Eperheide

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Eperheide.JPG

Eperheide is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

Eperheide is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

Eperheide (2).JPG

Dwars door Eperheide, met links het pand Heiderust. Of hier tegenwoordig nog heide is, betwijfelen we. Rustig is het hier in ieder geval nog wél!

Dwars door Eperheide, met links het pand Heiderust. Of hier tegenwoordig nog heide is, betwijfelen we. Rustig is het hier in ieder geval nog wél!

Eperheide

Terug naar boven

Status

- Eperheide is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Eperheide valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Epen.

- De buurtschap Eperheide heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Ieëperhei.

Oudere vermeldingen
1803-1820 Epenheit (Tranchotkaart), 1835 Eperheide.

Naamsverklaring
Genoemd naar de heide 'onontgonnen veld, vlakte' ten zuidoosten van het dorp Epen, waartoe de buurtschap behoort.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eperheide ligt WZW van het dorp Epen, NW van de plaats Sippenaeken in België, NO van de plaats Teuven in België, ONO van het dorp Slenaken, Z van het dorp Gulpen en ZW van het dorp Mechelen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Eperheide 34 huizen met 116 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eperheide heeft 10 rijksmonumenten, allemaal vakwerkboerderijen en -huizen betreffende.

- Groot Mariabeeld op de hoek van de Julianastraat met de Beatrixweg.

- Bij het Mariabeeld heeft vroeger een dorpspomp gestaan. Deze is ooit verdwenen (wanneer en waarom is ons vooralsnog niet bekend). Inwoner Hub Schrijnemakers heeft stad en land - tot zelfs in het buitenland - afgereisd om een dorpspomp te vinden, en vervolgens te bemachtigen, die zo veel mogelijk lijkt op de vroegere dorpspomp. En dat is gelukt! In het Franse Calais heeft hij er een gevonden. In september 2017 is de nieuwe dorpspomp van Eperheide geplaatst, iets naast de oorspronkelijke plek, omdat Hub namelijk ook de voormalige put weer zichtbaar wil maken. Het is bedoeling dat de put wordt afgedekt met een glazen plaat, en dat hij verlicht wordt, zodat bezoekers een indruk kunnen krijgen van de diepte van de put.

- Wegkruisen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Buurtvereniging Eperheide organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten, zoals nieuwjaars gezinswandeling, paaseieren zoeken voor de jeugd, sportmiddag voor de jeugd, avondwandeling, speurtocht, barbecue, Boeman-Breane (in 2020 voor de 42e keer), herfstwandeling, herfststukjes maken, St. Nicolaas, kerststal.

- Schaapscheren en Lammetjesdagen: In een weekend begin januari worden de 2.500 Mergellandschapen van herder Ger Lardinois in Eperheide geschoren. Deze jaarlijkse wintertraditie vindt plaats in de stallen van Schaapskooi Mergelland. Je kunt er zien hoe professionele internationale schaapscheerders de schapen ontdoen van hun dikke wollen vacht. Dat is geen probleem voor de schapen, want die blijven de rest van de winter lekker binnen in de warme schaapstal. De ooien zijn in deze tijd hoogzwanger en worden geschoren omdat dat veel voordelen oplevert, zowel voor het moederdier als voor de herder. Zo kan herder Ger beter zien wanneer het moment van de geboorte is aangebroken en kan het schaap hygiënischer aflammeren. Bovendien kunnen de lammeren de tepels makkelijker vinden.

Tijdens het scheerweekend wordt er op elk heel uur een schapendrijfdemonstratie met bordercollies gegeven. In de maanden na het scheren worden er ca. 1.000 lammetjes geboren. De herder en zijn team zijn in die tijd dan ook dag en nacht aanwezig om de aanstaande moederdieren te helpen bij de bevalling van hun een-, twee- en drielingen. Tijdens de Lammetjesdagen, elke zaterdag en zondag van januari t/m maart, is de kraamstal geopend voor publiek.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rondwandeling Struinen van Eperheide naar Sippenaeken via Hombourg (20 of 15,5 km) (auteur: Frans Sijben). Deze wandeling is een grensoverschrijdend avontuur vanuit de buurtschap via het Walloonse Hombourg naar Sippenaeken om vervolgens weer terug te keren naar Nederland. Het avontuur bestaat onder andere uit een klimtocht door weiland en over de hellingen rondom Hombourg. De paden kunnen zeer modderig zijn door omlaagkomend hellingwater. Goede schoenen of laarzen worden dan ook sterk aanbevolen.

- Wandelroute Eperheide (6 km). Volg de blauwe paaltjes (route Sl.1).

- Bij wielrenners is Eperheide populair als afdaling tussen de Loorberg en Camerig. De breed geasfalteerde weg is echter ook een fijne beklimming. Ondanks het vele verkeer kun je halverwege de helling genieten van het mooiste uitzicht van Nederland.

- Het plateau van de door Staatsbosbeheer beheerde Eperheide bevat naar verhouding veel bos. Het beperkt zich niet tot de hellingen, maar spreidt zich uit over de toppen van de heuvels, die uit weinig vruchtbaar zand of grind bestaan. Hier kwamen tot aan het begin van de 20e eeuw nog heide en heischrale graslanden voor. Door vroegere eigenaren is vooral om economische redenen veel naaldhout (fijnspar en lariks) aangeplant. Door stormschade en insectenplagen is in 1995 hierin een open plek van ca. 1 hectare ontstaan. Op deze plek, gelegen op de overgang van plateau naar helling, heeft zich spontaan zoveel heide ontwikkeld, dat er met recht nu weer sprake is van een echte Eperheide. Het is de bedoeling deze plek uit te breiden, zodat er een natuurlijke bremheide vegetatie ontstaat op het vuursteeneluvium van ca. 2 hectare. Het beheer (begrazen) van dit gebied gebeurt met schapen van Schaapskooi Mergelland.

- Bij Schaapskooi Mergelland (Julianastraat 43) wordt regelmatig voorlichting gegeven over het werk van de Schaapcompagnie Mergelland en Staatsbosbeheer. Verdere activiteiten zijn natuurwandelingen en excursies in de omgeving van Eperheide, demonstraties scheren en hoeden van schapen en verkoop van streekproducten. Op zondag kun je genieten van de keuken van de schaapskooi.

Reactie toevoegen