Emmeloord

Plaats
Stad
Noordoostpolder
Flevoland

Emmeloord

Terug naar boven

Status

Emmeloord is een stad in de provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

Terug naar boven

Ligging

De stad Emmeloord grenst in het ZW aan Tollebeek, in het W aan Espel, in het NW aan Creil, in het N aan Bant, in het NO aan Luttelgeest, in het O aan Marknesse en in het Z aan Ens en Nagele, en ligt NO van Urk, Z van Lemmer, WNW van Vollenhove, NW van Genemuiden en Kampen en N van Schokland en Dronten. De A6 loopt Z en O van de stadskern door het stadsgebied; ZO van de stadskern ligt het Knooppunt Emmeloord (A6/N50).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De stad Emmeloord omvat ca. 10.200 huizen met ca. 25.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Emmeloord heeft 19 rijksmonumenten. Het betreft o.a. 7 huizen aan de Berkenlaan en 5 aan de Acacialaan. Het Ministerie van Wederopbouw heeft deze Oostenrijkse houten huizen in 1948/1949 als bouwpakket geïmporteerd. De panden waren bedoeld voor ambtenaren, artsen en andere hoogopgeleide dienstverleners, maar ook voor pachters. De panden zijn van cultuurhistorische waarde vanwege hun aandeel in de geschiedenis van Emmeloord en de Noordoostpolder. Ze zijn goed bewaard gebleven en vormen met elkaar een bijzonder geheel.

- Emmeloord heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- De Poldertoren, de voormalige watertoren van Emmeloord uit 1959, doet tegenwoordig dienst als ANWB- en VVV-kantoor en restaurant.

- Gevelstenen in Emmeloord.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Naast Wellerwaard bij Emmeloord ligt de Casteleynsplas. De natuur rond de Casteleynsplas wordt beter toegankelijk gemaakt. Er komt een brug naar de plas, er wordt een steiger aangelegd en er komen twee doorkijkjes vanaf de weg. Verder krijgt een deel van de paden rond de plas een opknapbeurt en komt de entree ter hoogte van de hoofdingang van Wellerwaard. De Casteleynsplas is een voormalige zandwinput. Deze is ontstaan toen de A6 werd aangelegd. Het water is schoon en visrijk en in de steile oevers broeden in het voorjaar tal van vogels. Verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2014 zijn afgerond, tegelijkertijd met de afronding van de wandel-, fiets- en ruiterpaden in Wellerwaard. De zwemplas is gereed in 2015. De komende tijd investeert de gemeente in verdiepen van de plassen, het inzaaien van het gras en riet en het aanleggen van verbindingen. (bron: Gemeente Noordoostpolder, 17-6-2013)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Emmeloord (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site over heden en verleden van Emmeloord.

- Muziek: - Muziekvereniging Flevo Brass is in 1949 opgericht als Muziekvereniging Emmeloord en is daarmee de oudste muziekvereniging van de Noordoostpolder. Flevo Brass omvat een brassband en een startersensemble. In het startersensemble krijgen leerlingen (van alle leeftijden) de kans om te ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken. De brassband, die in opbouw is, heeft een zeer veelzijdig repertoire, van echte brassbandwerken tot filmmuziek. Jaarlijks zijn er diverse activiteiten, van concert tot solistenconcours, van schoolproject tot Toeterkamp.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Emmeloord.

Reactie toevoegen