Eemland

Streek
Eemland
Utrecht

Eemland.jpg

De toren van de kerk van Eemnes is in heel Eemland te zien.

De toren van de kerk van Eemnes is in heel Eemland te zien.

Eemland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Eemland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Eemland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Eemland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Eemland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- Eemland is een streek in het noordoosten van de provincie Utrecht.

- De streek Eemland omvat de gemeenten Eemnes, Baarn, Soest, Bunschoten, Amersfoort, Leusden en Woudenberg.

- De gemeenten in Eemland werkten voorheen op een aantal gebieden samen in het samenwerkingsverband Gewest Eemland. Dit gremium bestaat niet meer. Vanaf 2015 werken de Eemlandse gemeenten (behalve Soest) samen middels het instituut Servicebureau Gemeenten, met name op het gebied van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De streek Eemland is genoemd naar de ligging rond de rivier de Eem.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Eemland, kunt u terecht bij de volgende instanties en publicaties:

- Archief Eemland.

- Stichting Tussen Vecht en Eem.

- Het boek Paleogeografie en bewoningsdynamiek tussen Vecht en Eem (Sander Koopman en Anton Cruysheer) is via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht, in de streek Eemland, met een lengte van bijna 18 kilometer. De oude (Latijnse) naam van de rivier is Hemus. Deze naam werd voor het eerst gebruikt in een document uit het jaar 777. De Eem wordt gevoed door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligenbergerbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek de belangrijkste zijn. Deze komen bij Amersfoort samen. De rivier loopt vervolgens oostelijk van Soest, Baarn en Eemnes, door de Eemvallei naar het Eemmeer (vroeger Zuiderzee, later IJsselmeer). De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei. De Eempolders zijn landschappelijk van grote waarde. De plaatsen Eemnes, Eemdijk en Eembrugge ontlenen hun naam aan de rivier de Eem, evenals Amersfoort (de Amer is een oude benaming voor de Eem). Door bodemdaling als gevolg van ontwatering is de rivier hoger komen te liggen dan het omliggende land. Bij lage waterstanden in de zomer wordt er water vanuit de Nederrijn via het Valleikanaal in de Eem gepompt. Beschrijving en foto's van objecten langs de Eem door Koos Termorshuizen.

- Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland is een 479 ha groot natuur- en recreatiegebied in grotendeels de provincie Utrecht, deels in de provincie Gelderland. Het omvat delen van de buitengebieden van de gemeenten Eemnes, Baarn, Soest, Bunschoten, Amersfoort (alle provincie Utrecht) en Nijkerk (provincie Gelderland). Het Utrechtse deel betreft een deel van de streek Eemland, in feite de Eempolders (de polders rond de rivier de Eem), het Gelderse deel betreft de polder Arkemheen, die binnen het Nationaal Landschap een aparte status heeft als Natura 2000-gebied. In het westen begint het gebied direct ten oosten van de bebouwing van Eemnes (O van de Wakkerendijk). Fotoreportage van Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland van fotograaf Martin Stevens. Nadere informatie over het gedeelte Eemland van Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland op de site van beheerder Natuurmonumenten.

- Stichting Behoud de Eemvallei.

 

Reactie toevoegen