Eldrik

Plaats
Buurtschap
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Eldrik

Terug naar boven

Status

- Eldrik is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Hummelo en Keppel.

- De buurtschap Eldrik valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Laag Keppel.

- De buurtschap Eldrik ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1340 Eldryc, 1392 Elderick, 1721 Elderik.

Naamsverklaring
Misschien te verklaren als elder wijk 'bij de oude vestigingsplaats'? De naam is ook verklaard als een Keltische naam op iacum, maar dit is onwaarschijnlijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eldrik ligt NW van Doetinchem en Wehl, Z van Hoog-Keppel en Laag Keppel, rond de Eldrikseweg, en grenst in het N aan de Oude IJssel. Bijzonder is dat dit de enige kern in de gemeente Bronckhorst is die Z van de Oude IJssel ligt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Eldrik 35 huizen met 216 inwoners. Tegenwoordig is de buurtschap nog altijd vrijwel even groot, of beter gezegd klein als in 1840, d.w.z. qua aantal huizen, nl. 36, nog altijd grotendeels boerderijen. Het inwonertal ligt nu rond de 100.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Eldrik heeft 12 gemeentelijke monumenten, allemaal boerderijen, zijnde de panden op Pieriksestraat 1, IJsselweg 5, en Eldrikseweg 3, 7, 10, 12, 18, 20, 27, 29, 31 en 33.

- Aan de Barlhammerweg, in het O verlengde van de Eldrikseweg, stond in de middeleeuwen havezate Barlham. De laatste resten hiervan zijn in 1756 gesloopt. Alleen de naam van de weg en een gelijknamige boerderij ter plekke (op huisnr. 30, = vanuit Eldrik het 1e pand in de gemeente Doetinchem) plus de oude gracht van de havezate herinneren er nog aan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Volksfeest Keppel en Eldrik (weekend eind augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bijzonder is dat in deze buurtschap een populatie reeën aanwezig is, die zich hier goed thuisvoelt tussen de afwisselende begroeiing en de akkerbouwgronden.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Hoog-Keppel, Laag-Keppel en Eldrik van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Keppel en Eldrik.

Reactie toevoegen