Eesveen

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Eesveen

Terug naar boven

Status

- Eesveen is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold.

- Onder het dorp Eesveen valt ook de buurtschap Eese.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Iesvene.

Oudere vermeldingen
1340 Eesveene, 1584 IJsvenigerdijk, 1635 Eesueen, 1665 Eesveen, 18e eeuw Ysveen, 1843 Eesveen of IJsveen.

Naamsverklaring
Betekent veen 'veengebied' behorend bij de plaats Eese.(1)

Terug naar boven

Ligging

Eesveen ligt N van Steenwijk en grenst in het N en O aan de provincie Drenthe (kern Nijensleek).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Eesveen 49 huizen met 256 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Uit Gasveld Eesveen wordt door Vermilion Energy sinds 2015 gas geproduceerd. Het gasveld ligt geografisch gezien in de provincies Drenthe en Overijssel (respectievelijk gemeenten Westerveld en Steenwijkerland). Vermilion heeft eind 2017 een gewijzigd winningsplan ingediend voor de bestaande gaswinning. De redenen voor de wijziging zijn: het verlengen van de winningsperiode, een (vernieuwde) seismische risicoanalyse en een actualisatie van productie- en bodemdalingsvoorspellingen. Vermilion verwacht tot en met 2027 gas uit dit gasveld te produceren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eesveen heeft 13 rijksmonumenten.

- Eesveen heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Jenaplan Basisschool De Driesprong in Eesveen is een kleine en knusse dorpsschool, met een leerlingenpopulatie van rond de 45. De ouders zijn er laaiend enthousiast over; zij ervaren dag in dag uit dat er meer individuele aandacht voor de kinderen is. De leerkrachten kunnen meer tijd per leerling besteden en zijn zeer benaderbaar. In een reportage op Nieuws Overijssel.nl (juni 2018) vertellen de ouders Laura Bosscher, Marjan Bloemendaal en Erwin Buitema waarom ze zo enthousiast zijn over deze school. Een citaat: "Erwin: ‘Natuurlijk, ook als kleine school, als dorpsschool, moet je met de ontwikkelingen mee, dat gebeurt hier ook. Er wordt gewerkt met laptops, digibord, logisch, de kinderen werken thuis digitaal, daar sluit de school naadloos op aan. ‘Eesveen’ heeft ook Early Bird, de Engelse les vanaf groep 1 (grijnst: al moest ik wel even wennen toen mijn zoon van 4 thuis Engels begon te spreken)’."

De Driesprong heeft in april 2018 een visitatie van Early Bird gehad. Zij hebben gekeken naar het Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO, Engels) in alle groepen. Naast de lessen die zij hebben bekeken hebben zij ook gesprekken gehad met de leerlingen uit groep 8, de leerkrachten en de directie. De school is wederom met vlag en wimpel geslaagd voor deze visitatie en mag zich voor de 3e keer Erkende VVTO school noemen, als een van de weinigen in deze regio. Waar een kleine school groot in kan zijn!

- In Eesveen is ook de kinderopvang van 0 tot 12 jaar goed geregeld. In samenwerking met extern bureau Nannies Network kunnen zij namelijk flexibele opvang op maat aanbieden, middels gastouders die woonachtig zijn in de directe omgeving van de school. De desbetreffende gastouder heeft een nauwe samenwerking met de school, maakt ook gebruik van de faciliteiten van de school en doet mee aan de projecten die door de school worden georganiseerd.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Eesveen IJpenhof.

Reactie toevoegen