Eyserheide

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Eyserheide

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Eyserheide.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Eyserheide.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Eyserheide.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Eyserheide (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Eyserheide is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, in grotendeels gemeente Gulpen-Wittem (t/m 1998 grotendeels gemeente Wittem, gedeeltelijk gemeente Gulpen), gedeeltelijk (enkele panden aan de N kant van de wegen Eyserheide en Achterweg) gemeente Voerendaal (de gemeentegrens loopt door het midden van de weg Eyserheide / Achterweg).

- De buurtschap Eyserheide viel t/m 1998 dus onder drie gemeenten. Waardoor er in de winter soms drie keer een strooiwagen langs kwam… Nu valt de weg nog slechts onder twee gemeenten. Dat levert de vreemde situatie op dat er nog altijd telkens twee keer postbodes en vuilniswagens door de straat komen: één keer voor het Gulpen-Wittemse gedeelte en één keer voor het Voerendaalse gedeelte.

- De buurtschap Eyserheide valt grotendeels onder het dorp Eys, deels onder het dorp Ubachsberg. Het gedeelte van de buurtschap dat onder het dorp Eys valt, valt ook voor de postadressen onder dat dorp, maar omdat het dorp Ubachsberg in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen zowel dat dorp als het Ubachsbergse deel van de buurtschap Eyserheide voor de postadressen 'in' Voerendaal. (De enkele 'Voerendaalse' adressen liggen aan de weg Mingersborg, hier de overzijde van een deel van de weg Eyserheide en van de Achterweg vormend)

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Ezerhei.

Oudere vermeldingen
1840 Eijserheide.

Naamsverklaring
Genoemd naar het heidegebied* dat hier vroeger was, nabij het dorp Eys.
* Wat in de tijd van de naamgeving overigens niet stond voor wat wij tegenwoordig onder heide verstaan, maar voor wildbegroeid, ongecultiveerd land.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eyserheide ligt rond de gelijknamige weg, N van Eys, en de gedeelten van de Achterweg en de weg Mingersborg in de directe nabijheid van de weg Eyserheide, NO en N van die weg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Eyserheide 31 huizen met 136 inwoners onder de gemeente Wittem. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

Eyserheide is een bijzonder idyllisch, afgelegen en rustiek gelegen buurtschapje. De voornaamste vormen van vertier zijn er het passeren van de jaarlijkse Amstel Gold Race (waar de renners de steile Eyserbosweg moeten beklimmen) en de processie, die eenmaal in de drie jaar door deze buurtschap komt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eyserheide heeft 5 rijksmonumentale panden: aan de gelijknamige weg de huisnummers 29, 31, 35 en 37 en Eyserbosweg 2.

Reactie toevoegen