Eerde OV

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

Eerde OV landgoed [640x480].jpg

Eerde. Deze buurtschap is vooral bekend vanwege landgoed Eerde.

Eerde. Deze buurtschap is vooral bekend vanwege landgoed Eerde.

Eerde OV landgoed grafkelder [640x480].JPG

Eerde, landgoed Eerde, grafkelder.

Eerde, landgoed Eerde, grafkelder.

Eerde OV

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Eerde.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Eerde.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Eerde.

Terug naar boven

Status

- Eerde is een buurtschap en landgoed in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gemeente Ambt Ommen.

- De buurtschap Eerde heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek (in tegenstelling tot veel andere Ommense buurtschappen zoals bijvoorbeeld het nabijgelegen Giethmen) en is daarom geen formele 'woonplaats': voor de postadressen ligt Eerde 'in' Ommen. De buurtschap heeft zelfs geen plaatsnaamborden, zodat je niet kunt zien wanneer je de buurtschap betreedt en weer verlaat. Ondanks beide aspecten is Eerde toch een landelijk bekende plaats, vanwege het gelijknamige landgoed en de activiteiten die daar plaatsvinden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eerde ligt ZO van Ommen, aan de weg van Ommen naar Den Ham.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Eerde 14 huizen met 86 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eerde heeft 24 rijksmonumenten.

- Eerde heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2012 en 2013 is de voorheen gekanaliseerde rivier de Beneden Regge weer hersteld tot de kronkelende rivier met glooiende oevers, zoals het vanouds altijd is geweest. Dat is beter voor plant, dier en landschap.

- De buurtschap Eerde is vooral bekend vanwege het fraaie landgoed Eerde, in 1715 gesticht door baron Werner von Pallandt, nadat hij in 1706 in bezit kwam van het gebied. Het huis werd gesticht op de plaats waar eerst een kasteel heeft gestaan. De eerst bekende bewoner van dat toenmalige kasteel, Evert van Essen (1366), was gehuwd met Margarethe van Eerde. Evert was in de verre omtrek bekend als een berucht roofridder. Van 1924 tot 1931 is de Indiase wijsgeer Krishnamurti eigenaar geweest van het landgoed. Omdat deze periode het meest bekend is vanwege de Sterkampen die Krishnamurti organiseerde op de nabijgelegen Besthmenerberg, hebben wij dit onderwerp beschreven bij de buurtschap Besthmen.

Sinds 1933 is Kasteel en landgoed Eerde de thuisbasis voor International School Eerde, inmiddels onderdeel van Landstede. Landstede huurt het kasteel van Natuurmonumenten, die sinds 1949 actief is als natuurbeschermer op landgoed Eerde. In 2010 is Natuurmonumenten op landgoed Eerde gestart met een omvangrijk landschapsherstelproject. In totaal krijgen 300 landschapselementen, zoals bomenrijen, houtwallen, heideveldjes en esranden een opknapbeurt. Eerde staat bekend als één van de gaafste overgebleven voorbeelden van kleinschalige kampen- en heideontginninglandschappen. Het landschap lijdt echter onder slijtage. Oude eiken sterven, bomenrijen worden minder herkenbaar en heideveldjes groeien dicht. Vandaar dat Natuurmonumenten een herstelplan heeft opgesteld en vanaf 2010 uitvoert. Gedeputeerde Piet Jansen bij de officiële opening van het gerenoveerde koetshuis in 2011: “De ontwikkeling van landgoed Eerde is een geweldig mooi en integraal plan. Het draagt bij aan een heleboel zaken die wij als provincie belangrijk vinden: ruimtelijke kwaliteit, cultuur, natuur en landschap, landbouw, innovatie, recreatie en toerisme, onderwijs, milieu en economie."

Het parkbos bij kasteel Eerde heeft in 2016 zijn oorspronkelijke ontwerp teruggekregen. De oude eiken zijn allemaal gerooid en er zijn nieuwe bomen voor teruggekomen in de Franse 'quinconcestijl'. Het kasteel dateert uit 1715 en toen was het gewoonte om de eiken in een strakke vorm te plaatsen, net als de 5 stippen op een dobbelsteen. Hoewel bij Eerde de middelste boom niet werd geplant noemde men de stijl wel de 'quinconce'. Van de oorspronkelijk eiken was nog maar een klein aantal over en die waren in slechte staat. Daarom is het oude bos in een keer geheel gekapt en herplant, met 500 eiken van ongeveer 5 meter hoog. Het plan maakt deel uit van Eerde 2020, een 10-jarenplan om de oude grandeur van het landgoed te herstellen. - Nadere informatie over landgoed Eerde van beheerder Natuurmonumenten. - Nadere informatie over het project Eerde 2020. - Uitvoerige geschiedenis van landgoed Eerde met veel afbeeldingen. - Schenkingsovereenkomst landgoed Eerde tussen baron Philip van Pallandt en Krishnamurti. - Biografie A.W. baron Van Pallandt van Eerde.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Rond de Regge is een activiteitenvereniging van de buurtschappen Archem (waar in het kader van de Buurtvereniging ook Nieuwe Brug onder valt), Besthmen, Eerde en Giethmen, die alle rond de rivier de Regge zijn gelegen, in een gebied dat wordt begrensd door de spoorlijn in het N en de N348 (Ommen-Raalte) in het W. - Buurtkrant Rond de Regge (2x per jaar) is via de link ook online te lezen).

- Scouting Eerde.

Reactie toevoegen