Frik

Plaats
Buurtschap
Dijk en Waard
West-Friesland
Noord-Holland

Frik

Terug naar boven

Status

- Frik is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Dijk en Waard. T/m 2021 gemeente Heerhugowaard.

- De buurtschap Frik valt voor de postadressen onder de stad Heerhugowaard. In de praktijk valt de buurtschap onder het dorp Veenhuizen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De oorsprong en betekenis van de naam van de buurtschap is vooralsnog niet duidelijk. In de beschrijving van de Rondwandeling Veenhuizen staat: "Op oude kaarten komt de naam niet voor, dus is ze waarschijnlijk in de volksmond ontstaan. In het West-Fries betekent frik rommel of vlees. Een frikbal is een gehaktbal. En er heeft een slager aan de Frik gewoond."

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Frik ligt NNO van Heerhugowaard, NO van De Noord, N van Veenhuizen, rond de wegen Frik, Schapenweg en het N deel van de Veenhuizerweg. In het N grenst de buurtschap aan de provincialeweg N241 (Schagen-Wognum) en de waterloop Westerlangereis. Aan de overzijde ligt het dorp Oude Niedorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap niet (apart) vermeld. Of het toen nog niet bestond of onder een andere naam stond vermeld is ons (nog) niet bekend.

- Tegenwoordig omvat de buurtschap Frik ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vanaf de Veenhuizerweg vormde het pad de Frik de kortste verbinding naar de brug over de ringvaart die toegang gaf tot Oude Niedorp. Dit was daarom vanouds het kerkpad naar de kerk in Oude Niedorp (aldus de brochure Monumenten Kerkenroute Heerhugowaard).

Terug naar boven

Links

- Interview met geboren en getogen Noordender / Frikker Jan Poel.

Reactie toevoegen