Egmond aan den Hoef

Plaats
Dorp
Bergen NH
Noord-Holland

Egmond aan den Hoef

Terug naar boven

Status

- Egmond aan den Hoef is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. T/m 30-6-1978 gemeente Egmond-Binnen. Per 1-7-1978 over naar gemeente Egmond, in 2001 over naar gemeente Bergen.

- Wapen van de voormalige gemeente Egmond aan den Hoef.

- Onder het dorp Egmond aan den Hoef vallen ook de buurtschappen Het Woud (deels), Rinnegom (deels) en Wimmenum.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Hoever.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Egmond aan den Hoef ligt aan de Noordzee (in het buitengebied) en ligt verder N van de dorpen Egmond-Binnen, Bakkum en Castricum, O van het dorp Egmond aan Zee, ZO van het dorp Bergen aan Zee, ZW van de dorpen Bergen en Koedijk, W van de stad Alkmaar en NW van de dorpen Heiloo en Limmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Egmond aan den Hoef 79 huizen met 405 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Egmond aan den Hoef, kun je terecht bij Stichting Historisch Egmond.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Egmond aan den Hoef heeft 19 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) Slotkapel in Egmond aan den Hoef (Slotweg 19) is een eenbeukige kerk met pseudotransept bij de ruïne van het Kasteel op den Hoef. De eerste slotkapel is in 1229 in opdracht van Willem I van Egmont gebouwd. Volgens de kroniek van Dirk Wouters (het Huis van Egmont, 1565) is de kapel in 1431 door Jan II van Egmont (Jan met de bellen) afgebroken en in zijn huidige vorm herbouwd. In de westgevel bevindt zich nog een gevelsteen waaruit blijkt dat de eerste steen dat jaar door Jan II van Egmont is gelegd. Ook liet hij zes kanunniken komen om de koorgebeden en de eredienst te doen. In 1451 stierf Jan en is hij in de Slotkapel begraven. In 1573, tijdens het Beleg van Alkmaar, zijn het Slot op den Hoef, de Slotkapel en ook de abdij van Egmond Binnen onder vuur genomen en in brand gestoken, in opdracht van Diederik Sonoy, omdat men bang was dat de Spanjaarden (die Alkmaar belegerden) in het kasteel zouden trekken. De kapel is hierbij zwaar beschadigd. In 1633 is de Slotkapel in opdracht van de Staten van Holland hersteld. Voor het herstel zijn door diverse steden, edelen en compagnieën uit die tijd schenkingen gedaan, waaronder de fantastisch gebrandschilderde ramen.

Het unieke uurwerk in het eeuwenoude torentje dateert uit 1682 en is gemaakt door Christiaan Huygens. De klokkenstoel met een klok van Jan Verbruggen stamt uit 1750. Het orgel uit 1898 is gebouwd door Bakker en Timminga en afkomstig uit de Gereformeerde kerk in het Friese Wirdum. Het orgel is enkele jaren geleden volledig gerestaureerd. Tegenwoordig doet de Slotkapel dienst als een locatie voor feestelijke aangelegenheden. De Slotkapel is ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Bergen. Daarnaast worden er veel concerten georganiseerd. De akoestiek van de Slotkapel wordt geroemd. De kapel is eigendom van Stichting Gebruik Slotkapel.

- De Molen van Berkhout, in de volksmond ook wel de Koffiemolen genoemd (Egmonderstraatweg 34b) is een voormalige korenmolen, die in 1899 op de huidige locatie in Egmond aan den Hoef is gebouwd. Het is een rietgedekte achtkante bovenkruier, gebouwd als beltmolen. Het achtkant heeft voorheen in Barsingerhorn een houtzaagmolen aangedreven. De molen is gedurende de tijd dat deze als zodanig in bedrijf was, in bezit geweest van leden van de molenaarsfamilie Berkhout. Tot 1922 maalde de molen uitsluitend op windkracht. De elektromotor heeft sindsdien het werk overgenomen, wat noodzakelijk was omdat de windvang door nieuwe bebouwing was verslechterd. Naast de molen is in 1945 een motormaalderij opgericht. Het gaandewerk is in 1957 verwijderd en heeft plaatsgemaakt voor een inrichting als zomerverblijf, dat in 1962 is verkocht aan een ondernemer die er een horecagelegenheid met de naam De Koffiemolen in vestigde.

