Gelderswoude

Plaats
Buurtschap
Zoeterwoude
Groene Hart
Zuid-Holland

gelderswoude_collage.jpg

Gelderswoude, collage buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Gelderswoude, collage buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Gelderswoude buurtschapsgezicht [640x480].JPG

Gelderswoude, buurtschapsgezicht.

Gelderswoude, buurtschapsgezicht.

Gelderswoude

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gelderswoude.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gelderswoude.

Terug naar boven

Status

- Gelderswoude is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Zoeterwoude.

- Gelderswoude heeft, in tegensteling tot de meeste andere buurtschappen in ons land, een eigen postcode (2735) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. Dit in tegensteling tot de Zoeterwoudse dorpen Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk en Zuidbuurt en de buurtschap Weipoort.

- Op Wikipedia staat: "In 2009 is door de gemeenteraad een woonplaatsbesluit in werking getreden, waardoor de voormalige woonkern Gelderswoude  per 1 juni 2009 een officiële woon- of vestigingsplaats is geworden en dus een dorp is binnen de gemeente Zoeterwoude, in tegenstelling tot alle andere woonkernen." En: "Gelderswoude is een voormalig buurtschap, maar sinds 1 juni 2009 een dorp."

Dit is niet correct. Hier worden wat appels en peren door elkaar gehaald. Gelderswoude was altijd al een 'erkende woonplaats', omdat het in de jaren zeventig een eigen postcode met woonplaatsnaam Gelderswoude toegekend heeft gekregen. Met het gemeenteraadsbesluit in 2009 is dat alleen maar bekrachtigd in verband met de in dat jaar in werking getreden gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), waarbij (opnieuw) formeel alle 'woonplaatsen' in een gemeente moesten worden vastgesteld. Daarmee wordt Gelderswoude niet ineens een dorp, het blijft gewoon een buurtschap, zij het met de formele status van 'woonplaats'. En een woonplaats met een eigen postcode is niet per definitie een dorp; er zijn in ons land enkele honderden buurtschappen met een eigen postcode en dus formele woonplaats-status. De overige kernen in de gemeente Zoeterwoude (Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk, Weipoort en Zuidbuurt) hebben alle gemakshalve de 'postcodeboek-plaatsnaam' Zoeterwoude, maar zijn geografisch en maatschappelijk gezien - net als Gelderswoude - wel degelijk aparte woonplaatsen met ieder hun eigen identiteit.

- De lintbebouwing op Gelderswoude is geen 'bebouwde kom' en heeft daarom geen blauwe maar fraaie witte plaatsnaamborden, met het gemeentewapen erbij afgebeeld.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1316 Gheldrixwoude.

Naamsverklaring
Samenstelling van woud 'vochtig veenbos' en een persoonsnaam Gelderik. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gelderswoude ligt ZO van Zoeterwoude-Dorp, W van Hazerswoude-Dorp, N  van Benthuizen, rond de Gelderswoudseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Gelderswoude 12 huizen met 111 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Gelderswoude ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Touwtrekvereniging Gelderswoude.

Reactie toevoegen