Eldik

Plaats
Buurtschap
Neder-Betuwe
Betuwe
Gelderland

Eldik plaatsnaambord (Kopie).jpg

Eldik is een buurtschap van Ochten maar heeft wel een eigen bebouwde kom met officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden), ten dele met erg grote, van de gangbare lettertypen afwijkende letters (zie foto).

Eldik is een buurtschap van Ochten maar heeft wel een eigen bebouwde kom met officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden), ten dele met erg grote, van de gangbare lettertypen afwijkende letters (zie foto).

Eldik

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Eldik.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Eldik.

Terug naar boven

Status

- Eldik is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Neder-Betuwe. T/m 2001 gemeente Echteld.

- De buurtschap Eldik valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ochten. Het heeft wel een eigen ´bebouwde kom´ met officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1827 Eldik. Zowel in de Volkstelling van 1840(1) als in ´de Van der Aa´(2) komt Eldik niet voor, hoewel het toch bij de overstromingsramp van 1827 al genoemd wordt (zie verder bij Geschiedenis).

Terug naar boven

Ligging

Eldik ligt W van Dodewaard, direct W van Ochten, tussen de Bonegraafseweg in het N en de Waalbandijk in het Z. In het N grenst de buurtschap aan de A15 en in het Z aan de Waal. De andere genoemde wegen in Eldik zijn naast de reeds genoemde, de Klinkerstraat, Oude Dijk, Muskuszand, (mogelijk genoemd naar het daar groeiende Muskuskaasjeskruid?), Vissteegsestraat, Lagecampseweg en Melkdreef.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Eldik omvat naar schatting ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Eldik is in het verleden regelmatig door dijkdoorbraken getroffen, met name in de jaren 1551, 1641, 1726, 1784 en 1827. Op 3 maart 1827 waren er drie dijkdoorbraken over een traject van nog geen 500 meter. Het dorp Ochten met de buurtschap Eldik werden zeer zwaar getroffen. Midden in de nacht brak de dijk waardoor alleen al in Eldik 10 woningen werden weggespoeld door het ijskoude water vermengd met ijsschotsen. Zie verder het artikel over 'de vergeten watersnood van 1827´.

Tot 1828 lag Eldik vlak tegen de Waaldijk aan. In dat jaar echter werd na een reeks ernstige dijkdoorbraken de toen bestaande uiterwaard bedijkt. Dijkdoorbraken kwamen er sindsdien niet meer voor. Door deze bedijking kwam Eldik verder van de dijk af te liggen.

De naam ‘De Batterij’ herinnert eraan dat nabij Eldik eind 1700 een vestingwerk was gelegen.

Bij Eldik stond op de hoek van de Melkdreef het kasteel De Appelenburg, dat al in de 15e eeuw wordt genoemd. In 1839 wordt de Appelenburg, samen met de adellijke huizen De Snor en de Oldenhofstad gesloopt. De laatste twee stonden op het grondgebied van Dodewaard. Bij de Hervormde kerk van Ochten liggen nog de grafzerken van de heren van De Appelenburg. Ook het pand de Appelenburg aan de Sint Walburgstraat 2 in Tiel herinnert nog aan de heren van het kasteel. Het pand werd in de 17e eeuw namelijk bewoond door jonker Mathijs van Beijnhem, destijds heer van De Appelenburg bij Eldik.

De lagere school van Eldik is in de Tweede Wereldoorlog door bombardementen verwoest en niet herbouwd. De kinderen van Eldik moesten sindsdien in Ochten naar school.

Bij camping ’t Zand ligt een grote kolk, genaamd de Zwarte Ruiter. Deze naam ontleend het aan een sage. De Zwarte Ruiter moet zijn groep zijn kwijt geraakt. Hij moet verdwaald zijn en in het moeras zijn verdronken. Daardoor kreeg de kolk de naam Zwarte Ruiter.

- Nadere informatie over de geschiedenis van Eldik (zo nodig even scrollen tot u op het deel over Eldik terecht komt).

- Verhaal over de oorlogswinter 1944 in Eldik.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Ochten-Eldik.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- IJsclub Eendracht ´68.

 

Reactie toevoegen