Erichem

Plaats
Dorp
Buren
Betuwe
Gelderland

erichem_collage.jpg

Erichem, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Erichem, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Erichem..jpg

Erichem bereikt.

Erichem bereikt.

Erichem (2).JPG

De Hervormde kerk van Erichem.

De Hervormde kerk van Erichem.

Erichem.JPG

Erichem mooi gelegen in het landschap van de Tielerwaard.

Erichem mooi gelegen in het landschap van de Tielerwaard.

Erichem. (2).JPG

Even omkijken naar Erichem.

Even omkijken naar Erichem.

Erichem

Terug naar boven

Status

- Erichem is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe (en daarbinnen in de Tielerwaard), gemeente Buren.

- Onder het dorp Erichem valt ook de buurtschap Lutterveld.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Errekom, Erkum, Erkem.

Oudere vermeldingen
1101 falsum kopie 2e kwart 15e eeuw Herenkem, ca. 1138 Erenkeim, ca. 1200? in Erchem, 14e eeuw Erkum.

Naamsverklaring
Ontstaan uit het Germaanse Aringa* haim 'woonplaats van de lieden van de persoon Aro'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Legende m.b.t. de naam
Over het ontstaan van deze plaatsnaam doet ook nog een mooie legende de ronde. De naam Erichem zou zijn ontstaan dankzij een roofoverval van de Noormannen. Ene Maria die had gezien dat ze de boerderij van haar ouders hadden leeggeplunderd en daarna in brand hadden gestoken, was er daarna ook nog getuige van dat haar ouders werden vermoord door die woestelingen. Maar ineens sloegen de Noormannen op de vlucht. Wat bleek? Een troep Frankische soldaten, die op weg waren van Tiel naar Culemborg, stuitten onverwachts op de rovende Noormannen. Al vechtend sloegen de Noormannen op de vlucht, achtervolgd door de Franken. Maria had zich verborgen in het riet.

Toen het stil werd kwam ze tevoorschijn om haar vermoorde ouders te zoeken. Groot was haar verdriet. Even later vond ze in de schuur die gelukkig niet was afgebrand een bewusteloze Noorman. Met een steen in haar opgeheven hand om hem te doden herinnerde zij zich het Woord dat Lambertus de priester had gezegd: "Gij zult niet doden. Heb uw vijand lief." Zij knielde bij de man neer en verzorgde hem. Eric was zijn naam.

Hij vroeg haar waarom zij hem niet had gedood. Maria vertelde hem dat haar God dat niet wilde, en dat zij haar vijand moest liefhebben. Eric vertelde dat hij graag iets voor die God wilde doen. Maria zei dat hij van de gestolen sieraden een kerk moest bouwen. Aldus gebeurde. De kerk werd gebouwd en genoemd naar Sint Joris, de bestrijder van het kwaad. Eric en Maria trouwden met elkaar. Samen met hun kinderen bouwden ze een nederzetting bij de kerk, die Eric-heim werd genoemd.

Terug naar boven

Ligging

Erichem ligt ZO van Buren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Erichem 69 huizen met 438 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht op de volgende sites:

- Geschiedenis van Erichem op de genealogische site van de families De Heus.

- Geschiedenis van Erichem op de site van Tielenaar Egbert van de Haar (even naar onderen scrollen tot je bij deze plaats bent).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 1996 neemt Adriaan Straathof in Erichem een kippenhouderij aan de Burensewal over. Hij wil er varkens gaan fokken. Medio jaren negentig kan een kippenstal nog gewoon worden omgebouwd tot varkensstal. Straathof pakt het direct groot aan en bouwt een stal met twee lagen; een voor de vleesvarkens en een voor de zeugen en de biggen. Een op dat moment nieuw fenomeen in Nederland. In 2010 krijgt Straathof een vergunning voor ruim 19.000 varkens op zijn Knorhof. (bron: Omroep Gelderland, 1-8-2017) Op 27-7-2017 komen bij een grote brand alle varkens om het leven. Zie verder het dossier 'Brand Erichem' op de site van de Gelderlander, het verslag van de stalbrand door Karen Soeters van Animals Today, en het artikel van fotograaf Jack Tummers, over de stalbrand en de awardwinnende foto die hij ervan gemaakt heeft.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Erichem heeft 10 rijksmonumenten.

- Erichem heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde (PKN) Sint Joriskerk met schip uit ca. 1500 en toren met 13e-eeuwse tufstenen onderbouw en 14e-eeuwse bovenbouw.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Rommelmarkt op paasmaandag.

- Truckpulling en Tractorpulling Erichem (weekend in mei).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Kastanjepoort in Erichem heeft ruim 100 leerlingen. Wat is er zo bijzonder aan deze school?: eigentijds basisonderwijs gericht op zelfstandig werken op verschillende niveaus; unieke interactie tussen regulier en hoogbegaafden onderwijs; kleine groepen en daardoor veel persoonlijke aandacht voor elk kind; een enthousiast en flexibel inzetbaar team; continurooster met professionele buitenschoolse opvang in de school; een sfeervol en modern ingerichte school met een regiofunctie op een centrale locatie.

Reactie toevoegen