uden, Z van Vliegbasis Volkel, ZW van Boxmeer en W van Venray. De hoofdplaats Gemert ligt in het NW van de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Gemert-Bakel omvat ca. 12.000 huizen met ca. 29.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (kernen in) deze gemeente, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- "Gemeentearchief Gemert-Bakel zet zich in om het archiefmateriaal toegankelijk te maken. Daarbij worden zowel de privacy als de openbaarheid gerespecteerd. Je kunt in de studiezaal onder meer terecht voor familiegeschiedenis, bouwvergunningen, kadastergegevens, oorsprong van straatnamen, foto’s en lokale geschiedenis. Naast de meest gebruikelijke archieven als doop-, trouw- en begraafboeken, burgerlijke stand, schepenbank, notariaat, bestuurs- en parochiearchieven beheren wij ook andere collecties en archieven. Bijvoorbeeld het archief van een plaatselijke voetbalvereniging, van het Sint Joris Gilde uit Gemert, PTT kantoor Gemert, woningbouwverenigingen en voormalige scholen. Onze medewerkers en vrijwilligers willen je zo goed mogelijk helpen. Je kunt ons herkennen aan onze badge en je kunt ons altijd aanspreken. Mocht je voor het eerst ons archief bezoeken dan maken wij je graag wegwijs. We helpen je op weg in je onderzoek en attenderen je ook op andere archieven en publicaties die je kunnen helpen bij je onderzoek. Je kunt de archieven en collecties zowel in de studiezaal raadplegen als gedeeltelijk digitaal, via de zoekmachine op onze website."

- Verhalen over de geschiedenis van Gemert-Bakel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molenstichting Gemert-Bakel is een initiatief van de gelijknamige gemeente. De gemeente was eigenaar van 4 windmolens verdeeld over de dorpen Gemert, Bakel en Milheeze. Aangezien het in eigendom hebben en beheren van molens geen gemeentelijke kerntaak is, heeft zij een aantal inwoners benaderd om te komen tot een stichting die de verantwoordelijkheid voor deze molens van de gemeente overneemt. Vandaar dat deze molenstichting nu eigenaar is van deze 4 molens. De ondergrond heeft zij in erfpacht.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tijdens de Toer de Boer Gemert-Bakel (op een zondag begin juni) kun je 'een kijkje in de keuken' nemen bij een aantal agrarische bedrijven van uiteenlopende aard in deze gemeente.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Toeristische site Heerlijckvrij. - Bij het Heerlijckvrijspel kun je een aantal vragen over bijzonderheden in deze gemeente proberen te beantwoorden. De antwoorden kun je - als je ze niet uit je hoofd weet - vinden door te zoeken op de informatieve pagina's van de site, waardoor je 'spelenderwijs' de gemeente leert kennen. - VVV Gemert-Bakel. - Nieuws van de VVV op Facebook.

- "IVN Gemert-Bakel zet zich in voor de natuur in de gemeente en om de inwoners de schoonheid van de natuur in hun eigen omgeving te laten zien. Dat doen zijn onder meer vanuit een aantal werkgroepen: Vogelwerkgroep, Plantenwerkgroep, Vlindergroep, Jeugdgroep Groenlingen, Schoolgidsenwerkgroep, Knotwilgen en Redactie. Jeugdgroep Groenlingen heeft elke 4e zondag van de maand een activiteit op zondagmorgen van 10.00-11.30 uur. De onderwerpen die aan bod komen zijn divers en de nadruk ligt vooral op de natuur op een leuke manier beleven. De locaties waar de activiteiten plaats vinden zijn diverse locaties in een natuurgebied. De ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het vervoer. Kinderen uit de gemeente in de leeftijd van 5 tot en met het jaar waarin het kind 9 wordt kunnen zich aanmelden voor Jeugdgroep Groenlingen.

Bij de Plantenwerkgroep bestuderen wij de flora in de gemeente. Het leren kennen van de planten in onze eigen omgeving is een begin om er meer van te weten te komen. Dit doen we door in de zomeravonden enkele gebieden te bezoeken en de daar groeiende planten te determineren. Om de vier weken op woensdagavond bezoeken we steeds een van die gebieden. In de wintermaanden bestuderen we onder andere de winterkenmerken, de zaden en de vruchten, en de familiekenmerken. Dit gebeurt aan de hand van meegebrachte takken of met de Flora. Wie geïnteresseerd is mag gerust aansluiten op een avond als we binnen of buiten zijn. De Scholenwerkgroep streeft ernaar dat kinderen op de basisscholen twee keer per jaar naar buiten de natuur in gaan. Voor kinderen valt er in de natuur heel veel te ontdekken en te beleven. De Scholenwerkgroep verzorgt daarom in de lente en herfst een project voor de basisscholen. Aan de hand van een thema komen de kinderen op een verrassende manier in aanraking met onze mooie natuur."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Gemert-Bakel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Gemert-Bakel. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Omroep Centraal is de lokale omroep voor de gemeente. - Facebookpagina Ondernemend Gemert-Bakel houdt je op de hoogte van ondernemersnieuws en actuele aanbiedingen uit de gemeente en omstreken.

- Jongeren: - "Jongerenwerk Gemert-Bakel is een onderdeel van de LEV-Groep. Binnen de gemeente zijn er allerlei activiteiten voor jongeren voor ontspanning en ontmoeting. Er zijn ook activiteiten om jongeren die dat nodig hebben een steuntje in de rug te geven. Wij doen aan jongerenwerk met cultuur, creativiteit en techniek. Iedereen ziet ons team op straat, school en bij de activiteiten die we organiseren. Achter de schermen doen we nog veel meer. Zo hebben we studio 011, een eigen multimedia studio voor audio en video. Je kan bij ons je eigen demo’s opnemen en beats maken voor elke muziekstijl. Denk aan bijvoorbeeld rap, hardcore of new wave. De bijbehorende video kun je ook zelf maken en editen! Op aanvraag verzorgen we ook workshops voor geluidstechniek en DJ voor jongeren. Dus wil jij ook graag met muziek en media aan de gang? Neem dan contact op met Piet Snijders, tel. 06-40492137 en wij helpen je met je ideeën."

- Welzijn: - Wegwijzer Gemert-Bakel is de website voor en door inwoners van deze gemeente. Als je zorg of ondersteuning nodig hebt en dit niet (meer) zelf kunt organiseren, vind je hier verwijzingen naar vrijwilligersinitiatieven, wijk- en buurtgerichte activiteiten en voorzieningen in je eigen omgeving. Zo weet je snel waar je terecht kunt.

- LEV-groep (= Leven en Verbinden) Gemert-Bakel is er voor iedereen die: vragen heeft over zorg, wonen, opvoeden, relaties, werken, geldzaken, formulieren; actief wil zijn in wijk of buurt; meer wil weten over vrijwilligerswerk.

- Stichting Kledingbank Gemert-Bakel e.o. is actief sinds 2012 en helpt mensen die tijdelijk geen budget hebben om voor zichzelf en hun gezinsleden kleding en aanverwante goederen te kopen. De goederen worden geschonken door burgers en ondernemers uit de gemeente en omgeving.

- Veiligheid: - Politie Gemert-Bakel en Laarbeek.

Reactie toevoegen