Elzet

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

elzet_collage.jpg

Elzet, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Elzet, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Elzet (3).JPG

Daar zien we Elzet

Daar zien we Elzet

Elzet (2).JPG

Middenin Elzet

Middenin Elzet

Elzet.JPG

Ook rond buurtschap Elzet kun je mooie wandelingen maken, zoals o.a. de route met de blauwe paaltjes, hier bij het Elzetterbeemdenpad.

Ook rond buurtschap Elzet kun je mooie wandelingen maken, zoals o.a. de route met de blauwe paaltjes, hier bij het Elzetterbeemdenpad.

Elzet (4).JPG

Het landschap bij Elzet, met "beneden" Mechelen

Het landschap bij Elzet, met "beneden" Mechelen

Elzet

Terug naar boven

Status

- Elzet is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Elzet valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Mechelen.

- De buurtschap Elzet heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Elzet.

Oudere vermeldingen
1803-1820 Elset, 1838-1857 Elzet.

Naamsverklaring
Naar de vorm mogelijk ontstaan uit alisetum* 'elzenbos', een afleiding van het Germaans alisô- 'els' met het Romaanse verzamelsuffix -etum.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Elzet ligt ZO van het dorp Mechelen, rond de Elzeterweg (wat taalkundig eigenlijk niet correct is: beter zou zijn Elzetterweg, zo hoor je het immers uit te spreken, en dat kun je niet 'ruiken' als er maar 1 t staat... De naam van het Elzetterbos is wél correct gespeld). De buurtschap ligt verder W van het dorp Vijlen, NO van het dorp Epen, ZZO van het dorp Wahlwiller en ZW van het dorp Nijswiller.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Elzet samen met Ginsterberg, dat toen blijkbaar nog als buurtschap werd beschouwd, 32 huizen met 157 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Elzet heeft 4 rijksmonumenten, allemaal betrekking hebbend op vakwerkhuizen.

- "De rijksmonumentale vakwerkwoning op Schreursweg 5 in buurtschap Elzet bij Mechelen biedt aan de achterzijde een geweldig uitzicht op het heuvellandschap. Echter in de voorheen bestaande situatie boden de leefruimten hier geen tot weinig zicht op. De vraag aan ons, Vullings de Moor architecten, was om de leefruimten fysiek en visueel met elkaar te verbinden en het uitzicht hierbij optimaal te benutten. Daarnaast was het streven om de woning op een zo duurzaam mogelijke manier te renoveren. Een minimale uitbouw bood hierbij een oplossing. De ruimte zorgt ervoor dat de zitkamer en leef keuken met elkaar verbonden zijn, het dak biedt ruimte voor de zonneboiler en het hedendaagse vakwerk biedt ruim zicht op het heuvellandschap. Daarnaast zijn er energiebesparende maatregelen getroffen als lagetemperatuurverwarming in vloer en wand, triple glas, waterbesparende kranen en douche wtw. Het bestaande vakwerk is ambachtelijk gerestaureerd en de leemvulling is opnieuw aangebracht. Het project is in 2017 gereedgekomen." - Hier vind je foto's van het project. (bron: Vullings de Moor architecten)

- Wegkruisen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Elzet ligt in een authentiek Zuid-Limburgs landschap met hoogstamboomgaarden, hagen en holle wegen.

- Z van de buurtschap ligt het circa 100 hectare grote Elzetterbos, onderdeel van het grote Vijlenerbos. Er is een gemarkeerde wandelroute van 5 kilometer.

- De rondwandeling Mechelen - Elzetterbos (12 km) is een afwisselende wandeling vanuit het dorp Mechelen met boshellingen, langs vele vakwerkhuisjes, door en langs buurtschappen als Elzet, Hilleshagen, Melleschet en Rott, en door het Elzetterbos. Tijdens of na regenval kan het erg modderig zijn.

- Ook deze rondwandeling vanuit Vijlen (7 km) voert je door het Elzetterbos en verder door de buurtschappen Melleschet en Rott.

Reactie toevoegen