Geffen

Plaats
Dorp
Oss
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

NB gemeente Geffen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Geffen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Geffen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Geffen

Terug naar boven

Status

- Geffen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Oss. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1992. In 1993 over naar gemeente Maasdonk, in 2015 over naar gemeente Oss.

- Wapen van de voormalige gemeente Geffen.

- Onder het dorp Geffen vallen ook de buurtschappen Elst en Lagekant (deels).

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp het Rottenrijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Geffen grenst in het W aan Nuland, in het N aan Lithoijen, in het NO aan Oss, in het ZO aan de A59 en Heesch en in het Z aan Vinkel, en ligt O van Kruisstraat en ONO van Rosmalen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Geffen 180 huizen met 1.147 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 29/156 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Papendijk 40/246, Runstraat 31/159, Elst 30/202, Broekstraat 27/195 en Bergeind 23/189. Tegenwoordig heeft het gelijknamige dorp ca. 1.860 huizen met ca. 4.650 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Geffen, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Heemkundewerkgroep Vladerack heeft als doelstelling het in zo breed mogelijke kring bevorderen van de belangstelling voor en de kennis van de heemkunde in het algemeen en die van Geffen en omgeving in het bijzonder. De vereniging doet dit door het veiligstellen van heemkundig belangrijke zaken en door, via publicaties en tentoonstellingen, bekendheid te geven aan de inhoud van de collecties die ons ter beschikking staan. Ook wordt actief ingespeeld op zaken die betrekking hebben op monumenten en bodemvondsten. De vereniging is te bezoeken in Het Oude Klooster (Kloosterstraat 7c, 2e verdieping). Openingstijden: maandagavond van 19.00-21.00 uur en woensdagmiddag van 13.30-16.00 uur.

- Verhalen over de geschiedenis van Geffen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geffen heeft 7 rijksmonumenten.

- Geffen heeft 15 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Zeldenrust (Elzendreef tegenover nr. 36a) is een standerdmolen met een vlucht van 24,80 meter. De molen heeft een gesloten voet. De kast is grotendeels donkerrood geverfd. De kap is gedekt met dakleer. Oorspronkelijk daterend uit 1621 en in 1870 verplaatst voor de aanleg van de spoorlijn 's-Hertogenbosch - Nijmegen. In 1981 moest de molen opnieuw verplaatst worden, naar zijn huidige plaats, en is toen tegelijkertijd gerestaureerd. De landschappelijke waarde is groot, maar hij wordt wederom bedreigd door de bouw van een nieuwe woonwijk en hoge beplanting. In 2007 is de kast van de molen, inclusief het wiekenkruis, door de zware storm Kyrill van de standerd geblazen. Alleen de bakstenen voet en de standerd bleven overeind. Bij onderzoek bleek dat de stormpen van de in 1990 vernieuwde standerd geheel door schimmel waren aangetast. De gemeente, die eigenaar is, heeft de molen laten herbouwen. De molen is elke zaterdagmorgen van 09.30-12.00 uur geopend. - Site van Molen De Zeldenrust.

- Molen De Vlijt (Groenstraat 20) is oorspronkelijk gebouwd in 1685 in Boxtel. Rond 1875 is de molen verplaatst naar Geffen. In 1976 heeft hij zijn huidige plaats gekregen aan de Groenstraat en is toen gerestaureerd. De Vlijt is een gesloten standerdmolen met een vlucht van 25,20 meter. De molen werd vroeger gebruikt voor het malen van graan. Tegnwoordig is de molen niet meer in bedrijf, maar wel maalvaardig. Er is een voor- en een achtermolen. De molen heeft een grote landschappelijke waarde, doordat hij vrij in het veld staat en van veraf dus goed zichtbaar is, en zodoende ook een goede windvang heeft. De molen is ook beeldbepalend. Eigenaar van de molen is de gemeente Oss. - Nieuws van Molen De Vlijt op Facebook.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval.

- Jaarlijks organiseert de Brandweervereniging van post Geffen de Jeugdbrandweerdag (op een zaterdag in juli).

- Jeugdvakantieweek (augustus).

- Muziekfestival Strooipop (weekend eind september) heeft een gevarieerd aanbod van bands, artiesten en dj's in allerlei genres. Voor ieder wat wils dus.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- O van Geffen ligt de Geffense Plas (die weliswaar nét op grondgebied van Oss ligt). Een natuurbad met een mooi zandstrand. Er is een strandpaviljoen met terras. - Foto's Geffense Plas in de winter. - Van maart t/m september is er aan de Geffense Plas op een aantal zondagen de Car Boot Sale (kofferbakmarkt).

- Een arboretum of bomentuin is een bomenverzameling in een (grote) tuin of een park. Een arboretum is een gespecialiseerde botanische tuin. In een botanische tuin worden allerlei soorten planten gehouden, in een arboretum vooral winterharde houtige gewassen. In een arboretum worden de bomen en struiken al dan niet systematisch gegroepeerd (soms ook geografisch) en wordt er veelal naar gestreefd een zo volledig mogelijk aantal soorten en variëteiten te houden (rekening houdend met de klimatologische omstandigheden). Bij de aanleg van een arboretum wordt er veelal naar gestreefd de afzonderlijke individuen goed tot hun recht te laten komen. Naamgeving en etikettering spelen een belangrijke rol. Stichting Arboretum & Natuurbeleving Geffen streeft naar een park dat uiteindelijk aansluiting zoekt bij de natuurgebieden Maashorst / Herperduin en nodigt onder andere personen uit die een boom willen planten in dit bijzondere initiatief. Ook bomen met een bijzonder verhaal, die in de gemeenschap om wat voor reden dan ook hinderlijk zijn bij nieuwe ontwikkelingen, geven ze graag een plaats in het Arboretum.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Geffen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Geffen.

- Sport: - TC De Windmolens (wielrennen).

- In de jaren zeventig waren er al diverse personen in en om het dorp die de autocross beoefenden in diverse klassen. Zij moesten hiervoor echter steeds uitwijken naar plaatsen in de verre omgeving. Ook namen zij deel aan autospeedwaywedstrijden. Om toch ook een keer voor eigen publiek hun kunnen te tonen, is in 1976 een cross in het dorp georganiseerd op een braakliggend industrieterrein. Deelnemers en toeschouwers zijn zeer enthousiast. Vandaar dat in 1977 AutoCrossClub ACC Geffen wordt opgericht. Al snel trekken de wedstrijden (aanvankelijk 6, later 15 per seizoen) ook deelnemers uit andere delen van het land en uit België. De deelnemende klassen werden uitgebreid met 6- en 8-cilinders en zelfbouwklassen (de huidige sprinters). Het werkgebied van de ACC bestaat uit geheel Brabant en Zuidwest-Gelderland. De leden komen voornamelijk uit Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, en Zuidwest-Gelderland. De leden kunnen rijden op verschillende niveaus, nl. clubwedstrijden, NK-wedstrijden en EK-wedstrijden. Dus een ruime keuze en voldoende 'doorgroeimogelijkheden'. De wedstrijden worden verreden op zowel zand- als kleibanen.

Reactie toevoegen