Garminge

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Garminge

Terug naar boven

Status

- Garminge is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Westerbork.

- De buurdorpen Balinge, Garminge en Mantinge staan gezamenlijk bekend als de Broekstreek.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Garm. Een inwoner van dit dorp is een Garmer.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Garminge ligt N van het dorp Balinge, NNO van het dorp Mantinge, O van het dorp Wijster, ZO van het dorp Westerbork, ZW van het dorp Orvelte, W van het dorp Witteveen en NW van de dorpen Aalden en Meppen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de buurtschap Garminge 13 huizen met 97 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 40 huizen met wederom of nog altijd ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dorpsommetje Garminge.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over de dorpen Balinge, Garminge en Mantinge (gezamenlijk de Broekstreek genoemd, niet te verwarren met de Broekstreek rond Ekehaar).

- Nieuws: - De maandelijkse dorpskrant De Broeker is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws uit de Broekstreek op Facebook.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Broekstreek e.o. is een stichting die als doel heeft de gemeenschappelijke belangen van de Broekstrekers en hun verenigingen te behartigen. Plaatselijk Belang is lid van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) en de gesprekspartner van de gemeente. De stichting bestaat uit een algemeen bestuur van ten minste 14 personen, samengesteld uit vertegenwoordigers van de verenigingen, boermarken, dorpshuiscommissie en werkgroepen.

- Duurzaamheid: - "Dankzij Energie Coöperatie (EC) de Broekstreek kunnen we verder bouwen aan een duurzame lokale samenleving. De coöperatie steunt initiatieven en projecten in de Broekstreek en omstreken om de duurzaamheid te bevorderen. De dorpen Mantinge, Garminge en Balinge werken van oudsher al op coöperatieve wijze samen; de EC is een waardevolle aanvulling hierop. EC de Broekstreek is meer dan alleen een doorgeefluik van energie; met elkaar ondersteunen we duurzame projecten in onze eigen woonomgeving. In de Broekstreek snappen we dat duurzaamheid meer is dan energie alleen. We zijn zeker ook sociaal duurzaam! Als je klant wordt van de EC, krijg 100% groene energie, steun je lokale opwekking, en investeer je in je eigen regio."

Reactie toevoegen