Gelderswoude

Plaats
Buurtschap
Zoeterwoude
Groene Hart
Zuid-Holland

gelderswoude_touwtrekvereniging_logo.png

De buurtschap Gelderswoude heeft slechts ca. 75 inwoners. De touwtrekvereniging heeft ca. 40 leden, dus je zou denken dat dan de halve buurtschap lid is, maar dat is niet zo, want de leden komen ook uit de regio.

De buurtschap Gelderswoude heeft slechts ca. 75 inwoners. De touwtrekvereniging heeft ca. 40 leden, dus je zou denken dat dan de halve buurtschap lid is, maar dat is niet zo, want de leden komen ook uit de regio.

gelderswoude_collage.jpg

Gelderswoude, collage buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Gelderswoude, collage buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Gelderswoude buurtschapsgezicht [640x480].JPG

Gelderswoude, buurtschapsgezicht

Gelderswoude, buurtschapsgezicht

Gelderswoude

Terug naar boven

Status

- Gelderswoude is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Zoeterwoude.

- Gelderswoude heeft, in tegensteling tot de meeste andere buurtschappen in ons land, een eigen postcode (2735) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. Dit in tegensteling tot de Zoeterwoudse dorpen Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk en Zuidbuurt en de buurtschappen Weipoort en Westeinde.

- Op (1) staat: "Gelderswoude is een voormalige buurtschap, maar sinds 1 juni 2009 een dorp." Dit is niet correct. Hier worden wat appels en peren door elkaar gehaald. Deze buurtschap was altijd al een 'erkende woonplaats', omdat het reeds in de jaren zeventig, bij het ontstaan van het huidige postcodesysteem, een eigen postcode en postale plaatsnaam toegekend heeft gekregen. Met het gemeenteraadsbesluit in 2009 is dat alleen maar bekrachtigd, in verband met de in dat jaar in werking getreden gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), waarbij (opnieuw) formeel alle 'woonplaatsen' in een gemeente moesten worden vastgesteld. Daarmee wordt Gelderswoude niet ineens een dorp, het blijft gewoon een buurtschap, zij het met de formele status van 'woonplaats'. En een woonplaats met een eigen postcode is niet per definitie een dorp; er zijn in ons land enkele honderden buurtschappen met een eigen postcode en dus formele woonplaats-status. De overige kernen in de gemeente Zoeterwoude (Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk, Weipoort en Zuidbuurt) hebben alle gemakshalve de 'postcodeboek-plaatsnaam' Zoeterwoude, maar zijn in de praktijk (geografisch en maatschappelijk gezien) - net als Gelderswoude - wel degelijk aparte woonplaatsen met ieder hun eigen identiteit.

- De lintbebouwing op Gelderswoude is geen 'bebouwde kom' en heeft daarom geen blauwe maar fraaie witte plaatsnaamborden, met het gemeentewapen erbij afgebeeld.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1316 Gheldrixwoude.

Naamsverklaring
Samenstelling van woud 'vochtig veenbos' en een persoonsnaam Gelderik. (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gelderswoude ligt ZO van Zoeterwoude-Dorp, W van Hazerswoude-Dorp, N van Benthuizen, rond de Gelderswoudseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Gelderswoude 12 huizen met 111 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Touwtrekvereniging (TTV) Gelderswoude is in 1985 opgericht en is met ca. 40 leden uit regio Leiden en Alphen aan den Rijn een grote vereniging. In 2004 heeft het zevenkoppige team van De Samenwerking uit Hazerswoude zich bij deze vereniging aangesloten. Voor de TTV werd het zo een stuk gemakkelijker om een team te vormen in de gewogen klassen en De Samenwerking kon eventueel gebruik maken van het ruimere aantal reservespelers van Gelderswoude. Inmiddels zijn de 'bloedgroepen' met elkaar verweven.

De TTV staat bij de concurrentie in gewest West min of meer bekend als 'die lompe boeren uit het westen van het Groene Hart'. Dat de helft van de leden agrariërs is heeft voor- en nadelen. Het boerenwerk maakt sterke jongens, maar heeft als nadeel dat veel trainen en wedstrijden doen in conflict komt met koeien melken en oogstwerkzaamheden. Het trainen blijft dus beperkt tot één of soms twee avonden per week. Er zijn twee trainingslocaties, beide op het erf van een boerderij, dus ze trekken regelmatig aan het touw tussen een koppel schapen.

Reactie toevoegen