Ellecom

Plaats
Dorp
Rheden
Veluwe
Gelderland

ellecom binnenweg 1918 [640x480].jpg

Ellecom Binnenweg 1918

Ellecom Binnenweg 1918

Ellecom

Terug naar boven

Status

- Ellecom is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Rheden.

- Onder het dorp Ellecom valt ook de buurtschap Elleburg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Ellekom.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Ellecom ligt ZZO van de dorpen Laag-Soeren en Eerbeek, Z van de dorpen Dieren en Hall, ZW van de rivier de IJssel en de dorpen Olburgen, Spankeren, Leuvenheim, Steenderen en Brummen en de stad Bronkhorst, WZW van het dorp Toldijk, WNW van de dorpen Achter-Drempt, Hoog-Keppel, Laag Keppel en Hummelo, NW van de stad Doesburg en de dorpen Angerlo, Voor-Drempt en Nieuw Wehl, N van de stad Zevenaar, NNO van het dorp Giesbeek, NO van de dorpen De Steeg, Rheden, Velp, Lathum, Westervoort en Duiven en de stad Arnhem en NNO van de dorpen Rozendaal en Schaarsbergen. Centraal door het dorpsgebied loopt de A348, waar deze ook begint.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Ellecom 47 huizen met 323 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 440 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ellecom heeft 14 rijksmonumenten.

- Ellecom heeft 36 gemeentelijke monumenten.

- De vroegere turnhal op landgoed Avegoor is in 2017 door eigenaar Kondor Wessels gerestaureerd. Het pand staat al jarenlang leeg en verkeerde inmiddels in vervallen staat. Een herbestemming is nog niet gevonden. De turnhal is in 1942/1943 gebouwd door de SS als onderdeel van het SS-opleidingscentrum dat toentertijd op Avegoor was gevestigd. De hal is gebouwd door een aannemer en niet door Joodse dwangarbeiders zoals lang werd gedacht. Het zware grondwerk is wel verricht door 139 Joodse dwangarbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden waren gehuisvest in Villa Irene aan de Zutphensestraatweg. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de hal een andere bestemming gekregen, onder andere als vakantieoord voor kinderen. (bron: Rheden.nieuws.nl)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Behoud Dorpskerk Ellecom organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten, zoals concerten en lezingen in de kerk, en de jaarlijkse Kerstmarkt, waarvan de opbrengsten ten goede komen een de instandhouding van de kerk.

- Ook Oranjevereniging Ellecom organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten, zoals het Koningsfeest op 27 april, de 4 mei herdenking in de Sint Nicolaaskerk en op de begraafplaats, en de spectaculaire Zomerfeesten in het 1e weekend van juni.

- Al sinds 1988 is de (gebruikte) Kinderkleding- en Speelgoedbeurs Ellecom (2x per jaar, op een zaterdag begin april en begin oktober) een begrip. Een kwalitatief goed aanbod en de opbrengsten gaan naar een goed doel.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Ellecom op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ellecom (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Ellecom op Facebook.

- Belangenvereniging: - Ellecoms Belang.

- MFC: - In 2012 is in Ellecom een nieuwe multifunctioneel centrum (MFC) gerealiseerd, dat onderdak biedt aan het dorpshuis, de basisschool, de peuterspeelzaal en de BSO.

- Onderwijs: - Anne Frankschool.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior is opgericht in 1893 en is de muziekvereniging voor de dorpen Ellecom en De Steeg.

- Sport: - Sportclub EDS (voetbal).

Reactie toevoegen