Ens

Plaats
Dorp
Noordoostpolder
Flevoland

Ens nieuwe Ramspolbrug (Kopie).jpg

Ens, de revolutoinaire in november 2012 in gebruik genomen nieuwe Ramspolbrug. Waarom deze brug zo revolutionair is, kunt u lezen in het hoofdstuk Recente ontwikkelingen.

Ens, de revolutoinaire in november 2012 in gebruik genomen nieuwe Ramspolbrug. Waarom deze brug zo revolutionair is, kunt u lezen in het hoofdstuk Recente ontwikkelingen.

Ens Ensyfair Blij dat ik Glij (Kopie).jpg

In de 3e week van juni is het in Ens altijd een hele week feest tijdens de Ensyfair. Eén van de spectaculaire onderdelen van de Ensyfair is Blij Dat Ik Glij. Deze deelnemer is nét op tijd bij de bel, voor hij kopje onder gaat...

In de 3e week van juni is het in Ens altijd een hele week feest tijdens de Ensyfair. Eén van de spectaculaire onderdelen van de Ensyfair is Blij Dat Ik Glij. Deze deelnemer is nét op tijd bij de bel, voor hij kopje onder gaat...

Ens

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ens.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ens.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ens (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Ens is een dorp in de provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder.

- Tot 2009 viel onder Ens voor de postadressen ook het buurdorpje Schokland. Sinds 2009 is Schokland een aparte 'erkende woonplaats' in de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en met een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek.

- Ens heeft relatief veel kassen en is dan ook uitgeroepen tot 'Bloemendorp'.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
793 kopie begin of midden 10e eeuw Enedseae, midden 12e eeuw Endesle l. Endese(?), 1335 in Ense.

Naamsverklaring
Het huidige dorp Ens ontleent zijn naam aan de verdwenen gelijknamige plaats op het voormalige eiland Schokland. De verklaring dat deze plaats vernoemd zou zijn naar Gerrit Entszoon, inwoner van Enkhuizen en in 1470 eigenaar van de heerlijkheid, is niet correct. Enedseae betekent 'eendenzee'. De identificatie van Endesle is onzeker.(1) Deze 'Eendenzee' was een stukje Zuiderzee tussen Schokland en Campen (Kampen). Op oude kaarten staat de naam Eendenzee ter plekke vermeld. Het wapen van Ens (o.a. 3 eenden bevattend) verwijst ook naar deze Eendenzee.

Terug naar boven

Ligging

Ens ligt ZO van Emmeloord, NW van Kampen en grenst in het Z aan het Ketelmeer in het W en het Zwarte Meer in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Ens heeft ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De voorgeschiedenis van Ens begint bij Ramspol. Op 10 november 1941 komt barakkenkamp Ramspol gereed. In de zomer van 1943 komen de eerste bewoners in dorp C. Er is dan nog geen weg naar Ramspol. Bij droog weer kan men enigszins fietsen, bij minder gunstig weer moet men lopen. Kamp Ens komt enige tijd later. Vervolgens komt er het stenen kamp Ens II. Vanaf 1946 wordt het dorp Ens opgebouwd. De nieuwe bewoners zijn destijds zeer zorgvuldig geselecteerd, ook in relatie tot het evenwicht in de 3 religies voor de 3 kerken die er worden gebouwd (katholiek, hervormd en gereformeerd). De centrale rug van het dorp wordt gevormd door de brede as van de Baan, een plein met diverse aanplantingen. Om een optimale bezonning te verkrijgen zijn de huizen overwegend noordoost-zuidwest georiënteerd. Aan de noordzijde is het dorp later enigszins uitgebreid.

Zie verder de pagina Geschiedenis van Ens op de lokale dorpssite.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De in 2012 gereed gekomen nieuwe Ramspolbrug ZO van Ens, tussen Ketelmeer en Ramsdiep, gaat zijn eigen energie opwekken en gebruiken. Volgens Rijkswaterstaat is de 'energiebrug' een noviteit. Een 'wereldprimeur voor een brug van deze omvang'. De bewegingen van de brug en zonnecollectoren moeten zo veel stroom opwekken dat de brug het een week zonder aangevoerde stroom kan doen. De brug is onderdeel van de verbrede en verlegde N50 tussen Ens en Kampen. De doorvaarthoogte is 13 meter. Voor 90 procent van het scheepvaartverkeer hoeft de brug nu niet meer omhoog. Rijkswaterstaat gebruikt geen nieuwe technieken, maar de combinatie van zonne-energie en kinetische energie is nog nergens vertoond. Als de proef slaagt, wil Rijkswaterstaat het principe ook elders in het land gebruiken.

- In 2012 is het vernieuwde Dorpsplein gereed gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ens heeft 13 rijksmonumenten.

