Garsthuizen

Plaats
Dorp
Loppersum
Hoogeland
Groningen

Garsthuizen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Garsthuizen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Garsthuizen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Garsthuizen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Garsthuizen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Garsthuizen is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Loppersum. T/m 1989 gemeente Stedum.

- Onder het dorp Garsthuizen valt ook een deel van de buurtschap Dijkum.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Gaasthoezen of Garsthoezen.

Oudere vermeldingen
Garshuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Garsthuizen 42 huizen met 288 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 90 huizen met ca. 210 inwoners. Dat is niet veel, maar buurdorpje Startenhuizen is met slechts ca. 40 inwoners nog veel kleiner. Daarom werken deze dorpen op veel gebieden samen en worden ze ook wel als tweelindorp Garsthuizen - Startenhuizen beschouwd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Middels de Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen zetten de inwoners zich van 2004 t/m 2013 op alle mogelijke manieren in om fondsen te werven voor de vervallen Hervormde kerk uit 1872. Helaas levert dat niet genoeg op. Restauratie was daarom geen optie meer. Men besluit een andere weg in te slaan. Samen met de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) wordt een nieuw plan ontwikkeld. Na archeologisch onderzoek van de locatie, is de kerk in 2015 afgebroken en zal de SOGK zorgdragen voor een vervangend gebouw. Dit nieuwe 'landmark' moet een podium worden waar 'het verhaal van Garsthuizen' wordt verteld, met aandacht voor o.a. kerkelijke ontwikkeling, landschapsontwikkeling, archeologie en hedendaagse onderwerpen.

Het monumentale Van Oeckelen-orgel uit 1900 is door orgelbouwer Mense gedemonteerd. Wellicht dat het orgel een plekje krijgt in de monumentale Nicolaaskerk van Oldenzijl. Zo blijft het cultureel erfgoed van Garsthuizen dan toch dicht in de buurt. Het andere monument, het monumentale graf van de familie Van Starkenborgh Staghouwer, blijft op haar oorspronkelijke plek liggen en is helemaal beschermd ingepakt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Garsthuizen heeft 8 rijksmonumenten.

- Molen De Hoop.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Garsthuizen en Startenhuizen.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Garsthuizen.

Reactie toevoegen