Esdonk

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel Boekel
Zuidoost-Brabant Peelland Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Esdonk

Terug naar boven

Status

- Esdonk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in grotendeels de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel (t/m 1996 grotendeels gemeente Gemert, in 1997 over naar gemeente Gemert-Bakel), en deels de regio Noordoost-Brabant, gemeente Boekel.

- De buurtschap Esdonk valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Gemert, deels onder het dorp Boekel.

- De buurtschap Esdonk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
In middeleeuwse stukken komt de naam voor als Espdonck.

Naamsverklaring
Samenstelling van donk 'zandige opduiking in moerassig terrein' en de boomnaam esp.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Esdonk ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Schuurkerkweg, Ketsheuvel, Esdonksedijk (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de weg Handelsesteeg), Serisweg en De Beemd (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de weg Mutshoek). De buurtschap ligt NW van het dorp Gemert, NO van het dorp Boerdonk, Z van het dorp Boekel, WZW van de buurtschap Huize Padua en WNW van het dorp Handel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Esdonk omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Esdonk heeft 1 rijksmonument, zijnde de Maria Magdalenakapel. De kapel wordt in 1562 reeds in de archieven vermeld en betreft dan een lemen gebouwtje. In 1695 wordt dat vervangen door de huidige stenen kapel.

Reactie toevoegen