- Ens heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- De basilicale RK kerk O.L. Vrouwe van Altijddurende Bijstand uit 1955 (Zoudenbalchstraat 2) is een gemeentelijk monument. De houten RK noodkerk uit 1948 die er vlakbij staat (A. van Bockholtstraat 1) is een rijksmonument. Het kerkje is gebouwd in een stijl die verwant is aan de Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. In 1955 verliest het noodkerkje zijn functie, als de definitieve RK kerk in gebruik wordt genomen. In 1964 is de zuidgevel gewijzigd door toevoeging van een aanbouw. In 1970 is het gebouwtje aan de zuidzijde uitgebreid, waarbij het verder nog vrij gave exterieur van een van de oudste gebouwen van Ens de huidige vorm krijgt. Het pand heeft voorheen ook onderdak geboden aan de bibliotheek en functioneert tegenwoordig onder de naam 't Gebouwtje als multifunctionele gemeenschapsruimte.

- Het andere rijksmonument in Ens is de boerderij aan de Schokkerringweg 43. Het is een zogeheten Wieringermeerboerderij uit 1943 en behoort derhalve tot de oudste boerderijen in de Noordoostpolder.

- Hervormde kerk uit 1953 (Kerkplein 1).

- Gereformeerde kerk uit 1955 (Stalijnstraat 1).

- De houten woonhuizen aan de Waterkant 73-83 zijn in 1948 door de regering uit Oostenrijk geïmporteerd en waren als tijdelijk bedoeld, maar staan er dus nog steeds.

- Bij de ingang van het dorp staat het kunstwerk De Baanbreker van beeldend kunstenaar Steef Roothaan. Het kunstwerk symboliseert de onverzettelijkheid en tevens het dynamische van de polderpionier.

- Bij de Ramspolbrug ligt de grootste balgstuw ter wereld en de enige die bedoeld is als stormvloedkering. De in 2002 gereed gekomen balgstuw beschermt bij noordwesterstormen het Zwarte Meer tegen het opstuwende water uit het Ketelmeer. Voorheen bedreigde dit meer plaatsen als Zwartsluis, Hasselt en Vollenhove. Dankzij de balgstuw hoeven de dijken in het gebied achter Ramspol niet drastisch te worden verhoogd. Ook de dijk tussen Kadoelersluis en Zwartsluis hoeft minder verhoogd en versterkt te worden dankzij de keersluis bij Ramspol. Voor nadere informatie zie diverse informatieve pagina's over de balgstuw bij Ramspol.

- De voormalige luchtwachttoren in Ens is in 2009 gerestaureerd. De witgeverfde betonnen toren staat direct aan de N50, waar deze de polder binnenkomt vanaf Kampen. De luchtwachttoren maakte deel uit van een netwerk van luchtwachttorens, die door het minsterie van Defensie in de jaren vijftig werden gebouwd door heel Nederland om dienst te doen als luchtwaarnemingspost. Laagvliegende vijandelijke vliegtuigen konden, zo was de gedachte, vanuit de torens worden gesignaleerd. De torens hebben niet lang dienst gedaan en inmiddels zijn de meeste gesloopt. Slechts een enkel exemplaar, zoals de toren van Ens uit 1953, is nog overgebleven en wordt nu gekoesterd als een zeldzaam overblijfsel uit de periode van de Koude Oorlog. De toren van Ens is de enige in de Noordoostpolder. De luchtwachttoren is in 1980 ingericht tot uitzichttoren. Bij die verbouwing kreeg de toren een open stalen overkapping. In de zomermaanden kunt u de toren beklimmen. De sleutel is zo nodig te verkrijgen bij de brugwachter. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over het Zwartemeer en het Ketelmeer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Ensyfair is een feestweek in de 3e week van juni met tal van activiteiten en evenementen voor jong en ouder.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Ook een wilg kan monumentaal zijn. In dit geval de grote wilg bij Ens. Deze wilg heeft bijzondere cultuurhistorische waarde. Het is namelijk één van de oudste bomen van Flevoland, hier in 1942 gepoot bij het droogvallen van de Noordoostpolder. Rijkswaterstaat heeft de boom toen hij in 2012 in de weg stond bij wegwerkzaamheden, dan ook niet gekapt maar zorgvuldig uitgegraven en verplaatst. In 1999 is de boom ook al verplaatst in verband met de verbreding van de N50.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Ens.

- Nieuwsblad De Baanbreker (1x per kwartaal huis aan huis verspreid) is via de link ook online te lezen.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ens.

(met dank aan Ensenaar Jiry de Waal, die middels zijn opmerkingen en aanvullingen inhoudelijk de puntjes op de i heeft gezet)

Reactie toevoegen