Ekenrooi

Wijk
Buurtschap
Waalre
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Ekenrooi

Terug naar boven

Status

- Ekenrooi is een buurtschap en wijk in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en in de streek Kempen, gemeente Waalre. T/m 1922 gemeente Aalst.

- De buurtschap Ekenrooi valt onder het dorp Aalst, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Waalre. Hoewel de buurtschap binnen de bebouwde kom van het dorp Aalst ligt, is deze zodanig afgescheiden van de dorpskern en de Aalster wijk Ekenrooi - ook zelf gescheiden gelegen van de dorpskern, met tussenliggend het riviertje de Tongelreep -, dat lijkt te rechtvaardigen, het nog altijd als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten.

- De buurtschap Ekenrooi heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Eekenrode.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ekenrooi ligt rond de Z helft van de Ekenrooisestraat, Z van het kruispunt met de Vivaldilaan en Chopinlaan. Hoewel het N deel van de oorspronkelijke buurtschap is opgegaan in de gelijknamige wijk, is het Z en nog bestaande deel ervan redelijk afgescheiden van deze wijk. De buurtschap ligt direct ZW van de Aalster wijk Ekenrooi, O van het riviertje de Tongelreep en de dorpen Aalst en Waalre, Z van de stad Eindhoven, WZW van het dorp Geldrop, WNW van het dorp Heeze, N van het dorp Valkenswaard en NO van het dorp Dommelen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Ekenrooi omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Reactie toevoegen