Einighausen

Plaats
Dorp
Sittard-Geleen
Westelijke Mijnstreek
Limburg

Einighausen-MSD-20110307-228626.jpg

Einighausen, standbeeld in het centrum

Einighausen, standbeeld in het centrum

Einighausen-MSD-20110307-228627.jpg

Einighausen, standbeeld in het centrum

Einighausen, standbeeld in het centrum

einighausen_rk_kerk_o.l._vrouw_ten_hemelopneming.jpg

Einighausen, RK Kerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming

Einighausen, RK Kerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming

einighausen_kerkhof_1.jpg

Einighausen, kerkhof, met grafstenen die opvallen door hun eenvoud en ondubbelzinnigheid: slechts twee soorten in twee verschillende uitvoeringen, om en om geplaatst.

Einighausen, kerkhof, met grafstenen die opvallen door hun eenvoud en ondubbelzinnigheid: slechts twee soorten in twee verschillende uitvoeringen, om en om geplaatst.

einighausen_kerkhof_2.jpg

Einighausen, kerkhof

Einighausen, kerkhof

Einighausen

Terug naar boven

Status

- Einighausen is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Westelijke Mijnstreek, gemeente Sittard-Geleen. T/m 1981 gemeente Limbricht.

- Onder het dorp Einighausen valt, ook voor de postadressen, het grootste deel van de buurtschap Rosengarten.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Volgens de Plaatsnamelies van Veldeke Einikhoêze, volgens de plaatsnaamborden ter plekke Einekoeze.

Oudere vermeldingen
1496 Einichhusen, 16e eeuw Einickhuysen, 1566 Eynechensen.

Naamsverklaring
De Duitse spelling heeft zich in deze naam gehandhaafd, evenals in Bocholtz, Holz en Siebengewald. De Duitse spelling is uit de zogeheten ‘Gulikse Tijd’. In oudere stukken heet de plaats Enichoven en de betekenis luidt ‘hof van de lieden van de persoon Eino’.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Einighausen ligt ZW van het dorp Limbricht, ZO van het dorp Guttecoven, O van de A2 en het dorp Berg aan de Maas, ONO van het dorp Urmond, N van de stad Geleen en W van de stad Sittard.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Einighausen 111 huizen met 542 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Einighausen was oorspronkelijk een agrarische gemeenschap. Het hoorde bij de vrije rijksheerlijkheid Limbricht.

Niet ver van het dorp, nabij Welschenheuvel, vond in juli 1678 een grote veldslag plaats tussen de Franse troepen van Lodewijk XIV en het leger van de Duitse Keizer. Aan de gedeeltelijke verwoesting van het dorp in dat jaar herinnert de naam Brandstraat.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Einighausen heeft 7 rijksmonumenten.

- Einighausen heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De RK Kerk O.L. Vrouw ten Hemelopneming uit 1905 is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Caspar Franssen, de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en de samenhang tussen exterieur en interieur. Bovendien beschikt de kerk in regionaal opzicht over een redelijke architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde en binnen het oeuvre van Caspar Franssen vanwege de tweelingtorens over een redelijke typologische zeldzaamheidswaarde. Het kerkhof laat een wat bijzonder fenomeen zien. Vrijwel overal is de keuze van grafmonument redelijk vrij. Hier zien we voor het overgrote deel twee vormen in twee uitvoeringen. De vormen zijn om en om toegepast. De eenvormigheid doet denken aan een oorlogskerkhof.

- Mariakapel uit 1980 aan de Einighauserweg.

- Kapel O.L. Vrouw van Rust (Everstraat bij nr. 68).

- In het dorp bevinden zich nog veel oude boerenhoeven met hun typische toegangspoorten.

- Gevelstenen in Einighausen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - De in 1948 opgerichte CV De Smautbulen is de vasteloavesvereniging van Einighausen. "Doel van de Raod van Ellef (mit de blauw jeskes) is het in stand houden van de traditie. Door het organiseren van activiteiten geven ze iedereen van jong tot oud het plezier en gevoel van vastelaovend. Een gevoel en traditie die iedere generatie doorgegeven moet worden. De Raod van Ellef vertegenwoordigt het dorp tijdens de Vastelaovestied." Aldus de vereniging op hun site. - Kapel Neuge Pils en Eine Sjoes is in 2010 opgericht door een 10-tal leden van Fanfare Concordia Einighausen. De naam is afgeleid van de favoriete bestelling van deze leden. Deze 10 muzikanten richtten de kapel op om muziek te combineren met plezier. Uiteraard hadden ze dit ook al binnen de fanfare, maar ze wilden dit tot een ander niveau tillen, met gezelligheid voorop. Vanaf de eerste repetitie zat de gezelligheid er al gelijk goed in, wat er in resulteerde dat ze op het eerste optreden al met 4 man meer op de bühne stonden. Tegenwoordig is het een club van ca. 20 enthousiaste muzikanten, variërend in leeftijd van ca. 18 tot 60+ jaar.

- Jaarlijks op een zondag begin juli is er de Garageverkoop Einighausen, waarbij meer dan 80 garages in het dorp worden omgetoverd tot één grote snuffelmarkt. Deelnemers zijn te herkennen aan de versiering en deelnemersposter.

- Oude Ambachten Markt (op een zondag in augustus).

- Kermis (drie dagen in augustus).

Terug naar boven

Beeld

- L1 Óngerwaeg-reportage met de familie Lafleur in Einighausen (2017), waar o.a. de dochter een bijzonder vogelvoertableau in de tuin heeft staan, en de ouders in 2017 60 jaar getrouwd zijn..

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Einighausen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Einighausen op Facebook.

- Dorpshuis: - Partycdentrum Carna Einighausen organiseert regelmatig evenementen en activiteiten. De zalen (tot ca. 250 personen), waarvan een met podium zijn ook te huur voor bruiloften, verjaardagen, communiefeesten, vergaderingen, workshops etc.

- Onderwijs: - Basisschool De Leeuwerik.

- Muziek: - Fanfare Concordia Einighausen is opgericht in 1872. Ondanks de leeftijd is het nog altijd een jeugdige vereniging, die als hoofddoel heeft zo veel mogelijk mensen, jong en ouder, actief bezig te laten zijn met muziek maken. De vereniging is actief betrokken bij de dorpsgemeenschap, door deel te nemen aan de vele activiteiten die er plaatsvinden, en door er ook zelf een aantal te organiseren.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. SVE Einighausen is opgericht in 1945.

- Zorg: - Zorgboerderij Odigos.

- Veiligheid: - Facebookpagina '30 KM Einighausen' beoogt mensen er bewust(er) van te maken dat de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom van het dorp 30 km/uur is, licht met voorbeelden toe waarom het verstandig is je daaraan te houden, en verstrekt stickers met de 30 km-aanduiding aan inwoners die het verkeer hier middels zo'n sticker op bijv. hun kliko extra op willen attenderen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Einighausen.

Reacties

(1)

Zo te zien,prachtig landelijk dorp.Jammer dat ik in augustus de oude Ambachten gemist heb,hier was ik niet van op de hoogte,maar heb deze zondag voor volgend jaar al vastgelegd.Ik ben dan ook van plan er eerdaags een fietstocht van te maken naar Einighausen,en heb al gezien dat dit lukt vanuit Peer in Belgie.Groetjes

Reactie toevoegen