Geersdijk

Plaats
Dorp
Noord-Beveland
Zeeland

Geersdijk.JPG

Geersdijk bereikt

Geersdijk bereikt

Geersdijk (2).JPG

Dorpsgezicht Geersdijk

Dorpsgezicht Geersdijk

Geersdijk (3).JPG

Geersdijk, dorpsgezicht

Geersdijk, dorpsgezicht

Geersdijk (4).JPG

Geersdijk in de bloemetjes

Geersdijk in de bloemetjes

Geersdijk

Terug naar boven

Status

Geersdijk is een dorp in de provincie Zeeland, gemeente Noord-Beveland. T/m 1994 gemeente Wissenkerke.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1216 Gerolsdike, 1258 Gherolfdike, 1296 Gherolfsdijc, 1389 en 1390 Gheerloefsdyc, 1390 Gheerlofsdyke, 1405 Geerlofsdike, 1436 Geersdijc, 1480-1481 Gheersdijc, 1573 Geersdijck, ca. 1750 Geersdyk.

Naamsverklaring
Samenstelling van dijk 'waterkering, bedijkt land' en de persoonsnaam Gerolf.(1)

Terug naar boven

Ligging

Geersdijk ligt NW van Kortgene.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Geersdijk 24 huizen met 201 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 130 huizen met ca. 325 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

"Het oude Geersdijk lag in de buurt van het tegenwoordige dorp en wordt in 1216 als zelfstandige parochie vermeld. De kerk die aan Sint Amandus was gewijd behoorde tot het bezit van het kapittel van Sint Pieter te Utrecht. In 1310 wordt het patronaatsrecht afgestaan aan de graaf. Als enkele edelen van Haamstede het ambacht met het steenhuis overdragen aan de abt te Middelburg, verkrijgt deze in 1387 meteen het patronaatsrecht. In 1530/1532 is de parochie in de golven verdwenen. Na de herdijking is haar gebied gevoegd bij Wissenkerke.

Het nieuwe Geersdijk is vrij onbetekenend gebleven. Vanaf 1864 is hier een Chr. Afgescheiden Gemeente, die in 1892 Geref. Kerk wordt. Het haventje wordt in 1808 aangelegd. In de eerste helft van de 19e eeuw is hier de aanlegplaats van een veertje naar Zuid-Beveland. Het haventje wordt verscheidene malen verbeterd. Het wordt gebruikt voor de verscheping van landbouwproducten, maar ook voor de aanvoer van bouwmaterialen zoals grind en steenslag voor de polderwegen. Het is toegankelijk voor schepen tot 250 ton. Het - inmiddels veranderde - oude haventje wordt tegenwoordig gebruikt voor de watersport." (ZL2)

- Beschrijving van Geersdijk door journalist Willem Staat.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geersdijk heeft 6 rijksmonumenten, zijnde boerderij Steenhove uit ca. 1840 op Stekeldijk 18, en woonhuis Witvliet uit 1911 op Geersdijkseweg 31, met dwarsdeelschuur, varkenshok, wagenschuur en gietijzeren hek (dat zijn in totaal 5 rijksmonumenten).

- Het dorp heeft twee (protestantse) kerken.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "Soôs De Vaete in Heêrsdiek is een soôs vò iedereên. Soôs de Vaete speel un belangrieke rol binnen de Hemeênschap van Heêrsdiek. Mé regelmaat worden activiteiten georganiseêrd vò jong en oud." Aldus de soos in Geersdijk op hun site. De soos streeft ernaar om 1x keer per maand een band te laten optreden. - Nieuws van Soôs De Vaete op Facebook.

- Koningsdag.

- Op een zaterdag begin september is er jaarlijks het Stoppelfeest Heersdiek. Aanvang 16.00 uur. Toegang: € 5,00 (t/m 12 jaar gratis). Naast live bands is er ook een kinderprogramma.

- Kerstmarkt (op een zaterdag in de 1e helft van december).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Duikstek bij Geersdijk is een leuk alternatief als je de drukte op andere duiklocaties wil ontlopen. Tot vijf meter diepte bestaat de bodem uit basaltblokken, stenen en oesterbanken. Blijf in dit ondiepe gebied rondhangen, hier bevindt zich het meeste leven. Bovendien is dit een perfecte locatie voor onderwaterfotografie. Je kunt de kreeften en platvissen in dit ondiepe water met voldoende licht vastleggen. Het is ook een goede duiklocatie om in het seizoen sepia's en pijlinktvissen waar te nemen. Je kunt er verder nog krabben, heremietkreeften, kokerwormen en nog veel meer zien.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Het Drenthehuis is een ontmoetingsplaats van, voor en door de inwoners van Geersdijk en overige inwoners van Noord-Beveland. Zo ontstaan er nieuwe contacten en meer samenhang en verbondenheid. Het Drenthehuis streeft ernaar om een culturele, sportieve, sociale en gezellige ontmoetingsplek te zijn voor alle inwoners van Noord-Beveland. Het Drenthehuis verhuurt ook ruimten voor activiteiten zoals een verjaardag, een familiereünie, een bruiloft, een sportevenement of een vergadering.

- Muziek: - Het volkslied Mooi Heersdiek is in 2012 ten doop gehouden.

Reactie toevoegen