Gemert-Bakel

Gemeente
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Gemert-Bakel

Terug naar boven

Status

- Gemert-Bakel is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland. De gemeente Gemert-Bakel is in 1997 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Gemert en "Bakel en Milheeze".

- De gemeente Gemert-Bakel omvat de dorpen Bakel, De Mortel, De Rips, Elsendorp, Gemert, Handel en Milheeze, en de buurtschappen Bakelsebrug, Bankert (deels), Benthem, Boekent, De Biezen (deels), De Wind, Deelse Kampen, Doonheide, Esdonk (grotendeels), Esp, Geneneind, Grotel (grotendeels), Heidveld, Hilakker, Hoeven, Hoogen-Aarle, Kaweide (deels), Kivitsbraak, Klef, Koks (grotendeels), Kuundert, Mathijseind, Milschot, Molenhof (deels), Muizenhol, Neerstraat, Nuijeneind, Overschot, Pandelaarse Kampen, Ravensgat, Ren, Rootvlaas, Schouw (deels), Schutsboom, Speurgt, Tereyken, Ven, Verreheide, Vossenberg, Wolfsbosch, Zaarvlaas en Zand. De gemeente Gemert-Bakel omvat dus 7 dorpen en 42 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Gemert-Bakel.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Gemert-Bakel.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Gemert-Bakel grenst in het W aan Aarle-Rixtel, 'Beek en Donk' en Boerdonk, in het NW aan Erp, in het N aan Boekel en Venhorst, in het NO aan Landhorst en Westerbeek, in het O aan de provincie Limburg en Vredepeel, in het ZO aan Ysselsteyn, in het ZO aan Deurne en in het ZW aan Helmond, en ligt ZO van Veghel en Uden, Z van Vliegbasis Volkel, ZW van Boxmeer en W van Venray. De hoofdplaats Gemert ligt in het NW van de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Gemert-Bakel omvat ca. 11.800 huizen met ca. 29.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (kernen in) deze gemeente, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Gemeentearchief Gemert-Bakel.

- Verhalen over de geschiedenis van Gemert-Bakel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molenstichting Gemert-Bakel is een initiatief van de gelijknamige gemeente. De gemeente was eigenaar van 4 windmolens verdeeld over de dorpen Gemert, Bakel en Milheeze. Aangezien het in eigendom hebben en beheren van molens geen gemeentelijke kerntaak is, heeft zij een aantal inwoners benaderd om te komen tot een stichting die de verantwoordelijkheid voor deze molens van de gemeente overneemt. Vandaar dat Molenstichting Gemert-Bakel nu eigenaar is van deze 4 molens. De ondergrond heeft zij in erfpacht.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Gemert-Bakel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Gemert-Bakel. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Welzijn: - Wegwijzer Gemert-Bakel is de website voor en door inwoners van deze gemeente. Als je zorg of ondersteuning nodig hebt en dit niet (meer) zelf kunt organiseren, vind je hier verwijzingen naar vrijwilligersinitiatieven, wijk- en buurtgerichte activiteiten en voorzieningen in je eigen omgeving. Zo weet je snel waar je terecht kunt. - LEV-groep (= Leven en Verbinden) Gemert-Bakel is er voor iedereen die: vragen heeft over zorg, wonen, opvoeden, relaties, werken, geldzaken, formulieren; actief wil zijn in wijk of buurt; meer wil weten over vrijwilligerswerk.

Reactie toevoegen