Omdat de toestand van de roeden te slecht werd, is de Koffiemolen in december 1977 onttakeld. In 2006 is een stichting voor behoud van de Molen van Berkhout opgericht. In 2009 is de kap waterdicht gemaakt. In 2015 is deze verwijderd vanwege het risico op naar beneden vallende delen. In 2012 waren er plannen voor verplaatsing naar de overzijde van de weg, maar deze zijn niet doorgegaan. In 2016 is begonnen met een omvangrijke restauratie. In 2017 is een vrijwel geheel vernieuwde kap gepaatst. De staart en roeden zijn eind 2018 geplaatst.

- De Bosmolen in Egmond aan den Hoef (Hoeverweg 35) bemaalt de polder van het vroegere Egmondermeer. De molen is al gebouwd voordat het meer is drooggemaakt. In 1948 is de molen stilgelegd en in 1953 is hij onttakeld. Er stond na die jaren nog wel een elektrisch gemaal in de molen. Eind jaren tachtig is Molenstichting Alkmaar en Omstreken opgericht, met het doel de Bosmolen te restaureren. De restauratie is in 1993 gereedgekomen. Sindsdien is de molen weer maalvaardig.

- De Wimmenumer Molen staat in buurtschap Wimmenum en wordt daarom aldaar beschreven.

- Gevelstenen in Egmond aan den Hoef.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Talentenshow Egmond's Got Talent (maart).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Egmond aan den Hoef (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Egmond aan den Hoef van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - "Dorpsraad Egmond aan den Hoef verbindt de inwoners met de gemeente Bergen, en luistert naar de wensen en kansen die de inwoners ons aandragen. Het bestuur onderneemt ook activiteiten die er voor zorgdragen dat wonen in het dorp leuk blijft en nog leuker wordt. Input van Hoevers is altijd welkom!"

- Dorpshuis: - Dorpshuis Hanswijk.

- Jeugd: - Jeugdbelangen Egmond aan den Hoef is een vrijwilligersorganisatie die door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten organiseert voor de jeugd in het dorp.

- Toneel: - "Flierefluiters Toneel is sinds haar oprichting in 1946 in Egmond en omstreken alom bekend en gewaardeerd als een creatieve bron van liefhebbers die een divers palet aan stukken ten tonele brengt. In een tot theater omgebouwd Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef worden al die jaren bezoekers getrakteerd op o.a. volksstukken, kluchten, blijspelen en thrillers. De Flierefluiters kunnen van oudsher rekenen op een trouwe schare donateurs en sponsoren die mede elke toneelproductie tot een succes maken. Zonder publiek geen voorstelling tenslotte!

Flierefluiters Toneel zoekt aspirant leden. Zeggen mensen om je heen constant dat je een drama queen/king bent? Loop je al een tijdje met het idee iets met toneel te doen maar weet maar niet die laatste stap te zetten? Wil je binnen een leuke club je acteerprestaties ten tonele brengen en er ook wat leren? Neem dan contact met ons op. Flierefluiters Toneel zoekt handige en creatieve mensen. Flierefluiters Toneel is op zoek naar enthousiaste lieden met twee rechterhanden die willen ondersteunen bij het bedenken en maken van het toneeldecor. Ben jij handig en heb je een paar zaterdagochtenden in het jaar de tijd om hier aan mee te helpen? Meld je dan nu aan. Zit je vol met ideeën over creatieve kledingontwerpen? Heb je verstand van inrichten of ben je handig met een kwast? Dan kun je enorm van waarde zijn in de productie van de Flierefluiters. Voor meer informatie mail naar Flierefluiters Toneel."

- Zorg: - Zorgboerderij De Maartenshoeve. - Zorgboerderij Egmondermeer Familie Kraakman-Hoek.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Egmond aan den Hoef en - idem RK.

Reactie toevoegen