Est

Plaats
Dorp
Neerijnen
Betuwe
Gelderland

est_collage.jpg

Est, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Est, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

_MG_9913.JPG

Est, dorpsgezicht.

Est, dorpsgezicht.

Est.JPG

Het hoog gelegen witte kerkje van Est.

Het hoog gelegen witte kerkje van Est.

Est (2).JPG

Bij de dorpspomp in Est.

Bij de dorpspomp in Est.

est_3.jpg

De landelijke Bommelweg in Est.

De landelijke Bommelweg in Est.

est_boerderij_tekening_simone_drenth.jpg

Est, boerderij. Vroeger was hier carrosseriebedrijf Den Hartog gevestigd. (tekening van en © Simone Drenth, Est / http://simonedrenth.123website.nl)

Est, boerderij. Vroeger was hier carrosseriebedrijf Den Hartog gevestigd. (tekening van en © Simone Drenth, Est / http://simonedrenth.123website.nl)

Est

Terug naar boven

Status

- Est is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, en daarbinnen in de Tielerwaard, gemeente Neerijnen. T/m 1977 gemeente Est en Opijnen.

- Onder het dorp Est valt ook de buurtschap Hucht.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1316 Est.

Naamsverklaring
Misschien een afleiding van es 'es, boom' met t suffix, in de betekenis 'essenbosje', of toch bij est, ast 'tak'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Est ligt ZO van Geldermalsen, Z van de A15.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Est 52 huizen met 588 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp nog altijd ca. 600 inwoners, nu in ca. 250 huizen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp was de vestigingsplaats van een adellijk huis met een bijbehorend adellijk geslacht, dat in de middeleeuwen al bekend was. De Latijnse dichter Franco van Est (Franco Estius) en de geleerde Willem Hessels van Est (Guillelmus Estius), kanselier der Universiteit van Douai (FR), stammen daarvan af.

- Geschiedenis van Est op de site van Tielenaar Egbert van de Haar (naar onderen scrollen op die pagina tot je bij dit dorp komt of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Est heeft 1 rijksmonument, zijnde het Hervormde (PKN) zaalkerkje (Dorpsstraat 8). Het interieur van de uit 1750 daterende kerk is in 1999 gerestaureerd. In 2001 is ook het exterieur gerestaureerd. Er staat nu weer een fraai spierwit kerkje. Het orgel is in 1764 gebouwd door Mattheus de Crane. In 1993 is het orgel gerestaureerd door Pels & van Leeuwen. Het orgel verkeert nog in originele staat. - Site Hervormde Gemeente.

- Est heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Karakteristiek driehoekig dorpsplein met dorpspomp uit ca. 1770, die nog altijd functioneert.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Toneelgroep Est brengt jaarlijks in februari een nieuw stuk op de planken.

- Festiviteiten rond Koningsdag.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging De Meerweide.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De meeste dorpen van de gemeente Neerijnen liggen aan de rivier de Waal. Alleen Est is daarop een uitzondering. Dit dorp is vanouds veel meer geïsoleerd geweest en was vooral in de winter moeilijk bereikbaar. De oppervlakte van het dorpsgebied is betrekkelijk klein en omvat de hooggelegen Halsbreker, het laaggelegen Esterbroek, de Reijaard (of Riert) en de Mastmolen, dat gedeeltelijk Ophemerts grondgebied is.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Est op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpstafel Est zet zich in voor het behoud en waar mogelijk verbeteren van de leefbaarheid in het dorp. Dit doet zij o.a. door het organiseren van allerlei activiteiten door het jaar heen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Est is "een gezellig gebouw met meerdere zalen voor het houden van verenigingsactiviteiten, vergaderingen, workshops etc. Ook zeer geschikt voor het houden van een feestje. Enthousiaste gedreven beheerders." Aldus een recensie op hun site.

- Onderwijs: - Basisschool Est heeft o.a. de volgende elementen in hun missie vermeld: Ze doen er alles aan om uit ieder kind te halen wat erin zit. Het hele team is betrokken bij de resultaten van alle kinderen. Ze werken in een sfeer van orde en regelmaat en streven ernaar dat de kinderen zich veilig en prettig voelen. Heel belangrijk vinden ze de bereidheid elkaar te helpen. Ze willen zelfstandigheid, het gevoel voor verantwoordelijkheid en een kritische houding bevorderen en ontwikkelen.

- Sport: - Rijvereniging De Bergakkerruiters (Bommelweg 2, valt in de praktijk onder Est, maar ligt voor de post nog nét in een uithoek van het N buurdorp Meteren) is opgericht in 1978. Het is een actieve en no-nonsens vereniging. De activiteiten regelen ze vanuit de interesses van de leden. En dat zijn er nogal wat! Je kunt er namelijk terecht voor: Dressuurlessen; Springlessen; Crosslessen; TREC lessen; Viertal- en Zestal lessen; Voltigelessen; Ponykamp / Ruiterweekend; Clubdag; Indoor wedstrijden; Outdoor selectie concours; Bosritten; Proefgerichte clinics; Houding- en zit clinics. De lessen kunnen al gevolgd worden vanaf 5 jaar.op de zaterdagochtend. Verder is er dressuurles voor de paarden op maandag- en donderdagavond. En de ponyruiters kunnen zaterdagochtend en maandagavond hun hart ophalen als het gaat om rijlessen en omgang met elkaar en de pony's.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Est, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen