Geesteren (Overijssel)

Plaats
Dorp
Tubbergen
Twente
Overijssel

Geesteren (Overijssel)

Terug naar boven

Status

- Geesteren is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Tubbergen.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Weitemanslanden (deels) en West-Geesteren.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Geesteren ligt ZO van de dorpen Westerhaar-Vriezenveensewijk, Sibculo en Vroomshoop, ZZO van de dorpen Kloosterhaar en Langeveen, ZW van het dorp Manderveen en de Duitse plaatsen Getelo en Uelsen, WZW van het dorp Vasse, WNW van de stad Ootmarsum, NW van de dorpen Tubbergen, Fleringen en Reutum, NNW van het dorp Albergen, NO van het tweelingdorp Harbrinkhoek-Mariaparochie, het dorp Aadorp en de stad Almelo en ONO van het dorp Vriezenveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Geesteren, samen met de buurtschappen Harbrinkhoek en Langeveen, 222 huizen met 1.329 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.700 huizen met ca. 4.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Stichting Heemkunde Geesteren heeft op haar site o.a. een uitgebreide encyclopedie (wiki) over de geschiedenis van het dorp.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Burgers en boeren in het dorp zitten niet te springen om vestiging van nieuwe zogeheten ´megastallen´ ten westen van het dorp. In principe waren er 9 gepland, ieder met een omvang van ca. 10.000 varkens. In oktober 2012 heeft de gemeente nieuwe vestiging van 2 bedrijven toegestaan. Gezien alle bezwaren m.b.t. landschap, gezondheid e.d. heeft de verantwoordelijk wethouder toegezegd zich ervoor in te spannen dat het hierbij blijft. In 2013 heeft de gemeenteraad een bepaalde beoogde nieuwvestiging afgewezen. De Raad van State heeft in 2014 de legitimiteit van dat besluit bekrachtigd. Zie verder het Twitteraccount van de werkgroep Stop Megastallen Geesteren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geesteren heeft 6 rijksmonumenten.

- Stichting Mariakapel Geesteren Overijssel heeft in zomer 2017 de nieuwe Mariakapel De Loo-Esch aan de Meijersweg gerealiseerd. Onder de links vind je toelichting daarop in tekst en beeld.

- In 1819 krijgen landbouwer Meijer en zijn schoonzoon A. Masselink toestemming om op de huidige locatie De Zandberg, O van de dorpskern van Geesteren, in buurtschap De Veldhoek, een standerdmolen te bouwen. In 1867 wordt de huidige beltkorenmolen gebouwd, waarbij balken van de gesloopte standerdmolen worden hergebruikt. In 1901 komt de molen in handen van de familie Kienhuis. Tot de jaren vijftig heeft de molen bedrijfsmatig zijn werk gedaan. Daarna treden moeilijke jaren aan. Dankzij restauraties heeft de familie Kienhuis de molen weten te behouden. Eind 1995 is de molen door de familie Kienhuis overgedragen aan Stichting Grote Geesterse Molen, die de molen kort daarop laat restaureren. Op 23 augustus 1997 is de molen op feestelijke wijze maalvaardig in gebruik genomen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Activiteiten Vereniging Geesteren organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- Carnaval. - CV De Kroegtijgers. - CV Ketel. - CV De Papsleef'n. - CV Het Peleton.

- Paaspop Geesteren (1e paasdag).

- Stichting Vliegerfeest Twente(rand) organiseert jaarlijks het internationale Vliegerfeest Twente (weekend begin juli, in 2020 voor de 10e keer, sinds 2018 in Geesteren, voor 2018 was dit evenement jaarlijks in Westerhaar-Vriezenveensewijk). Deelnemers kwamen de afgelopen jaren uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Amerika en Canada en nemen honderden kleine en grote vliegers mee naar Twente. Tijdens het festival kun je genieten van demonstraties, een workshop vlieger maken, een ontdekkingstocht met prijzen en tal van ander vermaak. Zaterdag is er een speciaal avondprogramma; tegen de schemer zullen er verlichte vliegers in de lucht staan en worden langs het veld vliegers tentoongesteld en verlicht, zodat je deze van dichtbij kunt bekijken. Locatie: het terrein bij Zalencentrum Spalink, Koelenbeekweg 10. Entree en parkeren is gratis. Tijden: zaterdag 10.30-23.00 uur, zondag 10.30-17.00 uur.

