Emmikhoven

Voormalige gemeente
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

gemeente_emmikhoven_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Emmikhoven anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Emmikhoven anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Emmikhoven

Terug naar boven

Status

- Emmikhoven is een voormalige gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena. De gemeente is per 15-7-1879 opgeheven en opgegaan in de gemeente Almkerk, die in 1973 is overgegaan naar de gemeente Woudrichem, die in 2019 is overgegaan naar de gemeente Altena.

- Emmikhoven is ook een voormalige buurtschap. Zie daarvoor het hoofdstuk Ligging.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naamgevingen
In de loop der jaren zijn voor deze gemeente ook diverse andere benamingen en spellingen in gebruik geweest, zijnde: 'Emmikhoven en Waardhuizen' en 'Emmikhoven c.a.'.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Emmikhoven lag direct Z van de dorpskern van Almkerk, rond de Emmikhovenseweg. De bebouwing is er nog altijd, maar wordt tegenwoordig beschouwd als onderdeel van het dorp Almkerk, en wordt daarom niet meer als buurtschap beschouwd. Overigens komt Emmikhoven als plaatsnaam al sinds circa 1940 niet meer op kaarten voor.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Emmikhoven 167 huizen met 1.047 inwoners, verdeeld in de gelijknamige buurtschap 29/197 (= huizen/inwoners), het dorp Waardhuizen 23/154 en de buurtschappen Kornschen en Verlaatschen Dijk 64/389 en Nieuwendijk 51/307.

Reactie toevoegen