Escharen

Plaats
Dorp
Grave
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

NB gemeente Escharen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Escharen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Escharen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Escharen

Terug naar boven

Status

- Escharen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Grave. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1942.

- Wapen van de voormalige gemeente Escharen.

- Onder het dorp Escharen valt ook buurtschap De Bolt.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Esteren.

Oudere vermeldingen
1200-1225 Escre, Escheren, 1308 Eyscheren, 1312 kopie 1350 Eeschernen, 1374 Esscheren.

Naamsverklaring
Datief meervoud (met locatieve functie) van een samenstelling van esc 'es' (ontstaan uit het Germaanse aski*) en haru* 'zandige heuvelrug'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Escharen ligt direct Z van Grave, O van Velp, W van Gassel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Escharen 125 huizen met 790 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 37/244 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Langenboom 11/67, Lage Peel 19/102, Lageheide 39/232, Bolt 11/78 en Vogelshoek en Heihoek 8/67.

- Per 1-7-1942 is de gemeente Escharen opgeheven en deels opgegaan in de gemeente Grave (= dorp Escharen e.o., met op dat moment 680 inwoners), deels opgegaan in de gemeente Mill en Sint Hubert (= dorp Langenboom e.o., met op dat moment 919 inwoners).

- Tegenwoordig heeft het dorp ca. 450 huizen met ca. 1.150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Archeologen hebben in 2011 in Escharen een militair verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) ontdekt. Het maakte deel uit van de zogeheten circumvallatielinie, die in 1602 op last van Prins Maurits rondom Grave werd aangelegd. De contouren van deze versterkte heuvel aan de Busweg ZW van de dorpskern zijn op luchtfoto's goed zichtbaar. Het verdedigingswerk is aangetast door landbouw, bosaanplant en erosie, maar de archeologen vinden het opmerkelijk dat niemand het eerder heeft ontdekt. In de buurt van het verdedigingswerk moet ook nog een legerkamp hebben gelegen. Daar wordt in de toekomst verder naar gezocht.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp en deze voormalige gemeente, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- In 2013 viert Stichting Esterse Minipers Escharen haar 40-jarig bestaan, met o.a. een fototentoonstelling in het Dorpshuus. De belangstelling hiervoor is groot, en voor enkele enthousiaste dorpelingen is dit de aanzet om een Escharense Heemkundekring op te zetten, genaamd Esters Heem. Hun website hebben zij opgezet als 'digitaal plakboek' over de geschiedenis van het dorp, gerangschikt naar onderwerp. Je vindt er heel veel oude foto's met toelichting.

- In 1997 is het boek Escharen terug in de tijd verschenen. Dit boek van ca. 200 pagina's over de geschiedenis van Escharen is gedigitaliseerd en via de link ook online te lezen.

- Verhalen over de geschiedenis van Escharen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Escharen heeft 3 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Esterse Sinterklaasshow.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Escharen.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad EZV (Escharen Ziet Vooruit).

- Sport: - Wandelsportvereniging D.E.W. (De Esterse Wandelaars) is opgericht in 1965. Zij organiseren ieder jaar de Raamdalwandeltocht, de Avond4Daagse in Grave en de winterserie wandelingen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Escharen.

Reactie toevoegen