Gellicum

Plaats
Dorp
Geldermalsen
Betuwe
Gelderland

gellicum_collage.jpg

Gellicum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Gellicum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Gellicum.jpg

Onze lieve Vrouwe Geboortekerk in Gellicum.

Onze lieve Vrouwe Geboortekerk in Gellicum.

Gelliccum.jpg

Oud boerderijtje op de Lingedijk in Gellicum.

Oud boerderijtje op de Lingedijk in Gellicum.

Gellicum..jpg

De Hervormde kerk op de Lingedijk in Gellicum.

De Hervormde kerk op de Lingedijk in Gellicum.

Gellicum (2).jpg

Op de gevel van de voormalige Hervormde kerk van Gellicum kun je lezen waarom hij nog maar zo jong is. Recentelijk is het pand verkocht en herbestemd tot woonhuis.

Op de gevel van de voormalige Hervormde kerk van Gellicum kun je lezen waarom hij nog maar zo jong is. Recentelijk is het pand verkocht en herbestemd tot woonhuis.

Gellicum

Terug naar boven

Status

- Gellicum is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Geldermalsen. T/m 1977 gemeente Deil.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
10e-11e eeuw Gallinghem, 1148 falsum kopie midden 14e eeuw Gellinchem, 1377 Ghellikem, ca. 1500 Gellichum, 1645 Gellekom.

Naamsverklaring
Betekent heem 'woonplaats' van de lieden van de persoon Gallo.(1)

Terug naar boven

Ligging

Gellicum ligt ZW van Beesd, O van Asperen en Acquoy, Z van Rhenoy en grenst in het N aan de rivier de Linge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Gellicum 53 huizen met 340 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1928 is er een grote brand in Gellicum die de Hervormde kerk uit 1825, het hulppostkantoor en 9 andere woningen in de as legt. De brand is ontstaan in het hulppostkantoor, vermoedelijk door spelende kinderen. De kerk is in 1929 op de plek van de oude kerk herbouwd.

- Op de site Geschiedenisgeldermalsen.nl vind je o.a. een pagina met Artikelen over de geschiedenis van Gellicum, o.a. over de lokale slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, over de roomboterfabriek die hier van 1896 tot 1918 is geweest, over het Kasteel van Gellicum dat reeds in 1326 voor het eerst wordt vermeld en helaas in 1802 is gesloopt (op die plek staat tegenwoordig de RK pastorie), over de brand van 1928 en een eerdere soortgelijke brand in 1883, en over de RK kerk en het aangebouwde vroegere rechthuis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gellicum heeft 4 rijksmonumenten, die allemaal betrekking hebben op de RK kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte uit de 16e eeuw (Kerkweg 5) met aangebouwd Rechthuis (uit 1630). Samen met de RK kerk in Beesd vormen zij tegenwoordig de Geloofsgemeenschap Linge, die de dorpen Acquoy, Beesd, Enspijk, Gellicum, Rhenoy en Rumpt omvat. Deze geloofsgemeenschap is op zijn beurt onderdeel van de Parochie H. Suitbertus, die het westen van de Betuwe omvat.

- De voormalige Hervormde kerk uit 1929 (Lingedijk 59) is niet meer als zodanig in functie. De Protestantse Gemeente Rhenoy - Gellicum houdt haar diensten alleen nog in Rhenoy. Het pand is recentelijk verkocht en verbouwd tot woonhuis.

- Gevelstenen in Gellicum.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Gellicumsfeest (weekend in mei).

- Op een zaterdag in augustus, alleen in de oneven jaren (in 2019 voor de 4e keer), is er in Gellicum de tweejaarlijkse Gellicumse Mart in en om het Buurthuis midden in het dorp. Er is voor iedere leeftijd iets te doen, horen of zien. Er is een Rommelmarkt, er is een springkussen voor de kleintjes, de kinderen kunnen zich ook vermaken met schminken, ballonknopen, blikgooien, er is een ijscokar en een Rad van Fortuin, waar mooie prijzen zijn te winnen. Onder het genot van een hapje en/of drankje kun je kijken en luisteren naar live muziek. De opbrengst van deze dag is bestemd voor een lokaal goed doel. In 2017 was dat bijv. het verbeteren van de keuken in het Buurthuis.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Gellicum op Facebook.

- Facebookgroep van Gellicum waar iedereen kan kijken. Om te kunnen reageren moet je lid worden. Men post er actualiteiten en recente en oudere foto's e.d.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Ons Genoegen is opgericht in 1945 en is daarmee de oudste vereniging in het dorp. In de wintermaanden organiseren ze kaart- e.a. spelletjesavonden met leuke prijzen. In februari is er de jaarlijkse Winterwandeling met na afloop een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en drankje. En in de zomer is er de Midzomerdag met in de middag een activiteit en in de avond een themafeest.

- Buurthuis: - Het in 2012 gerealiseerde Buurthuis de Heerlijckheyt Gellicum (Kerkweg 1) is het ontmoetingspunt voor de inwoners en de lokale verenigingen. Het buurthuis is de thuisbasis van Buurtvereniging Ons Genoegen, Biljartvereniging 'Krijt op tijd', Jeu de boules vereniging Red Boules en Kookclub de Heerlijckheyt. Het buurthuis is ook te huur voor feesten en zakelijke bijeenkomsten.

- Sport: - Inwoners van Gellicum die willen voetballen, kunnen terecht bij v.v. Rhelico in Rumpt.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Gellicum, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen