Geffen

Plaats
Dorp
Oss
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

geffen groeten uit 1958 [640x480].jpg

Geffen Groeten uit 1958

Geffen Groeten uit 1958

NB gemeente Geffen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Geffen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Geffen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Geffen

Terug naar boven

Status

- Geffen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Oss. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1992. In 1993 over naar gemeente Maasdonk, in 2015 over naar gemeente Oss.

- Wapen van de voormalige gemeente Geffen.

- Onder het dorp Geffen vallen ook de buurtschappen Elst en Lagekant (deels).

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp het Rottenrijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Geffen grenst in het W aan Nuland, in het N aan Lithoijen, in het NO aan Oss, in het ZO aan de A59 en Heesch en in het Z aan Vinkel, en ligt O van Kruisstraat en ONO van Rosmalen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Geffen 180 huizen met 1.147 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 29/156 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Papendijk 40/246, Runstraat 31/159, Elst 30/202, Broekstraat 27/195 en Bergeind 23/189. Tegenwoordig heeft het gelijknamige dorp ca. 1.860 huizen met ca. 4.650 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Geffen, kun je terecht bij:

- Heemkundewerkgroep Vladerack.

- Verhalen over de geschiedenis van Geffen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geffen heeft 7 rijksmonumenten.

- Geffen heeft 15 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Zeldenrust.

- Molen De Vlijt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval.

- Jaarlijks organiseert de Brandweervereniging van post Geffen de Jeugdbrandweerdag (op een zaterdag in juli).

- Jeugdvakantieweek (augustus).

- Muziekfestival Strooipop (weekend eind september) heeft een gevarieerd aanbod van bands, artiesten en dj's in allerlei genres. Voor ieder wat wils dus.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- O van Geffen ligt de Geffense Plas (die weliswaar nét op grondgebied van Oss ligt). Een natuurbad met een mooi zandstrand. Er is een strandpaviljoen met terras. - Foto's Geffense Plas in de winter. - Van maart t/m september is er aan de Geffense Plas op een aantal zondagen de Car Boot Sale (kofferbakmarkt).

- Een arboretum of bomentuin is een bomenverzameling in een (grote) tuin of een park. Een arboretum is een gespecialiseerde botanische tuin. In een botanische tuin worden allerlei soorten planten gehouden, in een arboretum vooral winterharde houtige gewassen. In een arboretum worden de bomen en struiken al dan niet systematisch gegroepeerd (soms ook geografisch) en wordt er veelal naar gestreefd een zo volledig mogelijk aantal soorten en variëteiten te houden (rekening houdend met de klimatologische omstandigheden). Bij de aanleg van een arboretum wordt er veelal naar gestreefd de afzonderlijke individuen goed tot hun recht te laten komen. Naamgeving en etikettering spelen een belangrijke rol. Stichting Arboretum & Natuurbeleving Geffen streeft naar een park dat uiteindelijk aansluiting zoekt bij de natuurgebieden Maashorst / Herperduin en nodigt onder andere personen uit die een boom willen planten in dit bijzondere initiatief. Ook bomen met een bijzonder verhaal, die in de gemeenschap om wat voor reden dan ook hinderlijk zijn bij nieuwe ontwikkelingen, geven ze graag een plaats in Arboretum Geffen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Geffen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Geffen.

- Sport: - TC De Windmolens (wielrennen). - In de jaren zeventig waren er al diverse personen in en om Geffen die de autocross beoefenden in diverse klassen. Zij moesten hiervoor echter steeds uitwijken naar plaatsen in de verre omgeving. Ook namen zij deel aan autospeedwaywedstrijden. Om toch ook een keer voor eigen publiek hun kunnen te tonen, is in 1976 een cross in Geffen georganiseerd op een braakliggend industrieterrein. Deelnemers en toeschouwers zijn zeer enthousiast. Vandaar dat in 1977 AutoCrossClub ACC Geffen wordt opgericht. Al snel trekken de wedstrijden (aanvankelijk 6, later 15 per seizoen) ook deelnemers uit andere delen van het land en uit België. De deelnemende klassen werden uitgebreid met 6- en 8-cilinders en zelfbouwklassen (de huidige sprinters). Het werkgebied van ACC Geffen bestaat op dit moment uit geheel Brabant en Zuid West Gelderland. De leden komen voornamelijk uit de provincies Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, en Zuidwest-Gelderland. De leden kunnen rijden op verschillende niveaus, nl. clubwedstrijden, NK-wedstrijden en EK-wedstrijden. Dus een ruime keuze en voldoende 'doorgroeimogelijkheden'. De wedstrijden worden verreden op zowel zand- als kleibanen.

Reactie toevoegen