Eekwerderdraai

Plaats
Buurtschap
Loppersum
Groningen

Eekwerderdraai

Terug naar boven

Status

- Eekwerderdraai is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Loppersum.

- De buurtschap Eekwerderdraai valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wirdum.

- De buurtschap Eekwerderdraai heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Aikwerder Draai.

Oudere vermeldingen
1899 Eekwerderdraai of -til.

Naamsverklaring
Een draai is een beweegbare brug, een til is oorspronkelijk een vaste brug. Genoemd naar de ligging bij Eekwerd bij een brug aan het Damsterdiep.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eekwerderdraai ligt ZO van Wirdum, Z van het Damsterdiep, rond de t-splitsing van de Stadsweg met de Eekwerdermeedenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Eekwerderdraai niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De brug bij deze buurtschap over het Damsterdiep is in 2013 vernieuwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eekwerderdraai heeft 8 rijksmonumenten, zijnde 3 wierden/huisterpen aan de Stadsweg en 5 rijksmonumenten in verband met landgoed Rusthoven.

- In buurtschap Eekwerderdraai stond van 1805 tot 1965 steenfabriek Tichelwerk Rusthoven, genoemd naar de nabijgelegen borg Rusthoven. Na de sluiting is getracht de fabriek als industrieel monument te behouden, vooral vanwege de bijzondere ringoven in het complex. Plannen daarvoor bleken destijds echter niet haalbaar. Tegenwoordig is het een ruïne. Het terrein is niet toegankelijk. De ruïne van de voormalige baksteenfabriek langs het Damsterdiep is in 2019 aangekocht door Het Groninger Landschap. De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij een particuliere gift. Volgens de stichting is het samen met de nabijgelegen borg Rusthoven en landgoed Ekenstein een prachtig stukje cultuurhistorisch erfgoed in Groningen. De ringoven van de voormalige fabriek, waarin de bakstenen gebakken werden, is een belangrijke overwinteringsplek voor vleermuizen. Samen met de gemeente en de provincie wordt gewerkt aan een herstelplan voor het terrein. Zo moet er onder meer asbest worden gesaneerd. Naar verwachting zal het herstelplan in 2020 worden uitgevoerd. Op het terrein komt een wandelroute voor het publiek.

- N van het Damsterdiep ligt de voormalige tiggelbörg (woonhuis van de fabrikant) Rusthoven (Rijksweg 39). Het is een rijksmonument (formeel zijn het pand met toebehoren zelfs 5 rijksmonumenten).

- Direct naast de voormalige steenfabriek ligt borg Ekenstein, op grondgebied van de gemeente Appingedam.

Reactie toevoegen