Etsberg

Plaats
Buurtschap
Roerdalen
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

etsberg_plaatsnaambord.jpg

Bijzonder aan de buurtschap Etsberg is dat het een compacte driehoekige kern is. Het is daarom ook een 'bebouwde kom' met blauwe plaatsnaamborden (komborden), met 30 km-zone.

Bijzonder aan de buurtschap Etsberg is dat het een compacte driehoekige kern is. Het is daarom ook een 'bebouwde kom' met blauwe plaatsnaamborden (komborden), met 30 km-zone.

Etsberg

Terug naar boven

Status

- Etsberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg en daarbinnen in de Roerstreek, gemeente Roerdalen. T/m 1990 gemeente Vlodrop.

- De buurtschap Etsberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vlodrop.

- Bijzonder aan de buurtschap Etsberg is dat het een compacte driehoekige kern is (buurtschappen zijn meestal dunbebouwde lintbebouwingen en liggen daarom doorgaans buiten de bebouwde kom). Het is daarom ook een 'bebouwde kom' met blauwe plaatsnaamborden (komborden), met 30 km-zone, terwijl de meeste buurtschappen witte plaatsnaamborden (= buiten de bebouwde kom) hebben.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Etsberg ligt rond de gelijknamige weg, NO van Vlodrop, en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Etsberg 43 huizen met 234 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Gitstappermolen ligt O van de kern van de buurtschap, op de grens van Nederland en Duitsland. Het scheprad van de Gitstappermolen ligt nog precies aan de Nederlandse zijde. Oorspronkelijk was de molen van hout, maar zo rond 1750 kwam er een stenen molengebouw met twee schepraderen: een om koren en een om olie te malen. Na de Eerste Wereldoorlog werd de oliemolen met maalstoel verwijderd en werd er alleen nog koren gemalen. In 1988 is de oude watermolen opgeknapt en heeft zij haar oude functie teruggekregen: het malen van koren tot meel voor de ambachtelijke bakker.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Effelder Waldsee, een Duits grindmeer van 30 hectare Z van Etsberg, moet over enkele jaren uitgroeien tot dé toeristische attractie van de gemeenten Roerdalen en Wassenberg. Roerdalen en de aangrenzende Duitse gemeente Wassenberg zijn bezig met het opstellen van een plan om het toerisme in beide gemeenten te stimuleren. Het grindmeer bij Effeld wordt daarin straks een speerpunt. Het meer was tot 2012 door Wassenberg verpacht aan een ondernemer. Sindsdien exploiteert de stad de plas zelf.

Reactie toevoegen