Elim

Plaats
Dorp
Hoogeveen
Drenthe

Elim

Terug naar boven

Status

Elim is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Hoogeveen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Elim, Elem. Een inwoner van dit dorp is een Elimiet of Elemiet.

Terug naar boven

Ligging

Elim ligt ZO van Hoogeveen en Hollandscheveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Elim heeft ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Elim heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde (PKN) kerk (Dorpsstraat 23). In 1915 werd hier een Hervormde gemeente gesticht, die dankzij een schenking in 1916 een eigen kerk kon laten bouwen, naar ontwerp van architect J. Beijlevelt uit Amsterdam. Het is een zaalkerk van vijf traveeën met aan de voorzijde een torenlichaam dat uitloopt in een achtzijdige toren. De kerk is gebouwd in een aan Berlage verwante baksteenarchitectuur. De kerk is gelegen op een plein, begrensd door een gemetseld muurtje met ezelsrug. De pastorie ten noordoosten van de kerk is tegelijk met de kerk ontworpen. Het orgel stamt uit 1932 en is gebouwd door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. Het veenkoloniale kanaaldorp, gelegen in een van de jongere ontginningsgebieden, is voortgekomen uit de oprichting van de Hervormde gemeente.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In Elim doet men jaarlijks zijn best om het grootste Paasvuur van Drenthe te hebben, en vaak slagen zij daar ook in.

- Zomermarkt (begin juni).

- SamenLoop voor Hoop Elim is een 24-uurs wandelestafette in een weekend eind september / begin oktober (in 2017 voor de 1e keer, deze loop wordt ook op vele plekken elders in het land gehouden). De 24 uur van de SamenLoop voor Hoop zijn ontroerend, gezellig en bijzonder. De 24 uur staan symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. SamenLoop voor Hoop is een evenement speciaal voor iedereen die met kanker te maken heeft gekregen. Gedurende een 24-uurs wandelestafette staan ze samen met lotgenoten stil bij kanker en vieren ze het leven. Tijdens de loop zijn er optredens, verschillende ceremonies en allerlei acties van deelnemers die op een bijzondere wijze geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. De openheid en eensgezindheid maken van SamenLoop voor Hoop een evenement dat niemand onberoerd laat.

Altijd komen 3 vaste ceremonies terug: de Openingsronde met survivors; onder warme aanmoediging van familie, vrienden en andere belangstellenden lopen mensen die kanker hebben of hebben gehad de eerste ronde over het parcours. Zo laten we zien dat er hoop is en dat we er voor elkaar zijn. De Kaarsenceremonie: 's avonds verlichten kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours. En met een speciale ceremonie herdenken ze dierbaren, steunen ze elkaar en vieren ze dat mensen kanker hebben overwonnen. En de Slotceremonie: na 24 uur wandelen loopt iedereen samen deze feestelijke laatste ronde. Aan het eind wordt de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Elim op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Elim.

- Nieuws: - Nieuws uit Elim op Facebook.

- Belangenvereniging: - "Plaatselijk Belang (PB) Elim is opgericht in 1904. PB behartigt de belangen van de dorpsbewoners. We zijn op veel fronten actief en zijn aanspreekpunt voor de gemeente Hoogeveen. Verder houden we ons bezig met buurtbeheer, groenvoorziening, onderhoud van ons dorp, reconstructie Dorpsstraat, jeugd- en jongerenwerk, uitbreiding van de Wiekswal etc. Ook hebben we meegewerkt aan de voorbereiding van De Smederijen. PB heeft samen met Domesta het initiatief genomen voor de Dorpsanalyse. Wat vinden wij als dorp belangrijk en waar moeten we nog meer in investeren om het dorp nog aangenamer te maken. Ook in het verleden zijn veel projecten en activiteiten door PB opgestart. Zo is destijds mede door inzet van PB de dokterspraktijk in ons dorp opgericht. Ook de uitbreiding van onze begraafplaats is tot stand gekomen door PB. Een succes is ook de telefoonmast van KPN, die in samenwerking met de Elimsite in het dorp tot stand is gebracht. In 2014 is het project Elim Energiek gestart, bedoeld om jeugdig talent te ontwikkelen. Tot slot is in 2016 Naoberhulp opgericht."

- Volkstuinen: - "Volkstuinvereniging VTV Ons Stekkie heeft aan de noordzijde van de Prieswijk een serie volkstuintjes die de leden van de vereniging met veel plezier bebouwen. De meeste leden gebruiken hun volkstuin als moestuin. Het is prachtig om een gezonde en eerlijke kost op tafel te kunnen zetten. Maar ook bloemen en fruit worden in diverse tuinen volop verbouwd. Het is in voorjaar, zomer en herfst een lust voor het oog om te zien waartoe op de tuinen deze hobby (en soms noeste arbeid) leidt. De vereniging heeft nog een paar tuinen beschikbaar. Lidmaatschap staat open voor iedereen die op hobbybasis wil gaan tuinieren."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Elim.

Reactie toevoegen