Elsendorp

Plaats
Dorp
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

elsendorp_plaatsnaambord.jpg

Elsendorp is genoemd naar pater Van den Elsen, die veel voor de peelontginningsdorpen heeft betekend. Aanvankelijk werd het plaatsje Van den Elsendorp genoemd. De voorvoegsels zijn er al snel gemakshalve 'vanaf gevallen'.

Elsendorp is genoemd naar pater Van den Elsen, die veel voor de peelontginningsdorpen heeft betekend. Aanvankelijk werd het plaatsje Van den Elsendorp genoemd. De voorvoegsels zijn er al snel gemakshalve 'vanaf gevallen'.

Elsendorp

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Elsendorp.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Elsendorp.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Elsendorp.

Terug naar boven

Status

- Elsendorp is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Gemert.

- Onder het dorp Elsendorp valt ook de buurtschap Vossenberg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Elzendorp. Vóór de toekenning van de huidige naam in 1926 (zie hierna) heette dit gebied De Dompt, naar de uitbater Dorus Domp(t) van het eertijds aan de weg naar Sint Anthonis gelegen café De Fuik, het laatste huis vóór de toen nog onontgonnen Gemertse Peel.

Naamsverklaring
De gemeenteraad van Gemert heeft op 30 december 1926 besloten de in die tijd nog nieuwe Peelontginning Elsendorp te noemen, naar de uit Gemert afkomstige pater Gerlacus van der Elsen, die zich in deze streek heeft ingezet voor de belangen van de boerenstand.(1) Elders lezen we dat de plaats aanvankelijk Van den Elsendorp werd gedoopt en dat de voorvoegsels er al snel 'vanaf zijn gevallen'. Of dat tijdens genoemd besluit of later is gebeurd, is ons niet bekend.

Terug naar boven

Ligging

Elsendorp ligt NO van Gemert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Elsendorp heeft ca. 450 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Onderwijs
Elsendorp en de bijbehorende buurtschap Vossenberg hebben een turbulente geschiedenis qua onderwijs. Daarover kun je alles lezen onder de link. Samengevat: de kinderen uit Elsendorp moesten aanvankelijk de lange weg naar school in Handel of Oploo lopen. In 1919 komt er een openbaar schooltje op landgoed Vossenberg. In 1925 verhuist deze naar Elsendorp. In 1937 wordt het een bijzondere school en verhuist de openbare school terug naar Vossenberg. Na allerlei noodlokalen als uitbreiding, komt er in 1972 een nieuw schoolgebouw. In 2006 krijgt het dorp een multifunctioneel complex, waarin de Meester Ivenschool, Peuterspeelzaal De Elsenrakkertjes, de BSO/TSO, het buurthuis, de gymzaal en het bibliotheekpunt worden gehuisvest. In 2015 wordt de naam veranderd in Kindcentrum De Dompelaar.

Zie verder: Geschiedenis van Elsendorp.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Elsendorp is een klein maar wel zeer ondernemend en initiatiefrijk dorp. De inwoners hebben de afgelopen jaren door eigen initiatief en inzet veel voorzieningen weten te realiseren, te behouden en/of terug te krijgen. Nadere informatie hierover vindt u in dit artikel over de leefbaarheidsinitiatieven in Elsendorp.

- Elsendorp is een goed voorbeeld van de 'nieuwe participatiesamenleving', waarin de inwoners veel voorzieningen zelf realiseren en draaiende houden. Ton Baetens verbleef in 2013 enkele maanden in het dorp om 'het geheim van Elsendorp' te ontdekken en te beschrijven, als goed voorbeeld voor elders. Zijn boek 'Ik is niks. Over vitale coalities rond wonen, zorg en leefbaarheid' beslaat liefst 135 pagina's en is via de link, onderaan de desbetreffende pagina, online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Elsendorp heeft 2 rijksmonumenten.

- De Sint Christoffelkerk van de Parochie Sint Johannes Evangelist dateert uit 1960 en is de opvolger van een houten noorkerkje uit 1927.

- Bij het kruispunt (rotonde) Zeelandsedijk / Elsendorpseweg is in 1991 een wegkapelletje gebouwd met een beeld van de heilige Christoffel. Vlak ernaast staat een bord met de spreuk: "Wie gelooft, haast zich niet!" van het Apostolaat van de weg. Het kapelletje is een idee van pastoor Van den Nieuwenhof, gebouwd door Piet School, en het beeld is gemaakt door Harrie Creemers uit Groeningen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Landgoederenwandelroute Elsendorp.

- Landgoed De Krim, Z van het dorp, N van de buurtschap Vossenberg, is ca. 100 hectare groot, is eigendom van Het Brabants Landschap en bestaat grotendeels uit heide. Naast enkele vennen ligt er ook nog een pingoruïne. - Landgoed De Krim op Wikipedia.

- Een bijzondere wandel-ervaring in Elsendorp is het Blotevoetenpad bij de Christoffelhoeve.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Elsendorp.

Reactie toevoegen