Eekwerd

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

Eekwerd

Terug naar boven

Status

- Eekwerd is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 2020 gemeente Loppersum.

- De buurtschap Eekwerd valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wirdum.

- De buurtschap Eekwerd heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Aikwerd.

Oudere vermeldingen
1460 Equart, 1478 kopie Equert, 1840 Eekwert.

Naamsverklaring
De plaatsnaam is samengested uit de elementen werd 'wierde, bewoonde hoogte' en eek 'eik', en betekent aldus 'wierde met de eikenboom'. Er zijn meer wierde-plaatsnamen genoemd naar de begroeiing, met name Laskwerd (Naam, Naamsverklaring), Rasquert, Toornwerd, Lutjewijtwerd, Oosterwijtwerd en Westerwijtwerd (Naam, Naamsverklaring).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eekwerd ligt O van Wirdum, rond de Eekwerderweg en de Bolhuislaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Eekwerd 8 huizen met 35 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap een handvol huizen met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De wierde waarnaar Eekwerd genoemd is, is bijna volledig afgegraven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Van de vroegere buitenplaats Bolhuis (Bolhuislaan 1) zijn alleen het koetshuis en de tuinmanswoning nog bewaard gebleven. Het terrein met overblijfselen van de buitenplaats is een rijksmonument. Bolhuis was oorspronkelijk een 'edele heerdstede', een boerderij waaraan rechten waren verbonden. De eigenaar was niet van adel, maar een zogeheten eigenerfde. In de 16e eeuw woonde hier kroniekschrijver Abel Eppens. Een aantal van zijn nakomelingen gebruikte Van Bolhuis als familienaam. De laatste telg uit de familie Van Bolhuis, die op Bolhuis woonde, verkocht de boerderij in de 17e eeuw aan viceadmiraal Enno Doedes Star. Hij zou er een buitenplaats van gemaakt hebben. In de 18e eeuw groeit Bolhuis uit en is sprake van Het Bolhuis. Het bestaat dan uit een behuizing, schathuis en schuur met bijbehorende landerijen. Het huis is kort na 1843 gesloopt. Alleen het koetshuis, dat nu als woonboerderij fungeert, herinnert nog aan de vroegere buitenplaats.

Reactie toevoegen