- Aan het volleybalfestijn Volleywood (op een zaterdag eind augustus, in 2019 voor de 4e keer) doen tientallen teams mee. Dit is mogelijk doordat een tweetal sponsoren uit het dorp de handen ineen hebben geslagen: Plus Supermarkt Wallerbosch en Slagerij Hemmer zorgen voor de nodige middelen om het Boon'n Bos sfeervol aan te kleden. Ook voor drankjes en live muziek wordt gezorgd.

- Na de succesvolle organisatie van de 32e Twentse Midwinterhoornwandeltocht heeft Midwinterhoornblaasgroep Geesteren besloten om samen met de AVG de Geesterse Sjouwtocht te organiseren (sinds 2016, op een vrijdagavond half december). Er zijn twee prachtige routes uitgezet. Een route van 2,5 km (mindervalideroute) en een route van 5 km die de wandelaars langs karakteristieke fraaie verlichte Twentse erven voert. De routes zijn gemarkeerd door fakkelverlichting en vuurkorven, en onderweg worden de wandelaars toegeblazen door diverse midwinterhoorn- en jachthoorn-blaasgroepen uit het dorp. Ook is er een levende Kerststal te zien en is een zanggroep te horen. De Sjouwtocht begint tussen 17:30 en 19:30 uur vanaf Erve Kampboer (Kampboerlaan 6). Deelname kost €2,50. Daarvoor krijg je een led-lampje voor de kinderen en aantrekkelijke reductiebonnen die bij horecagelegenheden langs de route kunnen worden ingeleverd. Na de Sjouwtocht is er nog gelegenheid om gezellig samen te zijn bij Café-zaal Kottink en/of bij Erve Kampboer.

- Knalfeest (eind december).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Geesteren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Geesteren op Facebook.

- Onderwijs: - Aloysiusschool.

- Sport: - Voetbalvereniging STEVO. - "PSV Sint Joris in Geesteren is een hippische vereniging - even voor de duidelijkheid; dat is geen vereniging van hippies maar iets met paarden, red. ;-) - die zich voornamelijk richt op de wedstrijdsport. De leden rijden op eigen paarden en pony's en hebben de mogelijkheid tot het volgen van spring- en dressuurlessen. PSV Sint Joris is in 2014 ontstaan uit de fusie van Landelijke Rijvereniging SintJoris en ponyclub Sint Jorisruitertjes. De vereniging telt ruim 200 leden waarvan er 120 actief paardrijden. De thuisbasis voor de activiteiten is Erve Maathuis. Hier staat een binnenmanege en een grote allweather buitenpiste ter beschikking van de leden. Sint Joris kent een lange traditie van op hoog (inter)nationaal niveau presterende leden. Bij de pony's valt er met regelmaat een Nederlands, Regio- of Kringkampioen te huldigen. Bij de paarden zijn het op dit moment vooral de Olympische prestaties van Gerco Schröder die vers in het geheugen liggen. Daarnaast zijn er nog 5 leden internationaal actief en op Z en ZZ niveau starten een 20-tal ruiters en amazones namens PSV Sint Joris."

- Zorg: - Zorgboerderij Alles Kidts / Erve Broekhuis. - Erve Mensman is een nieuw woonzorgcomplex van TMZ in Geesteren en telt in totaal 48 appartementen. Hiervan zijn 32 appartementen voor bewoners die psychogeriatrische zorg behoeven en 8 appartementen voor somatische zorg.

- Genealogie: - Inmiddels zitten er in de stamboom van families uit Geesteren Overijssel, met name gerelateerd aan de families Wolberink en Hagedoorn, ca. 7.000 personen. Als je uit dit dorp komt, ga er eens kijken en ontdek je familie. Aanvullingen/opmerkingen hoort samensteller Huub Wolberink graag. Oude foto's/oude bidprentjes zijn nog steeds erg welkom. Delen mag: graag zelfs.

Reacties

(2)

mooiste dorp van overijssel

En sinds 2018 heeft het dorp dankzij het jaarlijkse Vliegerfeest Twente nog meer te bieden voor inwoners en toeristen. :-)

Reactie toevoegen