Duurendseind

Plaats
Buurtschap
Oss
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Duurendseind

Terug naar boven

Status

- Duurendseind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Oss. T/m 1993 gemeente Berghem.

- De buurtschap Duurendseind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Berghem.

- De buurtschap Duurendseind heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Duurendseind ligt rond de wegen Burgemeester van Erpstraat (het gedeelte van deze straat O en ZO van het kruispunt met de Hoessenboslaan), Halve Morgensstraat, Hoessenboslaan (het gedeelte van deze weg N het kruispunt met de Nieuwe Heistraat; O zijde), Kruiwagenstraat, Piekenhoefstraat (het gedeelte van deze straat O van het kruispunt met de Hoessenboslaan), Stationsstraat, Deursenseweg, Bredestraat (het gedeelte van deze weg Z van het water Hertogswetering), Korstestraat, Waatselaarstraat, Waterstraat, Tesseldonkstraat, Hemelrijkstraat (het gedeelte van deze straat bij het kruispunt met de Runselstraat), Runselstraat, Henststraat, Nieuwe Spaanse Steeg (de twee hiervoor genoemde wegen de gedeelten Z van het water Hertogswetering), Stationshoek (W zijde), Hoefstraat (het gedeelte van deze straat N van de driesprong van deze straat; W zijde), Nijssen Heistraat, Graafse Heistraat en Nieuwe Heistraat (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de Hoessenboslaan). De buurtschap ligt direct N van het dorp Berghem, O en NO van de stad Oss, ZZO van de stad Megen, ZO van het dorp Macharen, ZZO van het dorp Haren, ZW van het dorp Deursen-Dennenburg, WZW van de stad Ravenstein en WNW van het dorp Herpen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Duurendseind omvat ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen Anna in buurtschap Duurendseind (Halve Morgenstraat 1) is een ronde stenen molen, gebouwd in 1875. In 1970 is door een felle uitslaande brand al het houtwerk volledig verwoest. Sindsdien is nog slechts een lege stenen romp aanwezig. Het was een stellingmolen die dienst heeft gedaan als korenmolen. Ooit had Berghem drie windmolens. De Anna is de enige waar nog een overblijfsel van rest. Op de kap stond vroeger een windvaantje in de vorm van een varken, voorzien van het jaartal 1882. Sinds 1963 heeft de molen niet meer gedraaid. Na de brand is zeer lang geen poging tot herstel meer gedaan. De molen is na de brand zelfs van de Rijksmonumentenlijst afgevoerd. Sinds 1995 zijn diverse pogingen tot herstel ondernomen. In 2008 is Stichting De Berghemse Molen opgericht, die zich ook voor herstel heeft ingezet. Maar vermoedelijk bestaat deze stichting niet meer, omdat wij er geen recente berichten van op het internet kunnen vinden.

In mei 2008 heeft het college van B&W van de gemeente Oss besloten de molenromp op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. "De Anna stond enige tijd geleden al op de groslijst, maar we hadden geen haast. Er waren een aantal panden die in aanmerking kwamen om op de monumentenlijst geplaatst te worden. En daar hebben we prioriteit aan gegeven. In de loop van dit jaar zou de Anna dan alsnog aan de orde zijn gekomen. Maar door voortdurend aandringen vanuit Berghem, met name door heemkundekring Berchs Heem, de dorpsraad en Stichting De Berghemse Molen, is besloten de molen wat eerder op de monumentenlijst te plaatsen. Zeker vanuit cultuurhistorisch perspectief bekeken is deze plek waardevol: De romp van de Anna is nog altijd zichtbaar. Het is altijd een bijzondere plek geweest in Berghem. De molen is van belang geweest voor het dorp. Voor de molenaar en de bewoners die rondom de molen woonden. Dat stukje verleden, die nijverheid van toen is nog altijd waarneembaar. De vroegere agrarische manier van werken, de verwerking van graan, enzovoort", aldus Paul Spanjaard, historicus en beleidsmedewerker Cultuur van de gemeente Oss, destijds in een toelichting op het besluit. Eind 2015 is de molen verkocht, waarna de eigenaar laat weten dat het hem vooral om de bijbehorende woning ging, en dat hij vooralsnog geen plannen heeft voor restauratie van de molen.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Zorgboerderij Duurendseind (Bredestraat 29, het enige pand van de buurtschap dat niet onder het dorpsgebied van Berghem valt maar nét over de grens in het dorpsgebied van Deursen-Dennenburg ligt) biedt hulp aan mensen met een alcohol-, drugs- of gokverleden. We werken intensief samen met Novafarm. Novafarm is een onderdeel van Novadik-Kentron die in Zuid-Nederland als zorginstelling gespecialiseerd is op het gebied van alcohol en drugsverslaving.
De samenwerking houdt in dat Novafarm zorgt dat op de boerderij mensen komen. Bovendien zorgen zij dat er iedere dag gedurende de hele dag een vaste professionele werknemer aanwezig is.

Onze hulp bestaat uit het bieden van een dagbesteding die gericht is op het uitvoeren van de werkzaamheden op de boerderij. Dit houdt in dat onze 'hulpboeren', want zo noemen wij onze medewerkers, de schapen, koeien, de 2 pony's en Lucky onze bordercollie hond dagelijks meehelpen te verzorgen. We leveren maatwerk, wat inhoudt dat we hen werkzaamheden bieden die hen het fijnste lijken of het beste liggen. Dit doen we omdat we onze hulpboer(inn)en een ontspannen dag willen brengen. We vinden dit belangrijk omdat we weten dat na het overwinnen van hun verslaving andere persoonlijke problemen op sociaal en financieel vlak op de voorgrond treden. Zo zal de een zich vooral bezig houden met het voeren van de beesten en het instrooien met stro van de hokken terwijl de ander zich liever bezig houd met het onderhouden of verbeteren van de stallen of ruimten daar omheen. Na gedane arbeid met een goed en als het kan een voldaan gevoel naar huis gaan is voor ons als zorgboerderij belangrijk.

Hoewel onze hulpboeren gebaat zijn bij structuur, die we daarom ook bieden, zorgen we ook voor variatie in het werk, omdat de bedrijfvoering dat nu eenmaal met zich meebrengt. Zo helpen onze hulpboeren ook mee met het inpakken van het vlees nadat een rund geslacht is en helpen ze mee met het maken van kant-en-klaar vleesgerechten als de bedrijfsvoering hierom vraagt. Maar ook het schoonmaken van de stallen en het onderhouden van de afrasteringen van de percelen zijn klussen die gedaan moeten worden. De variatie die we bieden wordt tot nu toe door onze hulpboeren positief beoordeeld. Inmiddels zijn er 20 Novafarm zorgboerderijen in Noord-Brabant. Ook in andere provincies vraagt men Novafarm om zorgboerdeijen op te zetten. Kennelijk wordt de manier van werken op de Novafarm zorgboerijen als positief beoordeeld."

Reactie toevoegen