Eenum

Plaats
Dorp
Loppersum
Hoogeland
Groningen

Eenum

Terug naar boven

Status

Eenum is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente 't Zandt. In 1990 over naar gemeente Loppersum, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Aimen.

Oudere vermeldingen
11e eeuw Enun, 1040 kopie 12e eeuw Enon, 1285 kopie 16e-17e eeuw Enum, 1579 sic: Ennur, ca. 1660 Eenum, 1781 Enum.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Is wel verklaard als een samenstelling van de persoonsnaam Aine en heem 'woonplaats, woning' of ham 'aangeslibd land gelegen in een bocht van een waterloop', maar de oude vormen vertonen geen sporen van heem of ham en wijzen eerder in de richting van een zeer oude, prehistorische naam, waarbij men denkt aan Agin-um*, datief meervoud bij een waternaam Aginô-*, zoals bij Eine (B), 1089 Einis, 1071-1093 Eina, of bij een persoonsnaam Agin.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Eenum grenst in het ZW aan Loppersum, in het NW aan Zeerijp, in het NO aan Leermens en in het ZO aan Oosterwijtwerd en Wirdum, en ligt WNW van Appingedam en Delfzijl, NO van Ten Boer, OZO van Middelstum en Z van 't Zandt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Eenum 31 huizen met 163 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 45 huizen met ca. 110 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van Eenum anno 1828 door de toenmalige schoolmeester.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eenum heeft 4 rijksmonumenten, zijnde 2 wierden (aan de Schansweg en de IJzerbaan) uit ca. het begin van de jaartelling, Groninger kop-hals-rompboerderij Randelweer uit de 19e eeuw (met in 1926 herbouwd voorhuis) op Hogeweg 8, en de Hervormde kerk met toren.

- De Hervormde (PKN) kerk van Eenum is een van de oudste bakstenen kerken op de hoogste wierde in de Ommelanden. Het kerkje is in de late 12e eeuw gebouwd. Romaans qua origine maar deels geamputeerd in de 19e eeuw: de halfronde apsis is door een vlakke muur vervangen. Preekstoel uit 1654. In de 16e eeuw zijn de originele vensters vervangen door grotere spitsboogvensters. De toren verschijnt pas in 1710. De toren staat uit het lood door afgraving van de wierde, maar wordt mede overeind gehouden door aan de kerk gekoppelde balken. Tegenwoordig is de kerk in bezit van Stichting Oude Groninger Kerken en is hij nog in functie als trouwlocatie in de gemeente Loppersum. - Onder deze link kun je de kerkklok horen. - En hier kun je het prachtige Schnitger-orgel uit 1704 bekijken. - Uitvoerig artikel over het Schnitger-orgel.

- Grafpoëzie te Eenum.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Op een zaterdag in mei gaat de Pluktuin in Eenum weer open. De start van het nieuwe tuinseizoen begint met de verkoop van vaste planten en stekken die door de leden van Tuinclub De Groene Passie zijn gezaaid, gestekt en opgepot. De borders liggen klaar voor een hopelijk weer stralende en kleurrijke zomer. Van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom in en rond het dorpshuis, waar dames uit Leermens uitleg geven over hun hobby, het quilten. Ze laten onder meer hun ontwerpen zien en geven uitleg over hoe je begint en hoe je de kleuren samenstelt. Er zijn diverse resultaten te zien.

- Tijdens de manifestatie Monnikenwerk (gedurende 6 woensdagen in juli en augustus, in 2020 voor de 3e keer) werken kunstenaars in de sobere ruimten van middeleeuwse kerken in de regio aan hun 'monnikenwerk' - kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren. De deelnemers beogen samen met bezoekers te ontdekken waartoe de verstilde sacrale ruimte van een kerk uitnodigt. De kerken zijn tijdens het evenement van 17.00-20.00 uur open voor bezoek. Tijdens de 1e editie, in 2018, ging het om 5 kunstenaars in 4 kerken. Omdat dat voor zowel de kunstenaars als de bezoekers een ontroerende ervaring was, is het tijdens editie 2019 uitgebreid naar 10 kunstenaars in 9 kerken. En omdat het ideaal is om een handvol van de deelnemers te bekijken als onderdeel van een fietstocht door dit prachtige landschap, hadden ze er twee fietsroutes van gemaakt: Ronde Noord (in Baflo, Den Andel, Saaxumhuizen, Eenrum en Westernieland) en Ronde Oost (in Loppersum, Eenum, Leermens en Westeremden).

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van Eenum.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Eenum. - Reportage over het dorp op de site van het Reformatorisch Dagblad (2012).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de algemene begraafplaats van het dorp en - idem betreffende het kerkhof. - Lidmaten Eenum 1686-1811.

Reactie toevoegen